Erişilebilirlik

İsrail: “Gazze’de altı rehinenin cesedine ulaşıldı”


İsrail ordusu, Gazze'de cesetlerine ulaştığı altı rehinenin kimliklerini de açıklandı.
İsrail ordusu, Gazze'de cesetlerine ulaştığı altı rehinenin kimliklerini de açıklandı.

İsrail ordusu, Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim’deki saldırısında kaçırılan altı rehinenin cesedine ulaşıldığını açıkladı.

Ordudan bugün yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin dün gece boyunca süren Gazze Şeridi’nin güneyine düzenlediği operasyonda cesetlere ulaştığı belirtildi.

Rehinelerin isimleri, Avraham Munder, Alex Dancyg, Chaim Peri, Yagev Buchshtav, Yoram Metzger ve Nadav Popplewell olarak açıklayan ordu, ne zaman ve nasıl öldüklerini ise belirtmedi.

Rehinelerden beşinin 50 yaşının üzerinde olduğu ve üçünün geçen yıl Kasım ayında bir hafta süren geçici ateşkes sırasında serbest bırakılan aile üyeleri bulunduğu belirtildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu sabah yaptığı açıklamada, rehinelerin naaşlarının ülkeye getirildiğini belirterek, “İsrail devleti, yaşayan ve ölen tüm rehinelerimizin iadesi için her türlü çabayı göstermeye devam edecektir” dedi.

İsrailli yetkililer, Hamas'ın 7 Ekim saldırısında rehin aldığı yaklaşık 110 kişinin daha bulunduğunu ve bu kişilerin üçte birinin öldüğünü tahmin ediyor.

İsrail’in bazı rehinelerin cesetlerine ulaştığı haberi, ABD, Mısır ve Katar'ın İsrail ile Hamas arasında, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkes anlaşmasına aracılık etmeye çalıştığı sırada geldi.

Savaşın başlamasından bu yana bölgeye dokuzuncu ziyaretini yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun ateşkes görüşmelerindeki boşlukları doldurmaya yönelik teklifi kabul ettiğini söyledi ve Hamas'ı da aynı şeyi yapmaya çağırdı.

Hamas ABD'yi, İsrail'in taleplerini kabul etmek ve bunları militan gruba dayatmaya çalışmakla suçluyor.

Hamas 7 Ekim'de İsrail'e saldırmış, çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmüş ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almıştı. Geçen yıl bir hafta süren geçici ateşkes sırasında İsrail'de tutuklu bulunan Filistinlilere karşılık 100'den fazla rehine serbest bırakılmıştı.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü misilleme saldırılarında 40 binden fazla Filistinli öldü. İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara operasyonları geniş çaplı yıkıma neden olurken, Gazze'nin 2,3 milyon nüfusunun büyük bölümünü yerinden etti.

Arabulucular, daha fazla Filistinli mahkûmun serbest bırakılması, İsrail'in bölgeden çekilmesi ve kalıcı bir ateşkes karşılığında Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakacağı üç aşamalı bir süreç önerisine son şeklini vermeye çalışıyorlar. Ancak iki taraf arasında hala görüş ayrılıkları bulunuyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG