Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, 7 Ekim’den beri devam eden savaşın Gazze’de insani yardım ve acil sağlık ihtiyaçlarının karşılanması, çocuk felci salgınına karşı çocukların aşılarının yapılması için acil ateşkes ilan edilmesi ve ABD’nin bölgede yürüttüğü ateşkesle ilgili diplomatik çabalar tartışıldı.
“İsrail kasıtlı olarak hayati ilaçların gelmesini engelliyor”
Uluslararası “Save the Children” yardım kuruluşunun Gazze’deki yetkilisi Doktor Louisa Baxter, Gazze’den video konferans aracılığıyla toplantıya katılarak sağlıkla ilgili son durum hakkında bilgi verdi.
Doktor Baxter, Gazze’de korkunç bir insani kriz yaşandığını belirterek “Gazze'de insani yardım İsrail tarafından kasıtlı engelleniyor. Hayat kurtaran ilaçlar da dahil tıbbi malzemelere ulaşamıyoruz. Ekibimiz dört aydır acil olan hayati ilaçları bekliyor. Bu acil tıbbi malzemelerin çoğu İsrail’in yazılı olmayan, keyfi kural ve kısıtlamaları nedeniyle sınır kapılarında tutuluyor. Bu engellemeler zaten oldukça kötü olan sağlık koşullarını daha da kötüleştiriyor” dedi.
Doktor Baxter, Gazze’de 14 binden fazla çocuğun öldürüldüğünü, 1,9 milyon insanın yerinden edildiğini, ilk vakası 10 aylık bir bebekte görülen çocuk felci salgınının korkunç bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Gazze'nin çok yönlü ihtiyaçlarının karşılanması için acil ateşkes, engelsiz insani yardım erişimi ve kapsamlı bir kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoruz. İlgili tüm taraflar ahlaki ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmeli” dedi.
BM Özel Temsilcisi: “Ateşkese ihtiyacımız var”
BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland, yaşanan insani trajedinin, devam eden savaşta bölgeyi de yakabilecek bir düzeye geldiğini söyledi.
Wennesland, Gazze'deki savaşın bölgede tırmanma riskinin her geçen gün daha da arttığını belirterek, “Herhangi bir kıvılcım ya da yanlış bir hesap, kontrol edilemeyen bir dizi tırmanışa yol açarak bölgede milyonlarca insanı daha çatışmanın içine çekebilir” dedi.
Özel Temsilci Wennesland, bölgedeki insani acının hafiflemesi için tüm çabaların sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Derhal ateşkes ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor. Bölgede gerilimi azaltmaya yönelik diplomatik adımlar atılmalı. Savaşı sona erdirmek ve iki devletli bir çözüm oluşturmak için siyasi bir çerçevenin yeniden kurulmasına yönelik adımların atılması gerekiyor” dedi.
ABD: “Ateşkes çabalarımızı baltalamayın”
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield bölgedeki hiç kimsenin ateşkes görüşmelerini ve çabalarını baltalayacak herhangi bir adım atmaması gerektiğini, artık savaşın sonlanması ve hayatların kurtulması için önlerinde tek bir yolun bu diplomatik çabalarla gerçekleştirilen görüşmeler olduğunu kaydetti.
Thomas-Greenfield, ABD’nin ateşkes ilanı için bölgedeki ortaklarıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Güvenlik Konseyi üyeleri olarak tek bir sesle konuşmalıyız. Hemen bir ateşkes ve rehineler konusunda anlaşması sağlamamız acilen gerekiyor. Final çizgisini aşmak için elimizden gelen her şeyi yapalım. Bu ateşkes görüşmeleri için belirleyici bir an” dedi.
Thomas-Greenfield, BM ve diğer insani yardım kuruluşları aşıların da aralarında olduğu Gazze'ye gerekli yardımı ulaştırmak için hazırlık yapılması gerektiğini belirterek, “İsrail'i çocuk felci aşılarının sağlanması için insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmayı sürdürmeye davet ediyoruz” dedi.
Filistin Yönetimi Temsilcisi: “Güvenlik Konseyi Gazze’ye gelsin”
Filistin Yönetimi Temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi’nin aldığı 2735 sayılı kararın şartlarına uygun olarak derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.
Mansur, ateşkes çabalarını rayından çıkarmayı amaçlayan başka koşullar ve kötü niyetli istekler olsa da bu olumsuzluklar dikkate alınmadan derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
Filistin Temsilcisi Mansur, Güvenlik Konseyi’ne, “Ne zaman harekete geçeceksiniz?” diye sordu.
Mansur, “Anlaşma olsun ya da olmasın, İsrail'in masum Filistinli sivilleri öldürmeye devam etmesinin hiçbir mazereti olamaz” dedi.
Mansur, Güvenlik Konseyi'ni halkının yaşadığı dehşeti birinci elden görmek için Gazze Şeridi'ne çağırdı. Mansur ayrıca Güvenlik Konseyi üyelerini Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze Şeridi'ne gitmesini desteklemeye davet etti.
İsrail: “Bize savaş dayatıldı”
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, on ay önce “terörist bir ordunun İsrail'in güneyini işgal ederek masum insanlara işkence, tecavüz ve kafa kesme dahil iğrenç zulümler” gerçekleştirdiğini belirterek, “Bize bir savaş dayatıldı” dedi.
7 Ekim'deki katliamın üzerinden tam 320 gün geçtiğini kaydeden Danon, “Ancak İsrail’in Güvenlik Konseyi'nden tek duyduğu şey sessizlik oldu. Hamas kınanmadı. Hamas’ın yaptığı vahşet dikkate alınmadı. BM, 7 Ekim katliamını ve kurbanlarını görmezden gelmeyi tercih etti” dedi.
Rusya: “Güvenlik Konseyi’nin ABD’nin ateşkes çabalarını destekleyen kararının sahada hiçbir karşılığı olmadı”
Rusya’nın BM Daimi Temsilci Vekili Dmitri Polyansky konuşmasında Güvenlik Konseyi'nin on aydır Gazze'deki yangını durduramamış olmasından ve “devam eden kanı izleyen pasif bir gözlemci” olarak kalmasından üzüntü duyduğunu söyledi.
İki ay önce Güvenlik Konseyi üyelerinin ABD tarafından önerilen ve sonuçta etkisiz kalan bir karar tasarısını kabul ettiklerini hatırlatan Rusya’nın temsilcisi Polyansky, “Şimdi bu alınan kararın sahadaki durumu nasıl etkilediğini gözden geçirme zamanı geldi ancak net bir şekilde söylemek gerekirse Güvenlik Konseyi’nin ABD’nin ateşkes için yürüttüğü çabalarını desteklemek için bu konseyde alınan kararın sahada hiçbir şekilde etkisi ve karşılığı olmadı” dedi.
Forum