Çin, Beyaz Saray'ın Tayvan'ı Başkan Joe Biden ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping arasında önümüzdeki hafta Endonezya'da düzenlenecek G20 zirvesi kapsamında yapacakları görüşmenin sonuçları hakkında bilgilendirme planını kınadı.
Beyaz Saray, Biden ve Xi'nin Pazartesi günü ilk kez yüz yüze görüşeceklerini bildirmişti. Görüşmeden ciddi ilerleme sonucu çıkmasına ilişkin beklentiler düşük. Çin ise iki lider arasında planlanan görüşmeyi doğruladı ancak herhangi bir tarih vermedi.
Çin ve Amerika arasındaki illişkiler; ticaret, teknoloji, insan hakları ve Tayvan gibi meseleler nedeniyle en kötü dönemini geçiriyor. Pekin, demokrasiyle yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul ederken Tayvan, Pekin'in egemenlik haklarını reddediyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tayvan'ı Biden ve Xi görüşmesi konusunda bilgilendirme planı olduğunu dün açıklamış ve gazetecilere, Amerika'nın verdiği destek konusunda Tayvan'ı "güvende ve rahat" hissetmesinin amaçlandığını söylemişti.
İlgili Haberler Biden ve Xi Bali'de G20 Zirvesinde GörüşecekAncak Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Amerika'nın Tayvan'a vereceği brifingin, Tayvan'la sadece gayriresmi ilişki yürütüleceği yönünde Amerika'nın verdiği taahhüdün ihlali anlamına geleceğini kaydetti.
Zhao, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Xi'nin Biden'la görüşeceği, G20 toplantısına ve daha sonra da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine katılacağını açıkladıktan kısa süre sonra Amerika'nın Tayvan'a brifing vermesi konusunda, "Bu çok kötü. Çin buna şiddetle karşı çıkıyor" dedi.
İlgili Haberler Tayvan: “Çin ile Savaş Bir Seçenek Değil”Birkaç uzman, hem Amerika hem de Çin'in görüşmeleri, birbirlerini "kırmızı çizgileri" konusunda aydınlatma fırsatı olarak kullanabileceğini, işbirliği yapılabilecek alanların belirlenebileceğini ve ilişkilere istikrar kazandırılabileceğini söyledi. Ancak görüşmelerde ciddi ilerleme sağlanması beklenmiyor.
Singapur'daki düşünce kuruluşu ve lisansüstü eğitim kurumu S. Rajaratnam Uluslararası İlişkiler Okulu'ndan araştırmacı Collin Koh, ”Görüşmelerde çığır açılmasını bekleyebileceğimizi düşünmüyorum” dedi.
Koh, "Sonunda yüz yüze görüşebilecekler ve birbirlerine kaygılarını aktarabilecekler" şeklinde konuştu.
Biden ve Xi en son Biden eski Başkan Barack Obama döneminde Başkan Yardımcısı'yken yüz yüze görüşmüştü.
San Diego'daki California Üniversitesi'nden yazar ve profesör Susan Shirk, "Yüz yüze görüşme, Biden yönetimine, Xi'nin Amerika'yla istikrarlı ilişkilerin önemini kabul edip etmediğini sınama imkanı tanıyacak" dedi.
Xi'nin Güneydoğu Asya'ya yapacağı ziyaret, COVID-19 pandemisinin patlak vermesinden bu yana yurt dışına yapacağı ikinci seyahat olma özelliği taşıyor.
Xi, Eylül ayında bölge liderleriyle biraraya gelmek için Özbekistan'a yaptığı ziyarette, Çin heyetinin COVID-19 kuralları gereği 11 ülke liderlerinin katıldığı akşam yemeğine katılmamıştı.
Endonezya'nın Bali adasında yapılacak G20 zirvesinde ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la da görüşecek olan Xi, daha sonra Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesine katılmak üzere Tayland'a gidecek.