Avrupa Enerji Krizine Karşı Önlemleri Arttırıyor

Rusya’nın doğalgaz musluğunu kısmasından sonra başlayan enerji krizi başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde günlük yaşamı giderek olumsuz etkiliyor.

Rus enerji devi Gazprom geçtiğimiz hafta Kuzey Akım 1 hattındaki bir türbinin daha durdurulmasına karar verildiğini, Avrupa‘ya gaz akışının kısılacağını ve boru hattından kapasitesinin sadece yüzde 20’si kadar gaz sevk edileceğini duyurmuştu.

İlgili Haberler Rusya’dan Gaz Sevkiyatına Yeni Kısıtlama


Bu gelişme gazının yüzde 55’ini Rusya’dan ithal eden Almanya gibi ülkelerin ekonomilerinde yavaşlamaya neden olabilecek ve resesyona giden yolu hızlandırabilecek bir adım olarak yorumlandı.

Kesin olan, gaz fiyatlarının keskin bir şekilde artacağı. Almanya’nın en büyük gaz ithalatçısı Uniper, geçen yıl kilovatsaat başına ortalama 6,5 cent olan maliyetin 25 cente kadar çıkabileceğini ve hanelerin 2021'e kıyasla ödeyeceği faturanın, dört kat artabileceğini açıkladı.

Almanya enerji tasarrufu yarışı başlattı

Önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında Rus gazına muhtaç tüm Avrupa ülkelerinde büyük sorun yaşanacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla enerji tasarrufu konusunda da daha şimdiden en sıradışı kararları alan ülkelerin başında Almanya geliyor.

Hükümet, Rusya'nın doğalgaz arzını düşürmeye başladığı andan itibaren, kamu binaları ve işyerlerinde enerji tasarrufuna gidilmesi için başlattığı çağrılarını sürekli yeniliyor.

Başbakan Olaf Scholz da "Önümüzdeki aylarda ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak o kadar iyi" diyerek halka enerji tasarrufu çağrısında bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robet Habeck, tüm kamu binalarında gerekli olmayan odaların ısıtılmayacağını ve ışıkların kapatılacağını bildirdi.

Brandenburg Kapısı

Tasarruf yapılması için büro ve iş yerlerine gitmek yerine evden çalışma uygulamasına ağırlık verilmesini öneren Habeck, bu şekilde iş yerlerinde boş yere enerji tüketilmeyeceğini açıkladı. Buna paralel ülkedeki tüm eyaletlerle kentler, sonbahar ve kış için enerji tasarrufu konusunda adeta bir yarış başlattı.

Başkent Berlin, turistik mekânlar ile kamu binalarının gece aydınlatılmasını sona erdirdi. Berlin’in dünyaca ünlü Brandenburg Kapısı, Reichstag adlı Meclis Binası’yla birlikte toplam 200 bina ve mekân, karanlığa bürünen noktalar oldu. Başkentteki belediyeye ait havuzları dolduran suyun artık iki derece daha soğuk olacağı da açıklandı.

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, ikâmetgâhı Bellevue Sarayı’nı geceleri aydınlatan tüm ışıkların kapatılması talimatını verdi.

Türkiye kökenli Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, belediyeye ait binalarda sıcak suyun kesileceğini, 1 Ekim ve 31 Mart arasında kalorifer sıcaklığının 20 derece ile sınırlandırlacağını ve mobil klima üniteleri ve fanlı ısıtıcıların kullanımının yasaklanacağını bildirdi.

Köln Katedrali

Aydınlatılması için yılda 250 bin kilovatsaat elektrik tüketen, Almanya’nın en çok bilinen turistik binalarından Köln Katedrali’nin de tasarruf için karartılmasının planlandığı haber verildi.

Diğer Avrupa ülkelerinde de önlemler alınıyor

Avrupa’nın bir numaralı ekonomisinin yanısıra başka Avrupa ülkeleri de gidişattan kaygılı ve benzer önlemleri devreye sokuyor. AB ülkeleri, enerji arz güvenliğini artırmak için bu kış gaz talebinin gönüllü olarak yüzde 15 oranında azaltılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Bu kapsamda Fransa'da klima çalıştıran dükkanların kapılarını açık tutmasının yasaklanacağı açıklandı. Aynı şekilde kamu binalarında geceleri ışıklandırmanın yasaklanacağı da duyuruldu.

İspanya hükümeti kamu binalarında kullanılan klimaların 27 derecenin altına düşmesini yasaklama kararı aldı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, erkek çalışanlara iş yerlerinde klimaları açmak yerine kravatlarını çıkarmalarını tavsiye etti.

Avusturya’da da çok sayıda kentte tarihi yerlerin aydınlatılması durdurulurken otoparklardaki ışıkların da geceleri kapalı kalması kararlaştırıldı.