İsrail Beyrut'un merkezini vurdu, Lübnan'ın güneyinde yaşayanlara bölgeyi boşaltması çağrısı yaptı

Lübnan Sağlık Bakanlığı Beyrut'taki saldırıda ölenlerin sayısının dokuza yükseldiğini açıkladı.

İsrail ordusu, İran destekli silahlı grup Hizbullah'a karşı bir yıldır sürdürdüğü savaşta en büyük kayıplarını vermesinin ardından bugün Lübnan'ın güneyindeki 20'den fazla kasabanın sakinlerine evlerini derhal boşaltmaları çağrısında bulundu.

Tahliye çağrısı, İsrail'in Beyrut'u bombalamasının ardından geldi. İsrail dün, Lübnan'ın güneyinde sekiz askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Güneydeki kasabaların boşaltılması çağrısına bölge başkenti Nebatiye'nin de dahil olması, İsrail'in Hizbullah'ı daha da zayıflatmak üzere tasarladığı yeni bir operasyonun yakın olabileceğini gösterdiği yorumu yapılıyor.

İsrail'in vurduğu Beyrut'un banliyösü Dahiye'de dumanlar yükseliyor.

Perşembe günü Beyrut'u bombalayan İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Bint Jbeil kasabasının belediye binasına düzenlenen hava saldırısında da 15 Hizbullah militanının öldürüldüğünü, Dahiye'nin de ondan fazla roketle hedef alındığını kaydetti.

Beyrut'ta görgü tanıkları büyük bir patlama sesi duyduklarını bildirirken, bir güvenlik kaynağı da saldırının parlamento yakınlarındaki Bachoura bölgesinde bir binayı hedef aldığını ve İsrail'in Beyrut'un merkez bölgesine en yakın saldırısı olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin Beyrut’ta bulunan muhabiri Hediye Levent, İsrail’in Beyrut’un merkezinde vurduğu binalardan birinin Hizbullah’ın sivil savunma merkezi olduğunu bildirerek, binanın Hizbullah’ın kontrolündeki Dahiye’de bulunmadığına dikkat çekti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı Beyrut'taki saldırıda ölenlerin sayısının dokuza yükseldiğini açıklarken, Hizbullah'a bağlı bir sivil savunma grubu olan İslami Sağlık Kurumu da ikisi sağlık görevlisi olmak üzere yedi personelinin öldüğünü bildirdi.

Your browser doesn’t support HTML5

İsrail, Beyrut'un merkezini vurdu: En az 6 ölü

Öte yandan İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada, Gazze'deki Hamas hükümetinin başı Ravhi Muştaha ile birlikte üst düzey güvenlik yetkilileri Semih El-Siraj ve Sami Udeh'i üç ay önceki saldırılarda “ortadan kaldırdığını” açıkladı.

BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert X sosyal medya platformundan, “Beyrut'ta uykusuz bir gece daha. Şehri sarsan patlamaları sayıyorum. Uyarı sirenleri yok. Sırada ne olduğunu bilmemek. Önümüzde sadece belirsizlik var. Endişe ve korku her yerde” diye yazdı. Hennis-Plasschaert, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın geçen hafta öldürüldüğü güneydeki Dahiye banliyösüne de üç füze isabet ettiğini ve patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.


Nasrallah'ın ortadan kaldırılması harekete büyük bir darbe indirdi ve İran'ın Ortadoğu'daki en güçlü vekilini ortadan kaldırdı.

Hizbullah ve İran'ın bölgedeki diğer müttefikleri olan Yemen'deki Husiler ve Irak'taki silahlı gruplar, Gazze'de İsrail'le savaşan Hamas'ı desteklemek için bölgede saldırılar düzenlediler.

Kızıldeniz ve çevresindeki nakliye yollarında uluslararası ticareti sekteye uğratan saldırılar düzenleyen Husiler, bugün İsrail'in ticari başkenti Tel Aviv'e insansız hava araçlarıyla saldırdıklarını açıkladı.

