Pakistan Halkı Hala Yardım Bekliyor

Pakistan’ın BM Büyükelçisi, sel felaketine uğrayan ülkenin yeniden imarı için milyarlarca dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Zamir Akram, Cenevre’de yaptığı açıklamada sadece kuzeybatı bölgesi için 2 buçuk milyar dolar gerekebileceğini belirtti.

Akram, onarım ve yeniden inşa çalışmalarının en az beş yıl alacağı tahmininde de bulundu.

İngiltere büyüklüğünde bir bölgenin sular altında kaldığını belirten Pakistan Büyükelçisi, 1 milyar hektar ekili arazinin tahrip olmasının büyük çapta yiyecek darlığı, işsizlik ve yoksulluğa açabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, Pakistan’da selden etkilenen halkın sadece küçük bir bölümüne yardım ulaşabildiğini açıkladı.

BM yetkilileri uluslar arası topluma yardım sözlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyor.BM şu ana kadar 460 milyon dolarlık yardım çağrısının sadece yüzde 35’inin karşılandığını belirtti.

Dünya Bankası da yardım çalışmaları için 900 milyon dolar bağışta bulunacağını açıkladı. Dünya Gıda Programı da yardım çalışmalarının yolların sellerden dolayı tahrip olması nedeniyle aksadığını ve felaketzedelere helikopterlerle ulaşmaya çalıştıklarını belirtiyor. Program yetkilileri 1 milyon kişiye bir ay yetecek kadar gıda dağıtabildiklerini açıkladı.

Amerikalı yetkililer, Pakistan’ın tarihinin en büyük sel felaketinden kurtulabilmesi için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söylüyor. 3 haftadır süren muson yağmurlarında yaklaşık 1600 kişinin öldü ve sel felaketinden 20 milyon kişi etkilendi. Amerika’nın selden etkilenenlere yardımının Pakistan’da Amerikan imajını güçlendirmede de etkili olacağı belirtiliyor.



Pakistan’da sel felaketinden mağdur olan halka Amerikan helikopterleri yardım dağıtıyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın sel felaketinden etkilenen bölgelere yardımının 76 milyon doları bulduğunu söylüyor.

Amerika’nın Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, yardımın Amerika’nın imajını düzeltmeye yardım edeceği görüşünde.Holbrooke, "Pakistan halkı, bir kriz olduğunda Çin, İran, Avrupa Birliği ya da diğer ülkeler değil Amerika’nın yanında olduğunu görecek." diyor.

Pakistan’da son dönemde Amerikan karşıtlığı artıyor. Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, Pakistan halkının yaklaşık yüzde 60’ı Amerika’yı düşman olarak görüyor. Anketi yanıtlayanların büyük bölümü Amerika’nın Afganistan-Pakistan sınırında insansız uçaklarla düzenlediği operasyonlara tepkili. Halk, bu operasyonlarda çok fazla masum sivilin öldüğünü düşünüyor. Ancak Swat Vadisi’ndeki bazı Pakistanlılar, Amerika’nın sağladığı gıda yardımından memnun.

Ancak birçok Pakistanlı, hükümetin sel felaketzedelerine yardımcı olmakta geç kaldığı gerekçesiyle yetkililere kızgın. Pencap’ta protesto gösterileri yapan halk, lastikleri ateşe verdi; yolları kapadı.

Birleşmiş Milletler, 460 milyon dolarlık yardım kampanyası başlattı ancak bunun da yavaş işlediği ve hedefin ancak yüzde 27’sine ulaşıldığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği Sözcüsü Ferran Espuny Brüksel’de, Pakistan’a daha fazla yardım yapacaklarını açıkladı.

Espuny, "Bu, son 80 yılın en büyük felaketi ve Avrupa Komisyonu’nun şu ana kadar onayladığı yardım miktarı yeterli değil." diyor.

Bir başka endişe nedeni de salgın hastalık. Birleşmiş Milletler, Pakistan’da 3 buçuk milyon çocuğun su kaynaklı hastalıkların yarattığı riskle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Gerekli yardım sağlanmazsa yaklaşık 6 milyon kişinin ishal ve dizanteriye yakalanabileceği tahmin ediliyor. Yetkililere göre, bu hastalıklar nedeniyle ikinci bir ölüm dalgası görülmesi mümkün.