Putin’in Seferberlik Kararına ABD ve Dünyadan Tepkiler

ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ABD'den ve birçok ülke yetkilisinden tepkiler geldi.

ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, kararın "Rusya'nın zayıflığının ve başarısızlığının işareti" olduğunu kaydetti.

Brink Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sahte referandumlar ve seferberlik Rusya'nın zayıflığının ve başarısızlığının işaretleridir. ABD, Rusya'nın sözde ilhak ettiği Ukrayna toprakları üzerindeki hak iddiasını asla tanımayacak ve ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın yanında durmaya devam edecektir” diye yazdı.


İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da, Putin'in Ukrayna'daki savaşı desteklemek üzere yedek askerleri harekete geçirme kararının, işgalinin başarısız olduğunu göstergesi olduğunu söyledi.

Wallace, Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamasında, "Hiçbir tehdit ve propaganda Ukrayna'nın bu savaşı kazandığı, uluslararası toplumun birleştiği ve Rusya'nın küresel bir parya haline geldiği gerçeğini gizleyemez" ifadelerini kullandı.

"Putin'in tehditleri ciddiye alınmalı"

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Gillian Keegan ise İngiliz Sky News kanalına verdiği demeçte, Putin'in tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Keegan, "Açıkçası bu çok ciddiye almamız gereken bir şey çünkü biliyorsunuz, kontrol bizde değil. Gerçekten onun da kontrolda olduğundan emin değilim. Bu açıkça bir tırmanış" dedi.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala ise, kısmi seferberliğin "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı daha da tırmandırma girişimi" ve "Rusya'nın saldırganlığının bir başka kanıtı olduğunu” söyledi.

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck de seferberliği, "Rusya'dan gelen bir başka kötü ve yanlış adım" olarak nitelendirdi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise seferberlik ve referandum planlarını "panik işareti" olarak tanımladı.

İlgili Haberler Putin Kısmi Seferberlik İlan Etti

Putin bu sabah yaptığı açıklamayla kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurmuştu.

Seferberlik kapsamında Putin, yedek askerlerin, daha önce orduda hizmet vermiş kişilerle, askeri deneyime sahip kişilerin askere çağrılacağını açıkladı.

Rus lider ayrıca, Batı'yı ülkesine karşı nükleer şantaj yapmakla da suçladı.

Rusya’nın elinde Batı’nın tehditlerine cevap verecek çok sayıda silahı olduğunu dile getiren Putin, “Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edilirse, halkımızı korumak için mevcut tüm araçları kullanırız, bu bir blöf değildir" dedi.

Avrupa Birliği liderlerinden tepkiler

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı ​ Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano da, Rus yedek güçlerinin kısmen seferber edilmesi açıklamasının Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşın "tırmanmasına" devam etme arzusunu ve "çaresizliğini" gösterdiğini söyledi.


Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter​ Stano, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında, yedek birliklerin kısmen seferber edildiğinin duyurulması ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde referandum kararının onaylanması Rusya'nın, uluslararası topluma, bütün dünya için olumsuz sonuçları olan yıkıcı savaşını sürdürme iradesinin açık bir işaretidir" dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić ise “Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarında ilan edilen sözde 'referandum', çatışmanın daha da tırmanması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün devam eden ihlalidir. İşgalci güçler tarafından silah zoruyla ve temel demokratik ilkelere saygısızlıkla yapılan bu tür 'referanslar' ne kabul edilebilir ne de tanınabilir. Bu demokrasi alayını reddediyor ve üye devletimiz Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz. Çatışmanın sona ermesi ve Avrupa'da barışa geri dönüş için bir kez daha çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.