Grubun askeri sözcüsü Yahya Saree, “Operasyon, dronlar düşman tarafından tespit edilmeden ya da düşürülmeden varışıyla hedeflerine başarıyla ulaştı” dedi.

İsrail, sabah erken saatlerde İsrail'in merkezi bölgesinde şüpheli bir hava hedefini yakaladığını kaydetti.

İlgili Haberler İsrail, Lübnan'da Hizbullah ile çıkan çatışmalarda sekiz askerinin öldüğünü açıkladı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bir taziye videosunda, “Bizi yok etmek isteyen İran'ın Şer Ekseni'ne karşı zorlu bir savaşın zirvesindeyiz. Bu olmayacak çünkü birlikte duracağız ve Tanrı'nın yardımıyla birlikte kazanacağız” dedi.

İran dün yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik şimdiye kadarki en büyük saldırısı olan füze atışının, yeni bir provokasyon olmaması halinde sona ereceğini söyledi, ancak İsrail ve ABD sert karşılık vereceklerine söz verdi.

Doha'da düzenlenen Asya İşbirliği Diyaloğu Zirvesi'nde konuşan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran'ın karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi ve İsrail'in “savaş çığırtkanlığı” karşısında “sessiz kalınmaması” uyarısında bulundu.

Pezeşkiyan, “Her türlü askeri saldırı, terör eylemi ya da kırmızı çizgilerimizin aşılması silahlı kuvvetlerimiz tarafından kararlı bir yanıtla karşılanacaktır” dedi.

Aynı etkinlikte konuşan Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani de İsrail'in Lübnan'daki “saldırganlığını” durdurmak için ciddi ateşkes çabaları çağrısında bulundu; bir Filistin devleti kurulmadan Ortadoğu'da barışın mümkün olmadığını söyledi.

Ortadoğu'da yaşananların “kolektif bir soykırım” olduğunu söyleyen Sani, ülkesinin İsrail'in “cezasız kalması” konusunda her zaman uyarıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Lübnan sınır cephesi, Hizbullah'ın Gazze'de İsrail'le savaşan Hamas'ı desteklemek amacıyla 8 Ekim'de İsrail'e füze atmasının ardından açılmıştı.

İlgili Haberler Başkan Biden: “İran’ın nükleer tesislerine saldırı yapılmasını desteklemiyorum”

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, balistik füze saldırısına karşılık olarak İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik herhangi bir saldırısını desteklemeyeceğini söyledi ve İsrail'i bölgesel baş düşmanına karşı “orantılı” davranmaya çağırdı.

Başkan Biden dün, Tahran'a karşı yeni yaptırımlar da dahil olmak üzere bir yanıtın koordine edilmesi için G7 grubunun diğer liderleriyle bir telefon görüşmesine katıldı.

Yapılan açıklamada G7 liderlerinin Ortadoğu krizine ilişkin “güçlü endişelerini” dile getirdiği ancak diplomatik bir çözümün hala uygulanabilir olduğunu ve bölge çapında bir çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığını söylediği belirtildi.

İlgili Haberler Avrupalı liderler İran’ın İsrail’e saldırısını kınadı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Baghaei Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının G7 tarafından kınanmasını “önyargılı ve sorumsuzca” olarak gördüğünü söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “(Dışişleri Bakanlığı) Sözcüsü, saldırgan tarafa (İsrail) verdikleri silah, mali ve siyasi destek nedeniyle Asya'nın batısındaki güvensizlik ve istikrarsızlığın artmasında başta ABD olmak üzere G7 ülkelerinin kesin sorumluluğuna işaret etti” denildi.

Lübnan hükümet istatistiklerine göre, neredeyse bir yıldır süren sınır ötesi çatışmalarda 1900'den fazla kişi öldü ve 9 binden fazla kişi de yaralandı; ölümlerin çoğu son iki hafta içinde meydana geldi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail saldırıları nedeniyle yaklaşık 1,2 milyon Lübnanlı’nın yerinden edildiğini söyledi.