BM Genel Kurulu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı çekilmeye çağıran ve hükümetinin insan hakları ihlallerini şiddetle kınayan karar tasarısını ezici çoğunlukla kabul etti.
Karar tasarısına 137 ülke evet oyu verirken 12 ülke hayır oyu kullandı. 17 ülke ise çekimser kaldı. Güvenlik Konseyinde benzer bir karar tasarısını veto eden Rusya ve Çin yine hayır oyu kullandı.
Karar tasarısı bağlayıcı değil ancak Suriye’deki durum konusunda dünya kamuoyunun genel görüşünü yansıtıyor.
Oylama öncesi, BM Genel Sekreteri Suriye'de sivil halkı hedef alan saldırıların insanlığa karşı suç boyutuna ulaştığını söyledi.
Ban ki Moon, Viyana’da, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, rejim karşıtlarına da şiddete son vermeleri çağrısında bulundu.
Ban ki Moon, Beşar Esat’ın anayasa referandumu kararıyla ilgili bir soruya “Önce kendi insanlarını öldürmekten vazgeçsin” diyerek cevap verdi.
Dün Suriye’nin çeşitli kentlerinde 24 kişi daha hayatını kaybetti. İnsan hakları örgütlerine göre sadece Dara’da dün sabah başlayan tank ve topçu ateşinde 4 kişi öldü.
Rejim karşıtı hareketin başladığı yer olarak bilinen Dara, ülkenin güneyinde, Ürdün sınırı yakınında bulunuyor.
Görgü tanıkları Özgür Suriye Ordusu ile kente saldıran Beşar Esat’ın birlikleri arasında çatışma çıktığını bildirdi.
Bu arada BM Güvenlik Konseyi’nde, Rusya ile birlikte, Suriye’nin kınanmasını öngören karar tasarısını veto eden Çin, Dışişleri Bakanı yardımcısını Şam’a gönderiyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Zhai Jun’un bugün ve Cumartesi günü Şam’da temaslarda bulunacağını açıkladı ancak hangi konuları görüşeceğini belirtmedi. Zhai Jun, geçen hafta, Pekin’de, rejim karşıtı bir Suriye heyetini kabul etmişti.
Suriye Devlet Televizyonu önceki gün Beşar Esat'ın, yeni anayasa için referandum yapılmasını öngören kararnameyi onayladığını duyurdu.
26 Şubat’ta referanduma sunulacak olan anayasa, Baas partisinin gücünü azaltıyor ve ilk kez devlet başkanının görev süresine sınır getiriyor.