Erişilebilirlik

Eski iş ortağı, Hunter Biden'ın Başkan Joe Biden'a ‘hayali erişim' sattığını söyledi


Hunter Biden’ın Ukrayna’da iş yaptığı kişilere babası Joe Biden’a erişim vaadi sunduğunu söyleniyor.
Hunter Biden’ın Ukrayna’da iş yaptığı kişilere babası Joe Biden’a erişim vaadi sunduğunu söyleniyor.

Başkan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’la ilgili Cumhuriyetçiler tarafından yürütülen Kongre soruşturmalarındaki son gelişme, Temsilciler Meclisi Denetleme Komisyonu’nda yaşandı. Kapalı kapılar ardındaki oturumda ifade veren Hunter Biden’ın eski iş ortağı Devon Archer’ın iddiaları dikkat çekti.

Oturuma katılan Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Dan Goldman’a göre Archer, Hunter Biden’ın Ukrayna’da iş yaptığı kişilere babası Joe Biden’a erişim vaadi sunduğunu söyledi. Goldman, Archer’ın o dönem başkan yardımcısı olan Joe Biden’ın herhangi bir anlaşmada rol oynamadığını söylediğini de kaydetti.

Görüşmeye katılan Demokrat Temsilci Dan Goldman, gazetecilere Archer'ın Joe Biden'ın yanlışı olduğuna dair hiçbir kanıt sunmadığını söyledi.

Archer’ın oturumdaki ifadesi, Hunter Biden'ın Ukrayna enerji şirketi Burisma'nın yönetim kurulunda yer aldığı ve babasının Başkan Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olduğu 2010'lu yıllara odaklandı.

Eski iş ortağı, Hunter Biden'ın Başkan Joe Biden'a ‘hayali erişim' sattığını söyledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Cumhuriyetçi temsilciler, Kongre oturumlarının Joe Biden'ın oğlunun Ukrayna'daki iş anlaşmalarına doğrudan dahil olduğu yönündeki kanıtlanmamış iddialara ışık tutacağını umuyor.

Cumhuriyetçiler, Joe Biden'ın oğlunun iş anlaşmalarında bilinçli bir rol oynadığını ve işlemlerden kar elde ettiğini iddia ediyor. Beyaz Saray ise Joe Biden'ın oğluyla hiçbir zaman iş yapmadığını tekrarlıyor.

Goldman, "Tanık, Joe Biden'ın Hunter Biden ile iş görüşmesi yaptığına, Joe Biden'ın Hunter Biden'ın ticari çıkarları adına herhangi bir şey yaptığına dair elinde ya da bilgisinde hiçbir kanıt olmadığını kesin bir dille ifade etti" dedi.

Ancak Biden'ın görevden alınmasını öngören yasanın sponsorlarından Cumhuriyetçi Temsilci Andy Biggs, Archer'ın ifadesinin başkanı töhmet altında bıraktığını söyledi ve tanığın Burisma'nın "Biden markası" olmadan ayakta kalamayacağını söylediğini aktardı.

Biggs gazetecilere verdiği demeçte, "Archer 'büyük adam'dan ve Hunter Biden'ın her zaman 'benim adamımla konuşmamız lazım' dediğinden bahsetti. Bence bir azil soruşturması başlatmalıyız" dedi.

Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi James Comer da, "Joe Biden, oğlunun Biden ailesini zenginleştirmek için dünya çapında sattığı 'marka' idi" ifadelerini kullandı.

Archer müfettişlere Hunter Biden'ın Burisma yönetim kurulunda görev yaparken babasıyla her gün konuştuğunu ve Joe Biden'ın iş ortaklarıyla ve diğerleriyle 10 yıl boyunca yaklaşık 20 kez hoparlörden konuştuğunu söyledi. Ancak Demokrat temsilci Goldman, dönemin başkan yardımcısının oğlunun iş ortaklarıyla etkileşiminin sadece "olağan" olduğu görüşünde.

Goldman, "Bunların hepsi gündelik konuşmalardı, havadan sudan, neler olup bittiğinden bahsediyorlardı. Hunter'ın yaptığı iş anlaşmalarıyla ilgili tek bir konuşma bile olmadı" dedi.

Burisma, Trump'ın 2019'da Biden ailesini soruşturması ve yeniden seçilmesine yardımcı olması için Ukrayna'ya baskı yaptığı iddiasıyla azledilmesinde merkezi bir rol oynamıştı.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato daha sonra Trump'ı aklamıştı.

Temsilciler Meclisi soruşturması, Trump'a Haziran ayında, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra gizli belgeleri ele alışı nedeniyle yapılan federal suçlamalardan bu yana yoğunlaştı.

Joe Biden’ın Ukrayna'da görevini kötüye kullandığına dair iddialar, Trump’ın eski iş ortağı Lev Parnas tarafından yalanlanmıştı. Parnas, bir dönem Trump'ın avukatlığını yapan Rudy Giuliani'nin Ukrayna'da Biden ailesi aleyhine istihbarat toplamasına yardımcı olmuştu.

Temsilciler Meclisi Denetleme Komisyounu, Hunter Biden hakkındaki soruşturmalarının ABD Adalet Bakanlığı tarafından engellendiğini söyleyen iki vergi dairesi muhbirinin ifadesini dinledi. Ancak bu davada Trump tarafından atanan savcı çalışmalarına müdahale edildiğini reddetti.

Biden'ın oğlu geçen hafta, iki vergi suçlamasını kabul edeceği ve bir silah suçlamasını reddedeceği beklentileri arasında mahkemeye çıktı.

Ancak davaya bakan yargıç, savcılıkla savunma tarafı arasında varılan anlaşmayı kabul etmedi. Cumhuriyetçi Temsiciler dün de bu anlaşmayla ilgili bir soruşturma başlattı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, federal kurumların yönetimini ve ailesinin iş ilişkilerini inceleyen denetim komisyonları ile işbirliği yapmaması halinde, Cumhuriyetçiler’in Başkan Biden hakkında azil soruşturması başlatabileceği uyarısında bulundu.

Donald Trump ise geçen hafta sonu Pennsylvania'da düzenlenen bir mitingde bir adım daha ileri gitti.

Trump, Adalet Bakanlığı, FBI ve Vergi Dairesi "Biden suç ailesinin yozlaşmış iş ilişkileri hakkında ellerindeki her türlü kanıtı teslim edene kadar", Cumhuriyetçiler’i Ukrayna'ya askeri yardımı kesmeye çağırdı.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG