Gazze’de çatışmalara çocuk felci aşısı için sınırlı ara verilecek

Gazze'deki sağlık bakanlığına ait bir deponun çalışanı, UNICEF tarafından Gazze Şeridi'ne sağlanan çocuk felci aşısı içeren bir tüpü gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de devam eden savaşla ilgili son yaşanan gelişmelerin ardından İngiltere ve İsviçre’nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de 1 Eylül Pazar gününden itibaren çocuk felci aşısı kampanyasının başlatılması için savaşa insani yardım molası verilmesi ve kısmi ateşkes konusunda taraflarla anlaştıklarını açıkladı.

WHO Filistin Bölge Temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü oturumu öncesinde New York’taki BM muhabirlerine yaptığı açıklamada, İsrail yetkilileri ve Gazze'nin sağlık bakanlığı yetkilileriyle yapılan anlaşmaya göre insani ateşkesin üçer günlük zaman dilimleri halinde, önce Gazze'nin merkezinde, sonra güneyinde ve son olarak kuzeyinde uygulanacağını söyledi. Her bölge için üç gün boyunca 06: 00 ile 15:00 arasında taraflar arasında ateşkes ilan edileceği belirtildi.

"Kısmi ateşkesin bir veya birkaç gün daha uzayabilmesi için de anlaşma sağlandı"

Dr. Peeperkorn, çocuk felci aşılarıyla ilgili kampanyanın herhangi bir bölgede üç günde tamamlanmaması halinde, kısmı insani ateşkesin bir veya iki gün daha uzatılabileceği konusunda da çatışan taraflarla uzlaşma sağlandığını kaydetti.

Anlaşmaya göre, Gazze’nin üç ayrı bölgesinde 10 yaşın altındaki 640 binden fazla çocuk ağız yoluyla aşılanacak. Aşı kampanyasında 3 bin kişi görev yapacak.

Gazze’nin üç ayrı bölgesinde 10 yaşın altındaki 640 binden fazla çocuk ağız yoluyla aşılanacak.

Gazze’de başlayacak çocuk felci aşısı kampanyası, BM’ye bağlı Filistinlilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF ve Gazze'nin sağlık bakanlığının yer alacağı ortak operasyonla yürütülecek.

Gazze'nin sağlık bakanlığı, 16 Ağustos'ta Deyr el-Belah kentinde 10 aylık bir çocukta çocuk felci vakası tespit edildiğini açıklamıştı.

Güvenlik Konseyi’nde çocuk felci aşısı için sağlanan insani yardım arası memnuniyetle karşılandı

Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısı öncesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail askeri operasyonlarının derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Olağanüstü toplanan Güvenlik Konseyi’nin gündeminde çocuk felci aşı kampanyası için sağlanan kısmı ateşkes, Gazze'de devam eden savaş, Batı Şeria'daki gelişmeler ve İsrail’in Gazze'de BM’ye bağlı bir insani yardım aracına ateş açması tartışıldı.

Oturumda BM’nin üst düzey yetkilileri, 15 üyeli konseyi, Gazze’deki insani durum konusunda bilgilendirdi.

İlgili Haberler İsrail Gazze’ye daha fazla çocuk felci aşısı gönderildiğini bildirdi; HRW “İsrail’in engelleri çocuk felcini körüklüyor” dedi


BM İnsani Yardım Ofisi (OCHA) Başkan Vekili Joyce Msuya, geçen hafta 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakasının tespit edilmesinin ardından, insani yardım görevlilerinin çocuk felcinin yayılmasını durdurmak için olağanüstü çalıştıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan, çocuk felci kampanyasının çok daha büyük ölçekte, çok daha hızlı bir şekilde ve herhangi bir engelleme olmaksızın yapılması gerektiğini ifade etti.

ABD: "İsrail sadece hatalarını üstlenmekle kalmamalı aynı zamanda hatalarını önlemek için somut adımlar atmalı"

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, İsrail askerlerinin dün Gazze'de bir insani yardım aracına ateş açması sonrasında yapılan ilk incelemelerine göre olayın askeri birimler arasındaki bir iletişim hatasından kaynaklandığının açıklandığını, İsrail’i bu hatalara neden olan sorunları derhal düzeltmeye çağırdıklarını söyledi.

