Kuleba’dan Rusya’ya Çağrı Batı’ya Mesaj

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Antony Blinken başkanlığında Ukrayna'da Adil ve Kalıcı Barış ihtiyacına ilişkin bir panele evsahipliği yaptı.

Toplantıya katılacağı açıklanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski cephe hattını ziyaret ettiği için yerine panele Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba katıldı.

Your browser doesn’t support HTML5

Kuleba’dan Rusya’ya Çağrı Batı’ya Mesaj

ABD liderliğindeki ikinci Demokrasi Zirvesi kapsamında mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği sanal oturumda konuşan Kuleba, “Bu yılki zirve varoluşsal tehditlerle karşı karşıya olan demokrasi için hayati önem taşımaktadır. Bu durum hiçbir yerde Ukrayna'da olduğundan daha şiddetli hissedilmiyor’’ dedi.

İlgili Haberler Davetli Listesi Tartışılan Demokrasi Zirvesi Başlıyor

Ukrayna'yı yok etmek isteyen Rusya’nın aynı zamanda uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne dayalı dünya düzenini de yok etmeyi amaçladığını söyleyen Kuleba, 2014’te Kırım’ın ilhakına da atıfta bulunarak, “Dokuz yılı aşkın bir süredir çocuklarımız sadece gelecekleri için savaşmakla kalmıyor, aynı zamanda ortak demokratik değerlerimizi canları pahasına savunuyorlar. Bu mücadelede tüm demokratik dünyayı savunuyoruz’’ diye konuştu.

Başka hiçbir ulusun barışı Ukrayna'dan daha fazla istemediğini de dile getiren Kuleba, “Ancak ne pahasına olursa olsun barış bir yanılsamadır. Barışın kalıcı olabilmesi için adil olması gerekir. Rusya'nın saldırganlığının durdurulması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi barışın olmazsa olmaz koşullarıdır. Saldırgana verilecek kötü niyetli tavizler Rusya'yı demokrasiye yönelik saldırılarını yoğunlaştırmaya teşvik etmekten başka bir işe yaramayacak, Rusya'ya askeri kabiliyetlerini yeniden inşa etmek ve Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırılarını gözden geçirmek için zaman kazandıracaktır’’ ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin sunduğu 10 maddelik barış planını özetleyen Kuleba, özellikle “Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların durdurulması, Ukrayna'nın Rusya ile olan devlet sınırlarının yeniden tesis edilmesi” konusundaki altıncı maddeyi vurgulayarak, “Şunu net olarak ifade etmek istiyorum; Rusya Ukrayna topraklarının her metrekaresinden çekilmelidir. Çekilme kelimesinin ne anlama geldiğinin yanlış yorumlanmaması gerekir" dedi.

Diğer ulusların da kendi barış girişimlerini ortaya koyduklarının farkında olduklarını söyleyen Kuleba, “Küresel güvenliği tehlikeye atan bu soruna odaklanmalarını takdirle karşılıyoruz. Ancak Ukrayna halkının barışı ancak Rus saldırganlığının tamamen durdurulmasını, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesini ve devletimizin uluslararası alanda tanınan sınırlar dahilinde toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesini garanti altına alması halinde kabul edeceğini vurgulamak isterim’’ diye konuştu.

İlgili Haberler Güvenlik Konseyi'nden Rusya'nın Soruşturma Çağrısına Ret

Çin geçen Şubat ayında, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından da benimsenen bir ateşkes önerisi sunmuştu. Ancak bu öneri Ukrayna ve Batılı destekçileri tarafından reddedilmişti.

Ukrayna’nın barış planının ikinci maddesi olan gıda güvenliğiyle ilgili de konuşan Dışişleri Bakanı Kuleba, Karadeniz Tahil Girişimi için Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e teşekkür etti.

Kuleba, “Rusya'nın saldırgan savaşı küresel gıda tedarik zincirlerini tahrip etmekte. Türkiye, BM ve diğer ortaklarımıza Karadeniz Tahıl Girişimi’nin hayata geçirilmesindeki yardımları için müteşekkiriz. Bu sayede en çok ihtiyacı olanlara tahıl dağıtımı yapılabildi. Ancak sorun tamamen çözülmüş değil ve Rusya, Ukrayna limanlarına yönelik deniz ablukasına ve kritik altyapıya yönelik saldırılarına son verene kadar da çözülmeyecek’’ diye konuştu.

Oturumu yöneten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ukrayna'nın barış planına desteklerini yineledi ve Rus güçlerinin yeniden toparlanmasına izin verecek herhangi bir çözüm konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.

“Bu savaş sadece Ukrayna'ya değil, aynı zamanda uluslararası barış ve istikrarı korumayı ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin ifadesiyle kadın ve erkeklerin, büyük ve küçük ulusların eşit haklarını korumayı amaçlayan uluslararası kurallara dayalı düzene de bir saldırıdır” diyen Blinken, barışın adil olabilmesi için BM sözleşmesinin merkezinde yer alan egemenlik, toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve barışın kalıcı olması ilkelerini desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Blinken toplantının sonunda da, "Başkan Putin'in Rus güçlerini Ukrayna'dan çekmeyi tercih etmesi halinde bu savaş elbette yarın sona erebilir" dedi.