“Eric Adams yaptığı hatanın bedelini ödüyor”

Eric Adams hakkındaki suçlamaların odağında Türkiye bulunuyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yönelik ceza davasının iddianamesinin açıklanmasının ardından, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, soruşturmanın halen devam etmekte olduğunu, yolsuzluk iddialarının üzerine gitmeye devam edeceklerini söyledi.

Hem Türkiye hem de ABD’de soruşturmanın bundan sonra nereye evrileceği, Adams’ın dışında başka kişilerin de suçlanıp suçlanmayacağı ve nereye kadar gideceği yüksek sesle tartışılıyor.

Bir başka tartışma konusu da şimdiye kadar yapılan yerel ve başkanlık seçimlerinde sessiz kalan, adayların seçim kampanyalarına bağış yapmayan ABD’deki Türk toplumunun bir anda Adams’ın başkan seçilmesi için adeta seferberlik ilan etmesi. Halen devam eden soruşturma sürecinde, Türkiye ve Türklerin bu ani toplu bağış motivasyonun gerekçeleri de sorgulanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Danışmanı olarak uzun süre görev yapan ve halen Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Çalışmaları Enstitüsü'nde Barışın İnşası ve Haklar Programı Direktörü olarak görev yapan David L. Phillips VOA Türkçe’nin Adams davasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Phillips, Türkiye ve Türklerin Başkan Adams’a yönelik motivasyon ve ilgisinin nedeninin, “Erdoğan ve AK Parti Politikaları” olduğunu söyledi.

David L. Phillips

Phillips, Türkevi binası için yangın standartları ve güvenlikle ilgili yasaların göz ardı edilerek iddianamede de belirtildiği gibi yapı kullanma izin belgesinin New York Belediye Başkanı Adams sayesinde verildiğini vurgulayarak, “Erdoğan, gerektiği zaman kendi çıkarları için Adams’ı destekledi. AK Partililere, bürokratlara, politikacılara ve ABD’deki AK Partililere, ‘Adams’ı destekleyin’ çağrısında bulundu. Adams, Erdoğan ve AK Parti’nin Amerika’da güçlü bir profil çizmeye yönelik daha geniş bir planının parçasıydı” diye konuştu.

Phillips, Erdoğan’ın ABD’de profili yükseltmek istediği bir başka projenin de aile bireylerinin yönetiminde olduğu TURKEN Vakfı’nın Manhattan’da satın aldığı arsada inşa edilmekte olan yüksek katlı bir öğrenci yurdu projesi olduğunu söyledi.

Phillips, yurt binasının yapılacağı arsanın satın alındıktan sonra daha inşaat aşamasına geçilmeden ciddi sorunlarla karşılaşıldığı, Erdoğan ve AK Partililerin çok istediği bu projenin tamamlanması için Adams’a ihtiyaç duyduğunu belirterek onu tüm güçleriyle desteklediğini belirterek “Manhattan’daki bu yurt projesi daha başından itibaren engellenmek istedi. Bölgede yaşayanların inşaatla ilgili şikayetleri oldu. Projenin engellemek istenmesinin nedeni de Türk öğrenciler için yapılacak yurtta bu öğrencilere radikal İslamcılığın aşılanacağı endişesiydi. Binanın inşaatının başlaması için uzun bir süre inşaat ruhsatı alınamadı. İnşaat başladıktan sonra yetkililer tarafından uzun bir süre durduruldu. Erdoğan’ın çok istediği bu projenin sorunsuz tamamlanması için Adams’ın belediye başkanı olması gerekiyordu. Erdoğan ve AK Parti için oldukça standart olan yasaları delme modelini, New York’ta da uyguladılar. Bunun için Adams’ı kullandılar. Yasaları ve kuralları çiğneyerek istediklerini yaptırdılar. Eric Adams ise yaptığı hatanın bedelini ödüyor” dedi.

İlgili Haberler “Bir takım Türk iş insanları Adams’a bağış yaparak gelecekte yapacakları işler için önlerinin açılacağını düşündü”