Wood, çatışmanın üzerinden neredeyse on bir ay geçmesine rağmen bu tip olayların hala çok yaygın olduğunu belirterek, "İsrail’in Dünya Gıda Programı'na ait bir araca ateş açması sonrasında alarma geçtik. İsrail Savunma Güçleri’nin (IDF) bir UNICEF aracına ateş açtığı bir başka olaydan daha endişe duyuyoruz. Bu meydana gelen olaylar insani yardım kuruluşların işlerini önemli ölçüde zorlaştırmaktadır. Bu tür olayların yaşanmaması gerekir. İsrail sadece hatalarını üstlenmekle kalmamalı aynı zamanda hatalarını önlemek için somut adımlar atmalı" diye konuştu.

İlgili Haberler BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de acil ateşkes ve insani yardım erişimi tartışıldı

"İsrail aşı kampanyası sürecinde askeri operasyonlardan kaçınmalı"

Wood, Gazze'de çocuk felci vakalarının yeniden görülmeye başlamasının Filistinli sivillerin sağlığına açık bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Gazze genelinde bir aşı kampanyasının acilen hayata geçirilmesi için gereken koşulların oluşturulmasının önemi konusunda hiçbir şüphe yoktur. Bu nedenle ABD, BM'ye liderliği için müteşekkirdir ve tüm tarafları güvenli ve başarılı bir kampanyayı desteklemeye çağırmaktadır. Gazze'de aşı kampanyasının hızlı bir şekilde uygulanmasını kolaylaştırmak için insani yardım çalışanlarıyla İsrailli yetkililer arasındaki koordinasyonu desteklemeye devam ediyoruz. İsrail'in, aşı kampanyasını yürüten kurumlara erişim kolaylığı sağlaması ve aşı kampanyası dönemlerinde sükunet dönemlerini temin ederek askeri operasyonlardan kaçınması özellikle önemlidir. İsrail'i bu dönemde daha fazla tahliye emri vermekten kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

İngiltere: "İsrail Filistinlilere geri dönecek bir yer bırakmadı"

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı James Kariuki, İsrail'in sivillere güvenli sığınak sağlaması gereken bölgeler de dahil kısa süreli tahliye emirlerini arttırmasıyla birlikte Filistinliler'e artık güven içinde dönebilecekleri bir yer bırakmadığını söyledi.

Kariuki, insani yardım çalışanlarının hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, İsrail’i bu tür saldırılardan kaçınmaya davet etti.

James Kariuki, çocuk felci salgınıyla ilgili endişelerini dile getirerek, İsrail'in aşı kampanyası için askeri operasyonları durdurmayı kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İlgili Haberler Beyaz Saray: “Kahire’deki ateşkes müzakerelerinde ilerleme var, görüşmeler çalışma grupları düzeyinde sürüyor”

Rusya: "Güvenlik Konseyi artık ağırlığını koymalı"

Rusya BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Güvenlik Konseyi'nin kendisiyle aynı şemsiye altında çalışan insani yardım kuruluşlarının Gazze’de çalışmalarını güvenli bir şekilde sürdürmesi için ağırlığını koyması gerektiğini kaydetti.

Polyanski, ‘’ Bu konseyde ifade edilen sözler artık klişeleşti. Güvenlik Konseyi tüm bu yaşananları sonlandırmak için artık ağırlığını koysun. Gazze'de ateşkesin sağlanması için Güvenlik Konseyi elindeki mevcut araçları kullanarak harekete geçmelidir. Eksik olan şey ise bunu yapacak siyasi iradedir. Gazze’de neredeyse nüfusun tamamı yardıma muhtaç ve acı içinde. BM’ye bağlı insani yardım kuruluşları bile sağlanan anlaşmaya rağmen çocuk felci aşısı kampanyasının sahada tam olarak uygulanıp uygulanamayacağı endişesi taşıdığını belirtiyor’’ diye konuştu.