DİYARBAKIR- “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” nedeniyle ortak açıklama yapan Diyarbakır’daki sağlık örgütleri, pandemi riskinin devam ettiğine vurgu yaptı. Sağlık örgütleri özellikle depremzedelerin daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekti.
Diyarbakır’daki sağlık örgütlerinin oluşturduğu Sağlık Platformu adına yapılan ortak açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, pandemide 176’sı hekim, 513 sağlık çalışanı, 6 Şubat’taki depremlerde ise 103’ü hekim, 449 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
Meydana gelen her afetin yükünü sağlık emekçilerinin çektiğini vurgulayan Turan, daha da kötüleşen çalışma koşullarıyla ilgili kamu otoritesinden bir adım gelmediğini savundu.
Turan, TBMM’ye sunulan ‘İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ne de tepki gösterdi.
Yasanın çalışanların hak kaybına uğramasına neden olacağını savunan Turan, “Üç senedir COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmedi. Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payımız yeterli seviyeye çıkarılmadı. Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi. Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz. Deprem bölgesinde çalışanlarımızın barınma gibi en temel sorunu bile çözülmedi. Bu sorunlarımız devam ediyorken hangi koşulda ne şekilde meslekten menedileceğimizin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak görüyoruz” dedi.
Corona virüsü pandemisinde hayatını kaybeden ilk sağlık çalışanı olan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu anısına 1 Nisan, TTB 72. Büyük Kongresi’nde, “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” ilan edilmişti.
İlgili Haberler Deprem Bölgesinde Buruk Tıp Bayramı"Depremzedelerin şartları iyileştirilmeli"
Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan sağlık örgütlerinin temsilcileri, depremzedelerin daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, depremzedelerin çadırlarda birarada yaşamasının yarattığı riske dikkat çekerek, depremzedelerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi çağrısı yaptı.
İlgili Haberler TTB Ekipleri Köylerde Sağlık Taraması YapıyorDiyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Koç ise ölüm hızı azalsa da Covid riskinin sürdüğünü söyledi. Depremzedelerin yaşam koşullarının vakaların artmasına neden olabileceğine vurgu yapan Koç, depremzedelerin sadece Corona değil birçok bulaşıcı hastalık için risk altında olduklarını ifade etti.