ABD Adalet Bakanlığı ve Menkul Kıymetler Komisyonu, teknoloji şirketlerine hizmet veren Silikon Vadisi Bankası’nın batmasına ilişkin soruşturma başlattı.
Haberi ilk olarak Wall Street Journal duyurdu. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara göre soruşturma kapsamında bankanın batmasından günler önce banka yöneticilerinin kararı doğrultusunda yapılan hisse satışları da inceleniyor.
Soruşturmayı Adalet Bakanlığı’nın Washington ve San Francisco’daki dolandırıcılık suçlarına bakan savcılar yürütüyor.
Bankaya tazminat talebiyle toplu dava
İki hissedar bankanın bağlı olduğu şirket SVB Financial Group ve iki üst düzey yöneticisine dava açmış ve yöneticileri faiz oranı artışlarının bankayı savunmasız hale getirebileceği konusunda uyarıda bulunmamak ve bu olasılığı hissedarlardan gizlemekle suçlamıştı.
Açılan toplu davada hissedarlar bankaya 16 Haziran 2021 ve 10 Mart 2023 arasında yatırım yapanlara tazminat ödenmesini talep ediyor. Talep edilen tazminat miktarıysa henüz bilinmiyor.
Dava açan hissedarlar 2020-2022 arasında hazırlanan yıllık raporlarda şirketin yüksek faiz oranları sebebiyle karşı karşıya olduğu risklerin hafife alındığını iddia ediyor.
Silikon Vadisi Bankası’nın batması teknoloji sektörünü sarsarken, bankada mevduatları bulunan küçük ölçekli şirketleri ve şahısları kaygılandırmıştı.
Biden yönetiminin mevduat sahiplerine sigortalı mevduat hesaplarında üst limit olan 250 bin doların üzerindeki mevduatları da kapsayacak şekilde güvence vermesi bir miktar endişeleri giderdi.
Sosyal medya ve teknoloji krizde rol oynadı mı?
Büyük ölçüde teknoloji şirketlerinin yatırımlarının bulunduğu Silikon Vadisi Bankası, birbiri ardına yaşanan gelişmelerin ardından yalnızca 48 saat içinde battı.
2008 yılı Eylül ayında o dönem yaşanan mali krizde Washington Mutual iflas etmeden önce, bankadaki mevduat sahipleri 10 günlük süre zarfında 16 milyar dolardan fazla para çekmişti.
Silikon Vadisi Bankası müşterileriyse geçtiğimiz hafta Perşembe günü bankadan yalnızca bir gün içinde 42 milyar dolar para çekmeye çalıştı.
Bankanın iflasından önce bazı risk sermayedarları başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarında bankada yatırımları bulunanlara paralarını çekme çağrısı yaptı.
Çok sayıda teknoloji şirketi kurucusu ya da start-up adı verilen yeni kurulmuş şirketlerin yöneticileri bu konuda paylaşımlarda bulundu.
Krizin patlak verdiği Perşembe günü Silikon Vadisi Bankası ile ilgili Twitter’da yaklaşık 200 bin mesaj paylaşılmıştı.
Sosyal medya üzerinden yayılan bu panik havasının ardından bankada mevduatları bulunanlar yatırımlarını kaybetme endişesiyle paralarını çekmeye çalıştı.
ABD basınında konuya ilişkin yer alan haberlerde bazı teknoloji şirketlerinin kurucularının sosyal medyadan paylaştıkları mesajların panik havasının oluşmasına yol açtığı ve bu yatırımcıların bazılarının daha sonra bu paylaşımları sildikleri kaydedildi.
Örneğin, Business Insider’ın dün yayınlanan bir haberinde, finans yazılımı şirketi Runway’in kurucusu ve CEO’su Siqui Chen’in Silikon Vadisi Bankası ile ilgili paylaştığı bazı tweetleri sildiği belirtildi.
Chen daha sonra paylaştığı mesajdaysa, batmasından endişe edilen bankadan mevduat sahiplerinin aynı anda paralarını çekmeye çalışması sürecine ilişkin, “yangına körükle gitmek herkes için kötü bir görüntü ve ben de bunun bir parçası olmak istemiyorum” diyerek konuyla ilgili önceki mesajlarını sildiğini yazdı.
Ekonomistler, sosyal medyanın ve dijital bankacılığın yaygın şekilde kullanılmasının bankanın batmasıyla ilgili sürecin hızlı ilerlemesinde etkili olduğu görüşünde.
Mali hizmetler devi Allianz’ın baş ekonomi danışmanı Muhammed El Erian, bankanın batma süreciyle ilgili dün paylaştığı sosyal medya mesajında, bilgi akışının müthiş bir hızda olmasının ve bankacılık sektöründe teknolojinin imkanlarından yararlanılmasının süreci hızlandırdığını belirtti.
Bu haberde Reuters’ın haberindeki bir bölümden yararlanılmıştır.