Hamas'ın siyasi kanadının lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikastın ardından Cuma günü Katar'da toprağa verildi.
Haniye'nin muhtemel halefi olarak görülen Halid Meşal, Haniye'nin ölümünün Filistinli militan grubu İsrail'e karşı mücadelesinde daha kararlı hale getireceğini söyledi.
Haniye, Katar'ın başkenti Doha'daki İmam Muhammad Abdulvehhab Camisi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Luseyl kentindeki bir mezarlıkta toprağa verildi.
İlgili Haberler Hamas lideri Haniye'ye Tahran'da suikast: İran'ın talebiyle BM Güvenlik Konseyi acil toplandıGazze'de Hamas ile İsrail arasındaki savaş 11. ayına yaklaşırken, çatışmanın Ortadoğu’ya yayılmasından duyulan endişe de artıyor.
Hamas ve İran, suikasttan İsrail’i sorumlu tutu ve misilleme sözü verdi. İsrail ise suikastın sorumluluğunu üstlenmedi, ancak yalanlamadı da.
İlgili Haberler Haniye’nin öldürülmesi Cuma namazından sonra Türkiye genelinde protesto edildiTörene Hakan Fidan da katıldı
Haniye’nin Filistin bayrağına sarılı tabutu, Tahran'da aynı saldırıda öldürülen korumasının tabutu ile birlikte yüzlerce kişinin geçtiği bir törenle taşındı.
Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Doha’da yapılan törene katıldığı belirtildi.
Bakanlığın X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, “Bakanımız Hakan Fidan, Doha’da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal’e taziyelerini iletti. Görüşmede Şehit İsmail Haniye’nin oğullarından Abdüsselam ve Hemmam da hazır bulundu” denildi.
İlgili Haberler İran, suikasta uğrayan Hamas lideri için cenaze töreni düzenlediTörene katılan diğer isimler arasında Hamas'ın yeni lideri olması beklenen Halid Meşal, diğer üst düzey Hamas yetkilileri ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani de vardı.
Camide kalabalığa hitap eden Meşal, Haniye'nin ölümünün grubu, özgür bir Filistin için mücadeleye devam etme konusunda daha kararlı hale getireceğini, ilkelerinden taviz vermeyeceklerini ve İsrail'i tanımayacaklarını söyledi.
Hamas'ın üst düzey yetkilisi Halil El Hayya, Tahran'da yaptığı açıklamada Haniye'nin Çarşamba günü Tahran'da kaldığı devlet konukevine isabet eden bir füze sonucu öldüğünü belirtmişti.
Biden: “Ateşkese faydası olmaz”
ABD Başkanı Joe Biden Haniye'nin öldürülmesinin Gazze'deki savaşta ateşkes sağlamaya yönelik uluslararası çabalara yardımcı olmadığını söyledi.
Biden Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, eylemin ateşkes şansını yok edip etmediği sorulduğunda, “Faydası olmaz” dedi.
Haniye’nin toprağa verildiği Katar, İsrail'in başlıca müttefiki Mısır ve ABD ile birlikte barış çabalarına öncülük ediyor.
Hamas'ın uluslararası diplomasideki yüzü olan Haniye, birçok diplomat tarafından Gazze'deki İran destekli grubun daha sert üyelerine kıyasla pragmatist olarak görülüyordu.
Ancak bazı İsrailli yorumcular onun,bazı İsrail yanlıları tarafından, anlaşmanın önünde engel olarak görüldüğünü söylüyor.
Üç oğlu ve dört torunu öldürülmüştü
Hamas, Nisan ayında kuşatma altındaki bölgede düzenlenen bir İsrail hava saldırısında Haniye’nin üç oğlunun ve dört torununun öldürüldüğünü açıklamıştı.
İlgili Haberler Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin üç çocuğu ve dört torunu İsrail hava saldırısında öldüFilistinli destekçileri Hamas’ı İsrail işgalinden kurtulmak için mücadele eden bir grup olarak görürken İsrailliler ve Batılı devletler Hamas’ı İsrail'i yok etmeye kararlı bir terörist grup olarak görüyor.
Hamas'ın liderliğine 2017'de atanan Haniye, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin seyahat kısıtlamalarından kaçarak Türkiye ve Doha arasında mekik dokudu.
Mayıs ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılığı, aralarında Haniye'nin de bulunduğu üç Hamas lideri ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında savaş suçu işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. İsrail ve Filistinli liderler bu iddiaları reddetti.
İsrail geçen ay düzenlediği bir hava saldırısında Hamas'ın Gazze'deki askeri lideri Muhammed Deif'e suikast düzenlediğini açıklamıştı. Hamas Deif'in öldüğünü doğrulamamış ve yalanlamamıştı.
Hizbullah ise üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür'ün bir İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı.
İsrail’in Gazze’deki savaşı, bölgeyi kontrol eden Hamas’ın silahlı kanadının 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki yerleşimlere sızarak burada çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmesiyle başladı.
Hamas bu saldırıda 253 İsrailli’yi de rehin alarak Gazze’ye götürdü. İsrail, saldırının ardından Hamas’ı bitirme sözü vererek Gazze’ye hava ve kara harekatı başlattı, ablukasını sıkılaştırdı.
Gazze nüfusunun büyük kısmı yerlerinden oldu. Bölgenin sağlık yetkilileri 39 binden fazla kişinin İsrail’in harekatında hayatını kaybettiğini belirtiyor.
Gazze halkı çatışmaların arasında çadır kamplarda açlık ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor. Bölgeye insani yardım çabaları da olumsuz güvenlik koşulları nedeniyle yetersiz kalıyor.