Aylardır bir iç savaş manzarası veren Suriye konusunda uyarılarını sertleştiren Ankara, Esat Yönetimi’ne karşı somut adımlar atabileceğinin sinyalini verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iddialı bir çıkış yaparak Suriye’nin Türkiye için bir “iç politika meselesi” olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen bir iftar yemeğinde yaptığı konuşmanın büyük bölümünü Suriye konusuna ayırdı.
Erdoğan “Bugüne kadar birçok konuda ‘Acaba halledebilir miyiz? Acaba söylenenler yerini bulur mu?’ diye çok sabrettik.” dedi.
Davutoğlu Şam’a Gidiyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 9 Ağustos Salı günü Suriye’ye gideceğini belirten Erdoğan yüksek dozlu bir uyarı yaptı.
http://www.youtube.com/embed/m9mmt_OIQ-0
Erdoğan şöyle konuştu:
"Artık sabrın son anlarına geldik ve bunun için de bu süreç içinde Salı günü Dışişleri Bakanı’nı Suriye’ye gönderiyorum. Kendileriyle orada gerekli olan görüşmeleri yapacaklar. Bu görüşmelerde mesajlarımız artık kendilerine kararlı bir şekilde iletilecektir. Bundan sonraki süreç verilecek cevaba ve uygulamaya göre şekillenecektir.”
“Suriye İç meselemiz”
Erdoğan’ın “Suriye’nin Türkiye’nin bir iç meselesi olarak görüldüğü” yolundaki açıklaması ise dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan, “Biz Suriye konusunu bir dış mesele olarak, bir dış sorun olarak görmüyoruz. Suriye meselesi bizim bir iç meselemizdir. Çünkü bizim Suriye ile 850 kilometre sınırımız var, akrabalık, tarih, kültür bağlarımız var. Dolayısıyla burada olanlar bitenler, bizim asla seyirci kalmamıza fırsat vermez. Tam aksine oradaki sesleri duymak zorundayız, duyuyoruz ve tabii ki gereğini de yapmak durumundayız." dedi.
Suriye’deki Son Durum ve Tepkiler
Aylardır birçok kentinde çatışmaların yaşandığı Suriye’de, Ramazan ayının ilk cuması da kanlı geçti.
Başkent Şam, Deyr el Zur, Dara ve Kamışlı’da Cuma namazından sonra yapılan gösterilerde yine ölen ve yaralananlar oldu.
Görgü tanıkları, Esat rejimine bağlı asker ve polislerin göstericilerin üzerine rastgele ateş açtığını belirtiyor.
Gelen son bilgilere göre, Şam’da meydana gelen şiddet eylemlerinde en az sekiz kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.
Muhalefetin en güçlü olduğu kentlerden Hama’da da, keyfi tutuklamaların ve yargısız infazların devam ettiği kaydediliyor.
Öte yandan Birleşmiş Milletler, Şam yönetimine, cinayetlere son verip rejim karşıtlarıyla diyalog kurması çağrısında bulundu.
Şam hükümetiyse, ardı ardına verdiği “reform” sözleriyle olayların ve uluslararası tepkilerin önüne geçmeye çalışıyor.
Ankara’nın son uyarısının BM’nin çağrısının hemen ardından gelmesi de dikkat çekiyor.
Gözlemciler, Erdoğan’ın son çıkışının “Esat Yönetimi’ne yönelik somut önlemler” alınması öncesindeki “son uyarı” ve “son şans” olarak değerlendirilebileceğini vurguluyor.