Blinken: “Filistin devletine giden yol İran’ı izole etmeyi sağlayabilir”

Bir hafta içinde dokuz ülkeyi ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile görüşmesinde de gündem Gazze’nin yanısıra Kızıldeniz’deki Husi saldırılarıydı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin devletine giden bir yol sunmanın daha geniş bir bölgeyi istikrara kavuşturmanın ve İran ile uzantılarını izole etmenin en iyi yolu olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Blinken, bölgenin önünde iki yol bulunduğunu söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Blinken: “Filistin devletine giden yol İran’ı izole etmeyi sağlayabilir”


Bunlardan ilkinin "İsrail'in bölge ülkelerinden ve ABD'den güvenlik güvenceleri ve taahhütler alarak entegre olması ve bir Filistin devleti ya da en azından bu devlete giden bir yol" olduğunu belirten Blinken, "Diğer yol ise İran tarafından desteklenen Hamas, Husiler ve Hizbullah'ın terörizmini, nihilizmini ve yıkımını görmeye devam etmek" dedi.

Blinken, "Eğer ilk yolu izlerseniz, İran'ı ve bizim için ve bölgedeki hemen herkes için bu kadar sorun yaratan uzantılarını izole etmenin, marjinalize etmenin en iyi yolu olacaktır” diye konuştu.

Bir hafta içinde dokuz ülkeyi ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret eden Blinken’ın Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile görüşmesinde de gündem Gazze’nin yanısıra Kızıldeniz’deki Husi saldırılarıydı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Blinken, Mısır'ın Gazze'deki Filistinlilere insani yardım ulaştırılmasına yardımcı olma konusundaki ortaklığını takdirle karşıladığını ifade etti.

Hamas’ın elindeki İsrailli tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için devam eden çabaların ele alındığı kaydedilen açıklamada, “Bakan, ABD'nin Gazze'deki Filistinliler’in zorla yerlerinden edilmemesi ve İsrail'in güvenliğini sağlayacak ve bir Filistin devletinin kurulmasını ilerletecek bölgesel barışın sağlanması konusundaki kararlılığını yineledi” denildi.

Açıklamaya göre Blinken, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik Husi saldırılarının caydırılmasının ve çatışmanın bölgeye yayılmasının önlenmesinin önemini vurguladı.

Mısır, Katar ile birlikte Hamas ve İsrail arasında ateşkes sağlanması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapmaya çalışıyor ve Gazze'nin güneyine daha fazla yardım ulaştırılması için bastırıyor.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre de Blinken, El Sisi ve istihbarat şefi Abbas Kamil ile görüşmesi sırasında bu çabalar hakkında bilgilendirildi. Açıklamaya göre her iki taraf da Filistinliler’in topraklarından sürülmesini reddettiklerini yineledi.

Blinken Salı günü ABD basınına yaptığı açıklamada, Hamas'ın Kasım ayı sonunda çatışmaların durduğu ve 100'den fazla rehinenin serbest bırakıldığı anlaşmanın süresinin dolmasının ardından, rehinelerin serbest bırakılması için devam eden müzakerelere katılacağından umutlu olduğunu söyledi.

İlgili Haberler Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü

Kahire'de yapılan görüşmeler Blinken'ın Batı Şeria'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinden ve Abbas'ın Sissi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yaptığı görüşmelerden bir gün sonra gerçekleşti.

Ürdünlü, Mısırlı ve Filistinli liderler ortak bir açıklama yayınlayarak uluslararası topluma Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Filistinli sivillerin korunması için baskıyı sürdürme çağrısında bulunmuştu.

Liderler ayrıca yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze'deki evlerine dönebilmeleri gerektiğinin altını çizerek, İsrail'in savaş sonrasında bölgenin bazı kısımlarını yeniden işgal etme girişimlerinin önlenmesini istedi.

Netanyahu: "Kalıcı işgal niyetimiz yok"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamada, ülkesinin "Gazze'yi kalıcı olarak işgal etmek ya da sivil halkı yerinden etmek gibi bir niyetinin olmadığını" söyledi.

Netanyahu, "İsrail Hamas teröristleriyle savaşıyor, Filistin halkıyla değil ve bunu uluslararası hukuka tamamen uygun bir şekilde yapıyoruz" dedi.

İsrail, yerinden edilmiş Filistinliler'in güvenli bir şekilde geri dönmesi için Birleşmiş Milletler’den bir heyetin savaşın harap ettiği kuzey Gazze'deki durumu değerlendirmesine izin verdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric Çarşamba günü yaptığı açıklamada misyonun, İsrail'in güvenlik garantilerine bağlı olduğunu söyledi.

BM, Gazze'nin kuzeyine yönelik insani yardımların arttırılması açısından kritik önem taşıyan bu görevin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesini umuyor.

Bir BM özel temsilcisinin de 7 Ekim saldırıları ve sonrasında Hamas militanları tarafından gerçekleştirildiği bildirilen rehinelere yönelik cinsel şiddet konusunda bilgi toplamak üzere bu ay sonunda İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret etmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Kalkınma Ajansı'na göre 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde Filistinliler'in yüzde 85'inden fazlası yerinden edildi.