Blinken BM'yi Ukrayna'da Ateşkes Konusunda Uyardı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katıldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna işgalinin birinci yıldönümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katıldı. Blinken, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'da geçici ya da koşulsuz ateşkes çağrılarına kanmaması ve her iki tarafa da çatışmaları durdurma çağrısı yapmak gibi "yanlış bir denklik algısına" düşmemesi gerektiğini söyledi.

Blinken bu sözleriyle, Çin'in bugün savaşla ilgili bir görüş bildirisi açıklayarak ateşkes çağrısı yapmasına yanıt vermiş oldu. ABD Dışişleri Bakanı, Rusya'nın çatışmalardaki herhangi bir duraklamayı, toprak kontrolunu sağlamlaştırmak ve güçlerini yenilemek için kullanacağını söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Blinken BM'yi Ukrayna'da Ateşkes Konusunda Uyardı

New York’taki toplantıda Blinken, "Bu konseyin hiçbir üyesi Rusya'nın Ukrayna'ya ve BM Sözleşmesi’ne karşı savaşını desteklerken, barış çağrısında bulunmamalıdır" dedi.

Blinken, "Rusya'nın güç kullanarak toprak ele geçirmesini meşrulaştıracak herhangi bir barış, BM sözleşmesini zayıflatacak ve dünyanın dört bir yanındaki saldırgan aktörlere ülkeleri işgal edebilecekleri ve bundan paçayı kurtarabilecekleri mesajını verecektir" dedi.

İlgili Haberler ABD’den İşgalin Yıldönümünde Rusya’ya Yeni Yaptırımlar

193 üyeli BM Genel Kurulu dün ezici bir çoğunlukla Rusya'yı yalnız bırakarak, kurucu BM Sözleşmesi doğrultusunda "kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış" çağrısında bulundu ve Moskova'dan bir kez daha askerlerini geri çekmesini ve savaşmayı durdurmasını talep etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, yeni barış önerilerinin BM Genel Kurulu kararındaki taleplerle uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Kuleba, "Ukrayna bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da direnecek ve kazanacak. Putin düşündüğünden çok daha kısa sürede kaybedecek" diye konuştu.

İlgili Haberler BM Genel Kurulu'ndan Rusya Karşıtı Tasarı

Güvenlik Konseyi geçen yıl Ukrayna konusunda onlarca toplantı yaptı ancak Rusya'nın veto hakkı nedeniyle anlamlı bir adım atamadı.

Çin’in ateşkes çağrısı ve planı

Çin, 12 maddelik bir planın parçası olarak Ukrayna'da kapsamlı bir ateşkes çağrısında bulunmuş, Kiev ise Rusya'nın askerlerini 1991 sınırlarına çekmesini içermediği sürece bu öneriyi reddetmişti.

Moskova'nın müttefiki Pekin her iki tarafı da kademeli bir gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya çağırıyor ve nükleer silah kullanımına karşı uyarıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın belgesinde açıklanan plan, Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı operasyonu başlatmasından bu yana Çin'in izlediği çizginin büyük ölçüde tekrarı gibi görünüyor.

İlgili Haberler Çin'in Rusya ve Ukrayna Tutumu Neden Kaygı Yaratıyor?

Çin, müttefiki Rusya'yı kınamaktan ya da Moskova'nın komşusuna müdahalesini "işgal" olarak nitelemekten kaçındı. Ayrıca Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını da eleştirdi.

Bakanlık yayınladığı belgede, "Tüm taraflar akılcı ve itidalli davranmalı, yangını körüklemekten ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmalı ve krizin daha da kötüleşmesini ve hatta kontroldan çıkmasını önlemelidir" dedi.

Belgede, "Nükleer silahlar kullanılmamalı ve nükleer savaşlar yapılmamalı. Biyolojik ve kimyasal silahların herhangi bir ülke tarafından geliştirilmesine, kullanılmasına her koşulda karşı çıkıyoruz" denildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin siyasi danışmanı Mihailo Podolyak, savaşı sona erdirecek herhangi bir planın, Rus birliklerinin Sovyetler Birliği çöktüğünde yürürlükte olan sınırlara çekilmesini içermesi gerektiğini söyledi.

Podolyak Twitter'da, "Sadece ateşkes ve bunun sonucunda yeni bir sınır çizgisi ve Ukrayna topraklarının işgalinin devamını içeren herhangi bir 'barış planı', barışla ilgili değil, savaşı dondurmakla, Ukrayna'nın yenilgisiyle ve Rusya'nın soykırımının sonraki aşamalarıyla ilgilidir. Ukrayna'nın pozisyonu biliniyor, o da Rus birliklerinin 1991 sınırlarına çekilmesi" mesajını paylaştı.

Plan NATO tarafından da kabul görmedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Tallinn'de gazetecilere yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın yasadışı işgalini kınayamadıkları için Çin'in fazla güvenilirliği yok" dedi.

Pekin ve Moskova'nın "sınır tanımayan" bir ortaklık ilan etmesinden haftalar sonra savaşın başlamasından bu yana Xi, Putin ile düzenli olarak görüşürken Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile bir kez bile görüşmedi. Çin'in üst düzey diplomatı Wang Yi bu hafta görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'yı ziyaret etti.

Çin, Rusya'ya uygulanacak yaptırımların sadece Ruslar’ın veto yetkisine sahip olduğu BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gerektiğini ve tek taraflı yaptırım ve baskıların "sadece yeni sorunlar yarattığını" da belirtti.

Rusya ise Çin'in Ukrayna'daki çatışmayı çözme planını takdir ettiğini ve "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı hedeflere siyasi ve diplomatik yollarla ulaşmaya açık olduklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "Çinli dostlarımızın Ukrayna'daki ihtilafın barışçı yollarla çözümüne katkıda bulunma yönündeki samimi arzularını takdir ediyoruz" dedi ancak bunun aynı zamanda Ukrayna'daki "yeni bölgesel gerçeklikleri" tanımak anlamına geleceğini de kaydetti.