Küresel piyasalarda gözler Cuma günü Amerika’nın Wyoming eyaletinde dünyanın önde gelen tüm ekonomistlerini biraraya getirecek Jackson Hole toplantısında.
Your browser doesn’t support HTML5
Her yıl Ağustos ayında yapılan ve üç gün süren toplantının açılış konuşmasını ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell yapacak. FED’in faiz kararı ve para politikalarını açıkladığı yıl boyunca yaptığı sekiz toplantıdan ayrı olan toplantı, bu yıl her zamankinden daha çok ilgi görüyor. Zira tüm dünyanın mücadele ettiği yüksek enflasyon, enerji krizi gibi konular ve FED’in şahin politikalarını sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin merak edilenler bu sempozyumda yanıt bulabilir. VOA Türkçe, hem bu toplantıdan beklentileri hem küresel ekonomideki son durumu New York ve Londra’da iki uzmanla konuştu.
Verilerin kamusal karar alma süreçlerinde daha etkin kullanılmasını sağlamak için hükümetlerle çalışan Coleridge Initiative Genel Müdürü economist Dr. Ahu Yıldırmaz, ABD ekomisinin yüksek enflasyon karşısında dirençli olduğunu vurguluyor. Resesyon konusunda teknik olarak açıklamayı Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun yaptığını hatırlatan Yıldırmaz, bugün için gerekli elementlerin “iki çeyrek ardışık negatif ekonomik büyüme görmek, yüksek işsizlik-düşük gelir ve yavaşlayan perakende satış verileri” olduğunu belirtiyor. Yıldırmaz, ABD ekonomisinin 2. çeyrekte düşüş göstermesine rağmen tam olarak resesyon tablosunu çizmediğini belirtiyor. Ancak yine de Yıldırmaz’ın kanısı ABD ekonomisinin ya resesyonda, ya da resesyonun eşiğinde olduğu yönünde.
İlgili Haberler Dünya Enflasyona Karşı Faizi Nasıl Kullanıyor?“ABD’nin enflasyonist baskı için cephanesi var”
Londra’daki Neuberger Berman Yatırım Şirketi’nde Kıdemli Portföy Yöneticisi Kaan Nazlı ise ABD için resesyon riski yerine toparlama gösteren bir ekonomi olduğunu savunuyor. Avrupa Birliği’nde doğalgaz kesintisi, Rusya’ya enerji bağımlılığı nedeniyle ekonomide büyük riskler olduğunu belirten Nazlı’ya göre, “ABD daha güçlü durumda ve enflasyonist baskı ile mücadele için cephanesi var.”
Coleridge Initiative Genel Müdürü Ekonomist Dr. Ahu Yıldırmaz Amerika ekonomisi önündeki bir iki çeyrek daha yavaşlama öngörüyor. Resesyonun kapıda olduğunu gören büyük şirketlerin iş alımlarını durdurduğunu hatırlatan Yıldırmaz, resesyonun istihdama etkisini görmek gerektiğini de vurguluyor.
“2024’e kadar yüzde 2 enflasyon zor bir hedef”
Ekonomist Ahu Yıldırmaz, küresel ekonomi için kritik öneme sahip Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu’nda FED Başkanı Jerome Powell’ın ayrıntılı planını açıklayacağını, ABD Merkez Bankası’nın ekonomik yavaşlamayı göze aldığını, Powell’ın Eylül’de tekrar bir artış olacağının sinyalini verdiğini hatırlatıyor: “İstihdam iyi gidiyor ama ücretler de artıyor. FED’in en fazla odaklanacağı nokta enflasyonda ücret artışları. 2024’e kadar enflasyonu yüzde 2’ye düşürmek istiyor ama biraz zor bir hedef gibi.”
Yıldırmaz, Avrupa’yı resesyonun eşiğine sürükleyen faktörler arasında kuraklık ve COVID-19’un bulunmasının yanı sıra küresel ekonomiyi en fazla enerji ve gıdanın etkilediğini söylüyor.
İlgili Haberler 5 Soruda Euro'nun Dolara Karşı Düşüşünün Nedenleri“İngiltere stagflasyon riski ile karşı karşıya”
Kaan Nazlı da hem enflasyon hem de doğalgaz krizi olasılığından dolayı AB’yi ciddi risklerin beklediğini belirtiyor. Nazlı, uzun yıllar sonra çift haneli enflasyonla boğuşan İngiltere’nin ise diğer Avrupa ülkelerine göre tek avantajının Rusya’ya enerji bağımlılığının olmamasına dikkat çekiyor. Ancak uzman, ekonomik durgunluk ve enflasyonun artışıyla ortaya çıkan bir “stagflasyon” riski oluştuğunu belirtiyor.
TCMB’nın faiz kararı: “Faiz değişikliği olmadan enflasyonla nasıl mücadele edeceğimiz büyük problem”
Küresel enflasyonla mücadele için dünyadaki birçok merkez bankası faiz artışına giderken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini düşürme kararı dünya gündeminde geniş yer buldu. Ekonomist Ahu Yıldırmaz, bunun beklemedikleri bir adım olduğunu belirtti: “Türkiye’de Merkez Bankası farklı enstrümanları olduğunu, döviz rezervlerini arttıracağını söyledi. Umuyorum bu olacak. Bu faiz değişikliği olmadan enflasyonla nasıl mücadele edeceğimiz büyük bir problem. Türkiye’deki enflasyon çok daha hızlı, ücret artışlarıyla paralel olmadığı için ekonomiyi güç ve biraz zorda görüyoruz biz ekonomistler.”
“Uluslararası yatırımcılar açısından güven oluşturmaz”
Neuberger Berman Kıdemli Portföy Yöneticisi Kaan Nazlı ise Merkez Bankası’nın faiz indirme kararının bir senelik sürece bakıldığında şaşırtıcı bir karar olmadığını, dünyada birçok gelişen ülke merkez bankalarından farklı bir eğilim gösterdiğini, uluslararası yatırımcılar açısından güven oluşturmadığını söyledi.
İlgili Haberler "Enflasyonu Düşürme Yasası" Senato'dan GeçtiKripto paralarda düşüş sürecek mi?
Yüksek enflasyonun sürdüğü ortamda riskli varlık olarak görülen yatırımlardan kaçınılması, kripto para piyasasında başlayan düşüşün hızla devam etmesine neden olmuştu. Ortaya çıktığı günden bu yana birçok hızlı çıkış ve inişin yaşandığı kripto para piyasasının geleceği merak ediliyor.
Kripto paraların, piyasada para bolluğu olduğunda değer kazandığına dikkat çeken Portföy Yöneticisi Kaan Nazlı, merkez bankalarının likiditeyi çekme noktasında değer kaybı yaşandığını söylüyor. ABD’de enflasyonun tepe noktasına ulaştığını ve iniş gösterdiği kanısını aktaran Nazlı, 3-6 ay arasında yine kripto para birimlerine ilginin artacağını kaydediyor.