Biden NATO'nun yeni üyesi Finlandiya'yı ziyaret ediyor

Başkan Joe Biden, NATO'nun en yeni üyesi Finlandiya'yı ziyaret ederek başkanlık sarayında kuzey Avrupa ülkelerinin liderleriyle biraraya geldi.

Biden, bu hafta Litvanya'nın Vilnius kentinde yapılan NATO zirvesinden sonra doğrudan Finlandiya'ya geçerek Finlandiya, İsveç, Danimarka, İzlanda ve Norveç liderleriyle ABD-Kuzey ülkeleri zirvesine katıldı.

Finlandiya Rusya ile sınır paylaşıyor.

İlgili Haberler Türkiye’den Vilnius’taki NATO zirvesi öncesinde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık 

Biden Washington'a dönmeden önce ayrıca Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Finlandiya'nın NATO'ya katılma kararı ülkenin yaklaşık 70 yıllık askeri tarafsızlık geleneğinden ayrılması anlamına geliyor. Ayrıca Finlandiya'nın üyeliğiyle NATO'nun Rusya ile sınırı da neredeyse iki katına çıkmış olacak.

Finlandiya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet işgali girişimiyle karşı karşıya kalmış, saldırıyı püskürtmüş ancak toprak kaybetmişti. Helsinki, Putin'in Ukrayna işgaline kadar Rusya ile iyi ilişkiler yürüttü.

Niinisto ile ikili görüşme öncesinde Biden, Finlandiya'nın NATO askeri ittifakı için "müthiş bir kaynak" olduğunu söyledi.

İlgili Haberler “Dram ve gerilimin beklendiği son NATO zirvesinden başarıyla çıkıldı’’

"NATO'nun daha önce hiç bu kadar güçlü olduğunu sanmıyorum" diyen Biden, "Birlikte ortak demokratik değerleri savunuyoruz" dedi.

Niinisto ise Finlandiya'nın NATO üyeliğinin ülkenin güvenliğinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini söyledi ve Biden'ı Ukrayna'ya destek konusunda uzlaşı amacıyla yapılan Vilnius zirvesinde "birliği" sağladığı için tebrik etti.

Bir Beyaz Saray yetkilisi toplantılar sırasında Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın itirazını çekmesinin ardından İsveç'in NATO'ya beklenen üyeliğini de tebrik edeceğini kaydetti.

İsveç, Finlandiya ile aynı zamanda NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu ancak Türkiye İsveç'in terörle mücadelede yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle Stockholm'ün üyeliğini mecliste onaylamayı reddetmişti.

İlgili Haberler G7 ülkelerinden Ukrayna'ya güvenlik taahhütleri

Konuyla ilgili konuşan Beyaz Saray yetkilisi, "Rusya'nın hamlesi ve Kuzey ülkelerinin Rusya'nın agresif ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerine yanıt olarak Batı’ya daha çok yakınlaşmasıyla Avrupa güvenlik yapılanmasında topyekün bir değişime tanık oluyoruz" dedi.

Bu hafta yapılan NATO zirvesinde Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma çabasının, Putin'in toprak ve güç kazanma hırsının askeri ittifakın daha da güçlenmesine neden olarak geri teptiğini gösterdiği yorumunu yapmıştı.

Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna'nın NATO'ya hızla üye olması konusundaki isteğini dizginledi.

İlgili Haberler NATO Ukrayna'yı desteklemek için savunma harcamalarını arttıracak

ABD ve Almanya'nın başı çektiği birçok NATO üyesi Ukrayna'nın savaş devam ederken NATO'ya üye olmasına karşı çıkıyor. Bunun nedeni bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayıldığını belirten NATO Anlaşmasının 5'inci maddesi.

Biden, Helsinki'ye uçmak üzere Vilnius’taki havaalanından ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hedeflediğimiz tüm maddeleri başardık" dedi.

Biden'ın ziyareti, eski başkan Donald Trump'ın Helsinki'de Putin'le biraraya gelerek uzlaşmacı bir tonda konuşmasından neredeyse beş yıl sonra gerçekleşti.

Biden'ın ayrıca iklim değişikliği ve yükselen teknolojiler konularını da diğer konularla birlikte zirvede ele alması bekleniyor.