Suriye'nin orta ve doğu kesiminde iki ayrı kentte bugün de (Pazar) rejim muhalifi kişilerden en az 55'inin askeri birlikler tarafından öldürüldüğü bildiriliyor.
Muhalif gruplardan alınan bilgiye göre askeri birlikler Deir el-Zur kentine yeniden girerek rejim aleyhtarı protesto gösterisi yapanlardan en az 42 kişiyi öldürdü. Kentin değişik yerlerinde patlama sesleri duyuldu.
Humus vilayetindeki Hule'de de en az 13 kişinin askerler tarafından öldürüldüğü bildirildi.
Yabancı gazetecilerin Suriye'ye girmesine izin verilmediği için bu haberler bağımsız kaynaklardan doğrulanamıyor.
Suriye devlet başkanı Beşar Esad, askeri operasyonları savunarak bunu yolları kesen, halkı terörize eden yasadışı gruplarla mücadele için "ulusal görev"olarak tanımladı. Esad, Lübnan dışişleri bakanı ile görüşürken yaptığı açıklamada Suriye'nin reform yolunda attığını da önesürdü.
Beşar Esad üzerinde şiddete son vermesi için uluslararası baskılar artıyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi Suriye devlet başkanını şiddete hemen son vermeye çağırdı. Arap Birliği, ayaklanmanın başladığı Mart ayından beri ilk kez böyle bir açıklama yapıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün hükümetinin, Suriye konusunda sabrının tükendiğini söylemiş ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Ankara'nın kaygılarını açık bir şekilde iletmek için Salı günü Şam'a gideceğini açıklamıştı.
Esad'ın danışmanı Buthanya Şaban Türkiye'yi eleştirdi, Suriyeli sivilleri ve güvenlik güçlerini acımasızca öldüren silahlı çeteleri görmezlikten gelmekle suçladı.Şaban, Şam hükümetinin bu eleştirisini Davutoğlu'na en güçlü şekilde ileteceğini söyledi.
Son saldırılardan önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı telefonla arayarak sivillere karşı askeri güç kullanmaktan derhal vazgeçmeye çağırdı.
Suriye'ye bir uyarı da Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'den geldi. Bakan bir Alman gazetesine Suriye Devlet Başkanı Esad'ın bundan sonra halkının desteğini kazanamayacağını ve bir siyasi geleceği kalmadığını söyledi.
Basra Körfezi'ndeki Arap rejimleri de Suriye'deki ayaklanma hakkında sessiz kalmaya son verdi. 6 üyeli Körfez İşbirliği Konseyi bir açıklamayla Suriye'de şiddete derhal son verilmesini ve reformlar yapılmasını istedi. Konsey'e Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil.