Bankacılık Sektörüne İlişkin Kaygılar Avrupa'ya Sıçradı

Hem Amerika hem de Avrupa'da bankaların durumuna ilişkin kaygıların artması, bugün Wall Street'te hisse değerlerinin düşmesine yol açtı. S&P 500 endeksi, borsanın açıldığı erken saatlerde yüzde 1,5 değer kaybederken İsviçreli yatırım bankacılığı firması Credit Suisse, yeni bir rekor düşüş kaydetti.

En büyük hissedarının bankaya daha fazla para aktarmayacağı açıklamasından sonra Credit Suisse hisseleri aniden düştü. Dow Jones Sanayi Endeksi ve Nasdaq da piyasa açılışında hızlı düşüş yaşadı. Dow Jones 482 puan gerileyerek ABD doğu kıyısı saatiyle 10.15'te 31 bin 672 puana düştü. Nasdaq ise binde 8 geriledi.

İlgili Haberler Silikon Vadisi Bankası’nın İflası Küresel Piyasaları Sarstı

Avrupa bankalarının hisse değerleri bugün hızla düşerken Credit Suisse'in hisse değeri kaybı, Amerikan Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) ani iflasının tetiklediği bankacılık sektöründeki baskılar, yatırımcıların kaygılarını arttırdı.

Dünya genelinde yetkililer ve mali firmaların yöneticileri, teknoloji sektörü yatırımcılarına kredi sağlayan SVB ve kripto para sektörüne yoğunlaşan Signature Bank'ın iflasının başka bankalara da sıçrayacağı korkularını gidermeye çalışsa da kaygılar sürüyor.

“Avrupa bankacılık endeksi yüzde 6 geriledi”


Credit Suisse hisselerinin yüzde 22'den fazla değer kaybetmesi, Avrupa bankacılık endeksinin yüzde 6 gerilemesine yol açtı. Credit Suisse'in 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) rekor seviyede yükselmesiyse yatırımcı kaygılarının artmasına neden oldu.
İsviçre Ulusal Bankası, İsviçre'nin en büyük bankası olan Credit Suisse'in durumuna ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

Milano'daki yatırım yönetimi firması Banca Ifigest'dan Carlo Franchini, "Piyasalar delirdi. Odağımızı Amerikan bankalarının sorunlarından başta Credit Suisse olmak üzere Avrupa bankalarının sorunlarına çevirdik" dedi.

Amerika'daysa piyasa açılışı öncesinde hem bölgesel hem de büyük bankaların hisse değerleri geriledi. First Republic Bank'in değeri sabit kalırken Western Alliance yüzde 2, PacWest ise yüzde 12 değer kaybetti.

JP Morgan Chase, Citigroup ve Bank of America ise yüzde 2 ila 4 oranında değer kaybına uğradı.

İlgili Haberler ABD Adalet Bakanlığı’ndan SVB’nin İflasına Soruşturma

“Bankacılık sektöründeki risk sürüyor”

Yatırım yönetimi firması BlackRock CEO'su Laurence Fink, bugün yaptığı açıklamada Amerikan bölgesel bankacılık sektöründeki riskin sürdüğünü söyledi ve hem enflasyonun hem de faiz oranlarının artacağı tahmininde bulundu.

Mevcut mali durumu "ucuz paranın bedeli" olarak niteleyen Fink, yıllık mektubunda, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışlarını sürdürmesini beklediğini kaydetti.

Fink, bölgesel bankacılık krizinden sonra "likidite uyumsuzluğunun" baş gösterebileceğini kaydetti. Bunun nedeni, düşük faiz oranlarının bazı varlık sahiplerini, satması zor olan yüksek getirili yatırımlara yöneltmesi.

Faiz oranlarındaki hızlı yükseliş, bazı şirketlerin aldıkları kredileri geri ödemesini zorlaştırdı. Bu durum, resesyon olasılığından kaygılanan kredi kurumlarının kayba uğrama olasılığını arttırıyor.

Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz arttırımı politikasını sürdürme planı

Öte yandan bir kaynağın Reuters haber ajansına bildirdiğine göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticileri, enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceği beklentileri nedeniyle yarın faiz oranlarında 50 baz puanlık artış kararı açıklayabilir.

Yatırımcılar, SVB'nin iflasının piyasaları sarsması üzerine Avrupa Merkez Bankası'nın bir büyük faiz artışı kararı daha almayabileceğini düşünmeye başlamıştı.

Ancak Reuters'a konuşan kaynak, ECB'nin yarın faizleri 50 baz puan arttırma planından vazgeçmesi olasılığının düşük olduğunu, plandan geri adım atmanın bankanın güvenilirliğine zarar verebileceğini kaydetti.

Piyasalardaki çalkantılar nedeniyle ECB, gelecekteki faiz artışlarını daha dikkatli şekilde belirleme yoluna gitse de bankanın ana meselesi, hala yüksek enflasyon.

Amerika'daysa dikkatler, özellikle iflas eden ve piyasalardaki çalkantıyı tetikleyen SVB ve Signature Bank gibi orta büyüklükteki bankalara daha sıkı düzenlemeler getirilmesi olasılığına çevrildi.

İlgili Haberler ABD’de Silikon Vadisi Bankası 48 Saat İçinde Nasıl Battı?

Moody’s Amerikan bankacılık sistemi görünümünü ‘sabit’ten ‘olumsuz’a çevirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bankacılık sektöründe riskin arttığını kaydetti ve Amerikan bankacılık sistemine ilişkin görünümü güncelleyerek 'sabit'ten 'olumsuz'a çevirdi.

SVB'nin kapatılmasının ardından konuşan Başkan Joe Biden, Amerikan mali sisteminin güvenceli olduğunu ve acil önlemlerle bankaların daha fazla fona erişiminin sağlanacağını kaydetmişti.
FED ise gelecekte benzer bir krizi önlemek için SVB benzeri orta büyüklükteki bankalara daha sıkı denetim ve kurallar getirilmesini ele alıyor.

Öte yandan Tokyo Borsası'ndaki bankacılık endeksi, üç günlük hızlı satışların ardından bugün yüzde 4 değer kazandı.

Yatırımcılar, Japon kredi kurumlarının yüksek miktarlı bonoları nedeniyle kaygılıydı. Ancak Japonya Maliye Bakanı Şuniçi Suzuki, mevduat yapılarındaki farklılıklar nedeniyle yerel bankaların SVB benzeri iflaslarla karşılaşmayacağını kaydetti.