ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail'e yönelik füze saldırısına karşılık olarak İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasını desteklemediğini söyledi.
Biden, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine İsrail tarafından düzenlenecek herhangi bir saldırıyı destekleyip desteklemeyeceği şeklindeki soruya, “Yanıt, hayır” şeklinde cevap verdi.
Biden, Air Force One uçağına binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrailliler’le ne yapacaklarını tartışacağız” dedi.
G7 ülkelerine atıfta bulunarak, “Yedimiz de İsrail’in yanıt verme hakları olduğu ancak orantılı bir şekilde yanıt vermeleri gerektiği konusunda hemfikiriz” şeklinde konuştu.
İran'a daha fazla yaptırım uygulanacağını ve yakında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşeceğini söyleyen Başkan Biden, “Açıkçası İran rotadan çıkmış durumda” ifadesini kullandı.
İran, Salı günü Biden'ın daha önce “etkisiz” olarak nitelendirdiği bir hareketle İsrail'e 180'den fazla balistik füze ateşledi. İsrail Başbakanı Netanyahu, İran'ın bu saldırının bedelini ödeyeceği sözünü verdi.
Bazı analistler İsrail'in cevabının bu kez daha keskin olacağını ve İran'ın nükleer ya da petrol tesislerini hedef alabileceğini söyledi.
İlgili Haberler İsrail, Lübnan'da Hizbullah ile çıkan çatışmalarda sekiz askerinin öldüğünü açıkladıG7 liderleri Ortadoğu’da diplomatik bir çözüm olabileceği konusunda hala umutlu
Çarşamba günü Ortadoğu'daki krizle ilgili “güçlü endişelerini” dile getiren G7 grubu liderleri, diplomatik bir çözümün hala uygulanabilir olduğunu ve bölge çapında bir çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığını kaydetti.
Batılı büyük ekonomilerden oluşan kulübün dönem başkanlığını yürüten İtalya'nın başbakanı Giorgia Meloni, İran'ın İsrail'e füze fırlatarak bölgesel savaş korkularını arttırmasından bir gün sonra liderler toplantısına evsahipliği yaptı.
İtalyan hükümetinden yapılan açıklamada liderlerin Tahran'ın saldırısını kınadıkları ve “bölgesel gerilimin azaltılması için ortak çalışma” konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
Açıklamada, Gazze'de ateşkes ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını öngören üç aşamalı bir planı destekleyen 2735 sayılı ve 2006 yılında Lübnan'ın güneyinde İsrail-Hizbullah savaşını durduran 1701 sayılı Birleşmiş Milletler kararlarının uygulanmasına atıfta bulunuldu.
İlgili Haberler Guterres: “Ortadoğu'da alevlenen yangınlar hızla bir cehenneme dönüşüyor”Açıklamada, “Son saatlerdeki tırmanıştan duyulan güçlü endişe dile getirilerek, bölge çapında bir çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığı ve diplomatik bir çözümün hala mümkün olduğu yinelendi” ifadesi yer aldı.
G7, İtalya ile birlikte ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya'dan oluşuyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'ın da İran'ın saldırısına karşı yeni yaptırımlar da dahil olmak üzere bir yanıtın koordine edilmesi çağrısına katıldığı belirtildi.
Meloni, BM Güvenlik Konseyi'ni “İsrail-Lübnan sınırının güvenliğini sağlamak amacıyla” Lübnan'daki UNIFIL barış gücünün yetkilerini güçlendirmeyi değerlendirmeye çağırdı. İtalya bu misyona 1000'den fazla askerle katkıda bulunuyor.
Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani İtalyan basınında çıkan, hükümetin güvenlik gerekçesiyle güçlerini bölgeden çekmeyi düşündüğü yönündeki haberleri yalanladı.
“Tüm olasılıkları değerlendirdik. İtalyan birliğinin UNIFIL'den çekilmesi gibi bir karar sözkonusu değil” diyen Bakan Tajani, bununla birlikte, durumun kötüleşmesi halinde bir tahliye planının hazır olmamasının da“aptallık” olacağını söyledi.