Özel savcı ataması Hunter Biden'ın yargılanması olasılığını yükseltti

(ARŞİV) Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında kriminal suçlamalarda bulunan federal savcıya ilave yetkiler tanınacağını açıkladı. Buna göre özel yetkili savcılık statüsünde görev yapacak olan savcı David Weiss, Biden'ın uygunsuz iş ilişkilerinde bulunup bulunmadığına ilişkin soruşturma yürütme yetkisine sahip olacak.

Weiss, özel yetkili savcı olarak atanmasından kısa süre sonra yaptığı açıklamada, Hunter Biden'ın, iddia makamıyla müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine kriminal suçlamalarla yargılanmasının önünün açılabileceğini söyledi.

Bakan Garland'ın savcı David Weiss'i özel yetkili savcı olarak ataması, Kongre'deki Cumhuriyetçi Partililer'in, Başkan Biden'ın oğlunun iş ilişkilerinden çıkar sağladığı şeklindeki iddialarına dayanarak azil soruşturması açma tehdidinde bulunduğu döneme denk geldi.

İlgili Haberler Eski iş ortağı, Hunter Biden'ın Başkan Joe Biden'a ‘hayali erişim' sattığını söyledi

Eski Başkan Donald Trump tarafından Delaware Eyalet Savcısı olarak atanan David Weiss, Hunter Biden soruşturmasına 2019'da başlamıştı. Biden döneminde de bu makamdan ayrılmayarak görevine devam eden Weiss'ın özel yetkili savcı olarak atanması, federal savcılardan daha fazla bağımsızlık sahibi olmasına olanak tanıyacak.

Savcı Weiss Haziran ayında Hunter Biden hakkında kriminal vergi ve silah suçlamalarında bulunmuş ancak federal yargıç, Biden ve iddia makamı arasında öngörülen anlaşmayı reddetmişti. Weiss, bugün dava dosyasında iki tarafın da çıkmaza düştüğünü ve duruşma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Garland'ın Weiss'ı özel yetkili savcı olarak atamasının Cumhuriyetçi Parti'nin baskılarına bir yanıt olup olmadığı ya da bu atamanın, Hunter Biden'ın iş ilişkilerinin yeni suçlamalarla sonuçlanacak daha kapsamlı bir soruşturmanın işareti olup olmadığı net değil.

İlgili Haberler Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkındaki vergi suçlamalarını kabul etmedi

Garland, Weiss'ın soruşturmayı tamamladıktan sonra bir rapor hazırlayacağını, Adalet Bakanlığı'nın da raporu mümkün olabildiğince kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

Basın toplantısında konuşan ve gazetecilerden soru almayan Garland, “Weiss'ın özel savcı olarak atanması, bakanlığın özellikle hassas meselelerde hem bağımsızlık hem de hesap verebilirliğe olan bağlılığını Amerikan kamuoyu önünde güçlendiriyor” ifadesini kullandı.

Garland, Weiss'ın bu hafta başında özel yetkili savcı atamasını talep ettiğini de ekledi.

(ARŞİV) Savcı David Weiss

Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Biden'ı, oğlu Hunter'ın Ukrayna ve Çin'deki iş bağlantılarından çıkar sağlamakla suçlasa da yasalara aykırı herhangi bir durum olduğuna ilişkin kanıt sunabilmiş değil. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Temmuz'da, sonbahar aylarında bir azil soruşturması başlatabileceklerini söylemişti.

Bu suçlamaları “deli saçması komplo teorileri” olarak tanımlayan ve reddeden Beyaz Saray, Başkan Biden'ın oğlunun iş ilişkilerine dahil olmadığını bildirdi. Weiss'ın birkaç yıldır sürdürdüğü soruşturma, Hunter Biden'ın kişisel çıkar sağlamak amacıyla babasının siyasi nüfuzunu kullandığına ilişkin herhangi bir kanıt ortaya çıkarmamıştı.

İlgili Haberler Hunter Biden hakkındaki suçlamaları kabul etti

Lobilicik, avukatlık, danışmanlık ve yatırım bankacılığı yapan 53 yaşındaki Hunter Biden alkol ve kokain bağımlılığıyla mücadele ettiğini kamuoyuna açıklamıştı.

