HDP’den Öcalan İçin Yürüyüş Kararı

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), İmralı Cezaevi'nde yatan Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için yürüyüş düzenleme kararı aldı.

HDP ve DBP’liler Şubat ayında yapılacak eylemde, Mardin ve Hakkari’den Bursa’nın Gemlik ilçesine yürüyecek.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yatan Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için yapılacak eyleme ilişkin Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenlendi.

HDP Ağrı Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı (DTK) Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay’ın katıldığı basın toplantısında, 6 Şubat’ta Mardin’in Kızıltepe ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinden Gemlik’e yürüyüş düzenleneceği duyuruldu.

"22 aydan beri Öcalan’dan haber alınamıyor"

“Çözüm İçin İmralı’ya Yürüyoruz” sloganıyla yapılacak yürüyüşe ilişkin açıklama yapan Öztürk, 22 aydan beri Öcalan’dan haber alınamadığını söyledi.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) İmralı’ya yaptığı ziyaretin ardından açıklama yapmamasının endişelerini arttırdığını dile getiren Öztürk, “Bütün demokrasi güçlerine ve kamuoyuna seslenmek istiyorum, tecride karşı duyarlı olun ve tepkinizi gösterin. AKP-MHP iktidarı Öcalan üzerinde ölüm politikası yürütmek ve onu unutturmak istiyor” dedi.

Öcalan’ın durumuna ilişkin açıklama yapılması çağrısı yapan Öztürk, avukatların görüşme taleplerine olumlu yanıt verilmesini istedi.

HDP Milletvekilleri, Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla yaklaşık bir aydır Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemi yapıyor.

İlgili Haberler HDP’liler Adalet Bakanlığı’na Yürüdü

AYM HDP’nin talebini yarın görüşecek

Bu arada, Anayasa Mahkemesi daha önce 25 Ocak’ta görüşeceğini duyurduğu, HDP’nin kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebini, yarın görüşecek.

HDP Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) açtığı parti kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebiyle 16 Ocak’ta başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, HDP’nin başvurusunun 25 Ocak’ta görülmesine karar vermişti. Ancak karar yarına ertelendi.

İlgili Haberler Bahçeli'den AYM'ye: "HDP Davasını Erteleme"

Demirtaş: "Erdoğan'ın adaylığına karşı YSK'ya itiraz dilekçesi sunacağım"

Diğer yandan Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına itiraz edeceğini ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacağını bildirdi.

Demirtaş, "Erdoğan hem diploması olmadığı için hem de olsa bile üçüncü kez cumhurbaşkanı olamayacağından, adaylığı yasaya aykırı ve gayrimeşrudur. Yüksek Seçim Kurulunun Erdoğan'ın adaylığını kabul etmesi bu gerçeği değiştirmez. Sadece, Yüksek Seçim Kurulu bir suça daha ortak olur" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın adaylığına karşı Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi sunacağını ifade eden Demirtaş, "Erdoğan'ın yasa dışı ve gayrı meşru bir aday olarak seçime girmesi sağlanabilir ama pirupak bir aday olarak asla. Erdoğan'ın adaylığına karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi sunacağım. Erdoğan kral mı ki yasalar onu bağlamıyor? Kusura bakmayın, ben kralını tanımam" diye yazdı.