Filistin haber ajansı WAFA: "İsrail güçleri Cenin’den çekildi"

İsrail'in saldırılarının hedefi olan Filistin topraklarındaki Cenin'de çatışmaların izleri

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Cuma günü yayımladığı bir haberinde, İsrail güçlerinin 10 gün süren şiddetli saldırıların ardından Batı Şeria'daki Cenin kentinden ve buradaki bir mülteci kampından çekildiğini duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kentte ve kampta 21 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, İsrail güçlerinin çekilirken altyapıya büyük zarar verdiğini söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada İsrail'i, Cenin ve Tulkarm kentleri ile buralardaki mülteci kamplarındaki durumun da gösterdiği üzere, Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği acımasız yıkım ve tahribatı işgal altındaki Batı Şeria'ya da taşımakla suçladı.

İlgili Haberler “ABD'li müzakereciler Gazze'de yeni bir ateşkes önerisi sunmak için yarışıyor”


Blinken: “Ateşkes anlaşmasındaki boşlukların giderilmesi Hamas ve İsrail'in sorumluluğunda”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün akşam yaptığı açıklamada, Gazze'de aylardır engellerle karşılaşan ateşkes anlaşmasına varmak için hem İsrail'in hem de Hamas'ın, müzakerede sorun yaşanan konulara “evet” demesi gerektiğini söyledi.

Haiti'de Perşembe günü düzenlenen basın brifinginde konuşan Blinken, “Gördüğüm kadarıyla yüzde 90 oranında anlaşmaya varıldı ancak Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki güney ucunda yer alan ve Philadelphi Koridoru olarak adlandırılan bölge dahil olmak üzere geriye birkaç kritik mesele kaldı” dedi.

Blinken ayrıca İsrailli rehineler ile Filistinli tutukluların takası konusunda da anlaşmada bazı boşluklar olduğunu söyledi.

İlgili Haberler İsrail bir İslami Cihat komutanını Batı Şeria’daki bir camide çıkan silahlı çatışmada öldürdüğünü bildirdi


Bakan Blinken, arabuluculuk görevini üstelenen ülkeler olarak “Önümüzdeki günlerde biz [ABD] İsrail'le, Katar ve Mısır da Hamas'la, kalan soruların tam olarak nasıl çözüleceğine dair düşüncelerimizi hep birlikte paylaşacağını umuyorum” dedi.

Başkan Joe Biden 31 Mayıs'ta üç aşamalı bir ateşkes önerisi sunmuştu. Ancak o tarihten bu yana ateşkes ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için nihai bir anlaşma konusunda eksiklikler devam ediyor.

Hamas, İsrail'in Philadelphi Koridoru’ndaki varlığını reddederken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail'in koridoru terk etmeyeceği konusunda ısrar etti.

Bu hafta Türkiye, aralarında bölgesel güç merkezi Suudi Arabistan'ın da bulunduğu beş Arap ülkesi ve Filistin Yönetimi, İsrail'in Philadelphi Koridoru’nda asker bulundurma talebini reddeden Mısır'a katıldı.

İsrail ve Suudi Arabistan'ın ilişkilerini normalleştirmesinin hâlâ mümkün olup olmadığı sorusuna Blinken, Gazze'de ateşkes sağlanması halinde bunun için “hâlâ bir fırsat olduğunu” söyledi.

On yıllardır süren İsrail-Filistin çatışmasında son savaş, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırması ve İsrail rakamlarına göre 1200 kişinin ölümü ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasıyla tetiklendi.

İsrail'in Hamas yönetimindeki bölgeye yönelik misilleme saldırısı, yerel sağlık bakanlığına göre 40 binden fazla Filistinli’nin ölümüne neden oldu; 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamını yerinden etti, açlık krizi yarattı ve İsrail'in reddettiği Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım iddialarına yol açtı.