Savcı Weiss, Hunter Biden'ı 2017 ve 2018'de vergi ödememek ve uyuşturucu bağımlısıyken ateşli silah sahibi olmakla suçlamıştı.

Temmuz ayında federal yargıç, Hunter Biden'ın vergi suçlamalarını kabul ederek yasadışı silah sahibi olma suçlamasından kurtulmasına olanak tanıyacak anlaşmayı geri çevirmişti.

Hunter Biden uzun zamandır ABD Kongresi'ndeki birkaç komisyonun merceği altındaydı.

Hunter Biden'ın eski bir iş ortağı olan Devon Archer, Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu'na, yaklaşık 10 yıl önce babası Joe Biden Başkan Yardımcısı görevindeyken Hunter Biden'ın Ukrayna'da iş bağlantıları olduğu dönemde aile bağlarına vurgu yaptığı şeklinde bir izlenim uyandırdığını söylemişti. Devon Archer, Hunter'ın babasıyla her gün konuştuğunu ancak bu konuşmalarda iş ilişkilerinin gündeme gelmediğini kaydetmişti.

Eski Başkan Donald Trump da Hunter Biden'ın, 2024 başkanlık seçimlerinde muhtemel rakibi olabilecek Başkan Joe Biden'ın adına leke sürdüğünü sık sık dile getiriyordu.

Haziran ayında Reuters/Ipsos poll tarafından yapılan bir anket, yüzde 75'i Cumhuriyetçiler, yüzde 33'üyse Demokratlar olmak üzere Amerikalılar'ın yarısının Hunter Biden'ın savcı David Weiss tarafından ayrıcalıklı muamele gördüğüne inandığını ortaya koymuştu. Ancak ankete katılan seçmenler, bu durumun önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde kullanacakları oyu etkilemeyeceğini kaydetmişti.

Cumhuriyetçiler Davis Weiss’ın Biden soruşturmasına özel yetkili savcı olarak atanmasına tepki gösterdi

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı mesajında, “Biden'ın Adalet Bakanı'nın bu hamlesi Kongre'deki soruşturmaları engellemek ya da Biden ailesinin yolsuzluklarını temizlemek için kullanılamaz. Eğer Weiss yargıcın onaylamadığı bir anlaşmayı müzakere ettiyse kendisine özel savcı olarak nasıl güvenilebilir? Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler Amerikan kamuoyu için gerçeğin peşinden gitmeye devam edecek” dedi.

Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steve Scalise ise X üzerinden yaptığı açıklamada, “Şüpheniz olmasın. Garland'ın Weiss'ı yalandan özel savcı gibi ataması, soruşturma yaptıklarını iddia ederlerken Kongre'den bilgi saklamalarının bir yolu. Weiss Biden için şahane bir anlaşmaya onay vermişti. Hiçbir suçlama yapılmayabileceği için bu, Hunter için daha da iyi bir pazarlık” ifadelerini kullandı.

Eski Başkan Trump'ın sözcüsü Steven Cheung da “Hileci Joe Biden, Hunter Biden ve tüm Biden Suç Ailesi, Biden Karteli'nin kendi mali çıkarı için ülkeyi yabancı düşmanlara sattıklarına ve Amerikan halkına yalan söylediklerine ilişkin birçok kanıt olmasına rağmen on yıllardır Adalet Bakanlığı tarafından korunuyor. Eğer bu özel yetkili savcı gerçekten de bağımsızsa hızla Joe Biden, sorunlu oğlu Hunter ve medya dahil onlara çanak tutanların gerekli sonuçlarla yüzleşmesini sağlar” dedi.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan'ın sözcüsü Russell Dye ise “David Weiss'a güvenilmez, bu Biden ailesinin yolsuzluklarının örtbas edilmesinin yeni yolu. Weiss, son derece kötü ve haksız olduğu gerekçesiyle federal yargıcın reddettiği anlaşmaya imza atmıştı. Weiss'ın Kongre'ye yaptığı tutarsız açıklamaları ve cesur ihbarcıların gündeme getirdikleri gerçeklerin peşinden gitmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.