NEW YORK- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bugün yapılan oturumunda, iklim değişikliğine bağlı dünyada yaşanan iklim şokları görüşüldü. BM Güvenlik Konseyi’nin özel oturumunda, iklim şoklarının zaten hassas olan sıcak noktalarda yaşanan sorunları giderek daha da kötüleştirmeye ve tetiklemeye başladığı belirtildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Barış Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, Güvenlik Konseyi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin sıcak noktalarında yaşayan 3,5 milyarlık nüfusla ilgili barış ve güvenlik risklerini arttırdığını söyledi. Lacroix, sorunun çözümü için acilen harekete geçilmesi gerektiği konusunda konsey üyelerine uyarıda bulundu.
Eski Kolombiya Devlet Başkanı ve Nobel Ödülü sahibi Juan Manuel Santos, Güvenlik Konseyi'ni iklim değişikliği konusunda elinden gelenin daha fazlasını yapmaya ve derhal harekete geçmeye çağırdı.
Afganistan'dan Mali'ye kadar kötüleşen güvenlik sorununun iklim değişikliği şoklarıyla tetiklendiğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı Lacroix, barış ve çatışma dinamiklerindeki değişiklikler göz önüne alındığında sorunun çözümü için Güvenlik Konseyi’ne çok iş düştüğünü söyledi.
‘’İklim şokları BM’nin sahada görevini yapmasını zorlaştırıyor’’
Genel Sekreter Yardımcısı, ’’İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği sınır ötesi zorluklar, çevresel bozulma ve aşırı hava olayları, görevlerimizi uygulama yeteneğimizi giderek daha fazla zorluyor. Kırılgan durumdaki üye devletler ile iklim değişikliğiyle karşı karşıya kalanlar arasında güçlü bir korelasyon görüyoruz" dedi.
Lacroix, en son yapılan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) değerlendirme raporunda, iklimsel ve biyolojik çeşitlilik kaybı ve şiddetli çatışma gibi risklerin giderek artacağının vurgulandığının da altını çizdi.
Lacroix; iklim açısından en savunmasız 16 ülkenin dokuzunda BM misyonu ve barış gücünün sahada görev yaptığını belirterek, ‘’Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Somali, Sudan, Güney Sudan ve Yemen’de BM barış operasyonları yapılıyor. Bu ülkeler sık sık iklim şoklarına yüksek düzeyde maruz kalıyor. BM saha misyonları iklim değişikliğine nihai çözüm getirmese de etkisini derinden hissediyor. Görevlerimiz sırasında iklim değişikliğinin ve güvensizliğin yarattığı ikili kırılganlığa ilk elden tanık oluyoruz’’ dedi.
Güvenlik Konseyi’ne ‘harekete geçin’ çağrısı
Eski Kolombiya Devlet Başkanı ve Nobel Ödülü sahibi Juan Manuel Santos, Güvenlik Konseyi'ni iklim değişikliği konusunda elinden gelenin daha fazlasını yapmaya çağırdı.
İlgili Haberler “Ben de Haykırıyorum Dünya 5’ten Büyüktür”Santos, Güvenlik Konseyi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, "Hepimizin karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş zorluklara ve tehditlere karşı işbirliği yapmak zorundayız. Dünyanın güç ve üstünlük için rekabet eden bloklara bölünme riskiyle karşı karşıya olduğumuz tarihi bir an yaşıyoruz. Dünyanın farklı köşelerinde yaşanan çatışmaların sonuçlarının çok net bir şekilde aynı yerde birleştiğini görüyoruz. İklim değişikliği küresel bazda yaşanan tüm çatışmaları tetikliyor’’ dedi.
Santos, iklim değişikliğinin insan güvenliğine yönelik tehditleri şiddetlendirdiğini, yaşanan savaş ve çatışmaların doğaya ve çevreye çok ciddi zarar verdiğini belirterek, ''Yalnızca Ukrayna’ya bir bakın. Barajın yıkılmasından petrol boru hatları, kırsal toplulukları ayakta tutan tarım arazileri de etkilendi. Çatışmaların iklim şoklarını nasıl tetiklediğini Ukrayna’daki son olayda bir kez daha gördük’’ dedi.
Santos, 15 üyeli konseye yaptığı çağrıda, ‘’Güvenlik Konseyi, sürdürülebilir ve adil çözümler bulmak için BM'nin diğer birimleri ve diğer uluslararası kurumlarla birlikte çalışıp, iklim güvensizliği gibi benzeri görülmemiş bir zorluğun ele alınmasında daha da aktif bir şekilde rol almalı ve üzerine düşeni yapmalıdır’’ dedi.