Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti.
Bugün başlayan kısmi seferberlik kapsamında Putin, yedek askerlerin, daha önce orduda hizmet verenlerin ve her türlü askeri deneyime sahip bireylerin askere çağrılacağını açıkladı.
Putin televizyondan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Batı'yı Rusya'ya karşı nükleer şantaj yapmakla da suçladı.
Rusya’nın elinde Batı’nın tehditlerine cevap verecek çok sayıda silahı olduğunu dile getiren Putin, “Batı bize karşı nükleer şantaj yapıyor, halkımızı korumak için tüm kaynakları kullanacağız. Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edilirse, halkımızı korumak için mevcut tüm araçları kullanırız, bu bir blöf değildir" dedi.
Hedeflerinin “Donbas’ı özgürleştirmek” olduğunu savunan Putin, “Batı ülkemizi yok etmek istiyor, hedefimiz Donbas’ı özgürleştirmek” ifadesini kullandı.
Putin ayrıca, Batı’nın Rusya ile Ukrayna arasında barış istemediğini iddia ederek, “Batı Rusya’nın pek çok savaşan bölgeye ayrılmasını istiyor, zayıflatmak, bölmek, yok etmek istiyor” dedi.
Putin, Rusya'nın kontrolu altındaki bölgelerdeki insanların çoğunun Kiev tarafından yönetilmek istemediğini de iddia etti.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise ayrı bir açıklama yaparak, 300 bin kişinin askere çağrılmasını beklediğini söyledi.
Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarını işgal etmeye başlamıştı. Reuters haber ajansı Putin'in kısmi seferberlik ilanını "Moskova'nın 24 Şubat'taki işgalden bu yana Ukrayna'daki savaşın en büyük tırmanışına işaret ettiği" yorumuyla duyurdu.
Avrupa Birliği liderlerinden tepkiler
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano, Rus yedek güçlerinin kısmen seferber edilmesi açıklamasının Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşın "tırmanmasına" devam etme arzusunu ve "çaresizliğini" gösterdiğini söyledi.
Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında, yedek birliklerin kısmen seferber edildiğinin duyurulması ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde referandum kararının onaylanması Rusya'nın, uluslararası topluma, bütün dünya için olumsuz sonuçları olan yıkıcı savaşını sürdürme iradesinin açık bir işaretidir" dedi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić ise Putin'in açıklamaları ve referandum kararının ardından yaptığı açıklamada, “Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarında ilan edilen sözde 'referandum', çatışmanın daha da tırmanması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün devam eden ihlalidir. İşgalci güçler tarafından silah zoruyla ve temel demokratik ilkelere saygısızlıkla yapılan bu tür 'referanslar' ne kabul edilebilir ne de tanınabilir. Bu demokrasi alayını reddediyor ve üye devletimiz Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz. Çatışmanın sona ermesi ve Avrupa'da barışa geri dönüş için bir kez daha çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.