UNICEF Güney Afrika Bölge Direktörü Daniel Toole, Pakistan’daki sel felaketinin boyutlarını yakından görebilmek için selden etkilenen bölgeleri gezdi.
Toole, dünyanın değişik yerlerinde birçok doğal afet gördüğünü ancak son 15 yılda gördüğü en büyük felaketin Pakistan’daki sel olduğunu söyledi. Toole, felaketin boyutlarının ve verdiği zararın tahminlerin çok üstünde olduğunu da vurguladı.
Pencap’ta telefon aracılığıyla gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toole, Pakistan’da sel sularının altına tamamen gömülmüş köyler gördüğünü söyledi. Daniel Toole, evlerin, okulların ve bütün alt yapının büyük çapta zarar gördüğüne tanık olduğunu da anlattı.
Pakistan hükümeti felaketten 20 milyon kişinin etkilendiğini açıkladı. Toole ise BM’nin rakamlarını hatırlatarak en az 7 milyon kişinin felaketten etkilendiğini söylüyor.
Toole, “Herşeyini kaybetmiş insanlar var. Bu durumdaki yüzlerce insanla tanıştım. Kamplara sadece üstlerindeki kıyafetlerle gelmek zorunda kalmış Pakistanlılar vardı. Yiyecekleri, içecekleri yok. Kıyafetleri ya da sığınabilecekleri bir yer yok. Bunlar felaketten ciddi biçimde etkilenenler. Bir de yüksek bölgelere çıkabilmek için nehrin karşı kıyısına geçmek zorunda olanlar var. Onların yanlarında bazı eşyaları ya da biraz da olsa yiyecek olabilir” diyor.
UNICEF Bölge Direktörü Toole, su kaynaklı hastalıkların baş gösterme endişesinin de arttığının altını çiziyor. Toole, Dünya Sağlık Örgütü’nün 3 buçuk milyon çocuğun akut ishal ve diğer hastalıklar tarafından tehdit edildiği açıklamasını hatırlatıyor. Toole, aşırı sıcak dalgası ve kirli su kaynaklarının sıtmaya yol açabileceğini de belirtti.
Toole’a göre çocukların fiziksel durumu şu anda kötü olmasa da iyi de sayılmaz. Toole, çocukların yaşadıkları felaket yüzünden travma geçirdiğini söylüyor. Bütün bunlara rağmen Toola’a göre çocukların içinde hala okullarına dönme, yine oyun oynayabilme umudu saklı.
Toole, yiyecek, içme su ve tıbbi yardımın hayati öneme sahip olduğunu söylüyor. Ancak yetkili, çocukların toparlanabilmesi için en önemli konulardan birinin eğitim olduğunun da altını çiziyor.
UNICEF Bölge Direktörü, okul sayesinde çocukların hayatlarının normale döndüğü izlenimine kapılabileceğini ve işlerin iyiye gideceğini düşüneceğini söylüyor. Toole, özellikle kız çocukları korumanın yolunun eğitimden geçtiğini de söylüyor.
Toole, “Kız çocuklarının çok erken yaşta evlendirildiğini biliyoruz. Aileler herşeyini kaybettiği için çocuklarına bakamayacaklarını düşünerek böyle yollara başvurabilir. Çocukların kaçırılması, insan kaçakçılığının kurbanı olması olasılığı da var. Kamplarda bu konulara ağırlık veriyor ve çocukları korumaya çalışıyoruz. Çocuklar okula döndüklerinde korunmuş da olacaklar” diyor.
Toole, UNICEF’in temiz su, hijyen, sağlık hizmetleri ve eğitim imkanları sağlamak için elinden geleni yaptığını hatırlatıyor. Ancak Toole’a göre çok büyük kaynak gerektiren bu hizmetler için daha fazla maddi yardıma ihtiyaç var.
UNICEF’in şu ana kadar 8 milyon dolar nakit ve 35 milyon dolar da yardım sözü aldığını hatırlatan Toole, bağışçıların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini, aksi halde UNICEF’in tek başına bütün ihtiyaçları karşılayacak kaynağı olmadığını vurguluyor.