Ortadoğu turunu sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile biraraya geldi.
İsrail kontrol noktalarını geçerek Filistin'in fiili başkenti Ramallah'a ulaşan Blinken’ın Abbas’la buluşması, Salı günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile İsrail'in Hamas ile savaşı, bölgesel gerilimler ve İsrail-Filistin çatışmasının geleceği üzerine yapılan görüşmelerden bir gün sonra gerçekleşti.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken ve Abbas, Gazze'de sivillerin zarar görmesini en aza indirmek ve Gazze'deki Filistinli sivillere insani yardım ulaştırılmasını hızlandırmak ve arttırmak amacıyla sürdürülen çabaları ele aldı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, “Bakan, Batı Şeria'da artan istikrarsızlığa dikkat çekti ve ABD'nin aşırılık yanlısı şiddete yönelik çabalarını ele aldı. Bakan ayrıca ABD'nin İsrail tarafından toplanan tüm Filistin vergi gelirlerinin önceki anlaşmalara uygun olarak Filistin Yönetimine aktarılması gerektiği yönündeki tutumunun altını çizdi” dedi.
İki yetkilinin ayrıca "uygulanması halinde Filistin halkının yararına olacak idari reformları" değerlendirdikleri belirtilen açıklamada, “Bakan, Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail Devleti'nin yanında, barış ve güvenlik içinde yaşayacağı bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımları desteklediğini bir kez daha teyit etti” ifadeleri yer aldı.
Blinken Salı günü ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısında Abbas ile Filistin Yönetimi'nin kendini reforme etme ve yönetimini iyileştirme sorumluluğunu görüşeceğini söylemiş ve Washington'un 88 yaşındaki Abbas'ın savaş sonrası Gazze'yi yönetmeye hazırlanmak için örgütü elden geçirmesi gerektiği görüşünü yansıtmıştı.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sınırlı özerklik uygulayan Filistin Yönetimi, hem Gazze hem de Batı Şeria'da birleşik bir Filistin hükümeti için en güçlü umut olarak görülüyor.
Şu anda İsrail'in işgali altında bulunan topraklarda bir Filistin devleti kurulmasına ilişkin ABD arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler neredeyse on yıl önce çökmüştü. İsrail'in mevcut iktidar koalisyonundaki sağcı liderler Filistin devletine karşı çıkıyor.
Blinken dünkü basın toplantısında Netanyahu ve kabinesinin Filistin devleti konusundaki çağrısına nasıl yanıt verdiğini açıklamaktan kaçındı; İsrail'in bölgesel entegrasyonun sunduğu fırsattan yararlanmak için "zor kararlar, zor seçimler" yapması gerektiğini söyledi.
Blinken, Batı Şeria'daki çatışmaları kastederek "Cezasızlıkla yürütülen aşırıcı yerleşimci şiddeti, yerleşimlerin genişletilmesi, yıkımlar, tahliyeler, bunların hepsi İsrail'in kalıcı barış ve güvenliğe ulaşmasını kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor" dedi.
Blinken, Abbas ile görüştükten sonra savaş konusunda daha fazla görüşme yapmak üzere Bahreyn'e geçti. Bahreyn, geçen Cuma günü başlayan Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'yu kapsayan diplomasi turuna son anda dahil edildi.
Yeni eklemeler olmazsa Blinken’n son durağı Mısır olacak. Blinken’ın Perşembe günü başkent Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesi planlanıyor.
Ürdün’de kriz zirvesi
El Sisi ve Abbas ise bugün Ürdün'ün Akabe kentinde Kral lI. Abdullah’ın davetiyle bir kriz zirvesinde biraraya geldi.
Liderler, İsrail'in Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmesine karşı uyarıda bulundu ve yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerine izin verilmesi çağrısında bulundu. Zirvede, Filistinliler'i topraklarından sürme planlarının reddedildiği de yinelendi. Mısır'a göre İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş Gazze sakinlerinin çoğunu güneye, Mısır sınırına doğru sürdüğü için bu risk artıyor.
El Sisi'nin ofisinden yapılan açıklamada, uluslararası toplumun Gazze'de derhal ateşkes sağlanması için "kararlı bir duruş" sergilemesi gerektiği belirtildi.
Mısır ve Ürdün, Gazze ve Batı Şeria'nın kaderlerinin ayrılmaması gerektiğini, zira bunların gelecekteki bir Filistin devletinin temelini oluşturması gerektiğini söyledi ki bu görüş zirve sonrası yapılan açıklamalarda da yer aldı.
Ürdün, sınırı paylaştığı İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da artan istikrarsızlık ve Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarından endişe duyuyor.
Öte yandan Mısırlı bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre bir İsrail heyeti, tutuklu Filistinliler’le Hamas'ın elindeki rehinelerin takası konusunda yeni bir müzakere turu için Çarşamba günü Kahire'ye gitti. Mısır, Katar ve ABD, İsrail ile Hamas arasında arabulucu konumunda.
Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında serbest bırakıldı ve arabulucular o zamandan beri çatışmaların durması ve yeni bir takas turu üzerinde anlaşmaya varmaya çalışıyorlar.
Yeni takas için müzakere çabaları geçen hafta Beyrut'ta üst düzey bir Hamas yetkilisinin öldürülmesiyle sekteye uğradı ve bu olaydan İsrail sorumlu tutuldu.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Mısırlı yetkili, Mısır ve Katar'ın ateşkes ve İsrail'in başka Filistinli tutukluları serbest bırakması karşılığında Hamas ve diğer militan grupların elindeki sivil rehineleri kurtarmaya çalıştığını söyledi.
Hamas rehinelerin serbest bırakılmasından söz etmeden önce savaşın sona erdirilmesinde ısrar ediyor; ancak İsrail bu talebi tümüyle reddediyor. Hamas lideri İsmail Haniye Salı günü Katar'da yaptığı açıklamada "İşgal hapishanelerindeki tüm mahkumlarımız serbest bırakılmadıkça, rehinelerini asla kurtaramayacaklar" demişti.
Forum