BERLİN - Ukrayna ile devam eden savaş sürecinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik ilan edildiğini açıklamasının ardından, cepheye gitmek istemeyenlerin ülkelerini terk etmeye başladığı yönündeki haberler çoğalıyor.
Finlandiya ve Gürcistan sınırlarına akın edildiği, başta Türkiye'ye olmak üzere tek yönlü yurt dışı uçak biletlerinin çok kısa süre içerisinde tükendiği iddiaları gündeme gelirken Almanya, Rusya’yı terk eden asker kaçaklarının ülkede iltica başvurusunda bulunabileceklerini açıkladı.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Rus asker kaçaklarının "uluslararası kurallar kapsamında Almanya'da koruma altına alınacağını ve sığınma hakkı verileceğini" söyledi.
"Rusya rejimine muhalif olan ve bu nedenle büyük tehlike altında bulunan kişiler, siyasi zulüm gerekçesiyle sığınma başvurusunda bulunabilirler" diyen Faeser, Almanya'nın baskı altında olan ve tehdit edilen Rus muhalifleri aylardır ülkeye kabul etmekte olduğunu belirtti. Faeser, Putin'in "insanlığa yönelik sınırsız nefretinin" kendi askerlerine yönelik olduğunu da dile getirdi.
İlgili Haberler Seferberlik İlanı Sonrasında 'Rusya'dan Kaçış' Sürüyor"Demokrasiyi sevenler bize gelebilir"
Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann da, "Putin'in gittiği yoldan nefret eden ve liberal demokrasiyi sevenler bize gelebilirler" dedi.
Ruslar'a iltica hakkı konusunda AB ülkelerinde farklı görüşler var.
Avrupa Birliği Komisyonu’ndan bir sözcü dün yaptığı açıklamada, Rusya’dan kaçanların AB'ye iltica başvurusunda bulunma hakkına sahip olduklarını vurguladı. Sözcü, komisyonun bu konuda AB üyesi devletlerle ortak bir çizgi bulmak için çalıştığını da ekledi.
AB’nin Doğu Avrupa’daki üyelerinin bir bölümünün Rusya, Ukrayna ve Belarus'tan gelen asker kaçakları ve vicdani retçilere sığınma hakkı verilmesine karşı oldukları biliniyor. Örneğin Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya ve Letonya orduya katılmamak için kaçan Ruslar'a otomatik sığınma hakkı vermek istemiyor.
İlgili Haberler Rusya'dan Tek Yönlü Dış Uçuşların Fiyatında PatlamaAlmanya’nın Ukrayna’ya desteği sürecek
Öte yandan Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Rusya'nın kısmi seferberliği ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde planlanan referandumların Almanya'nın, Kiev'e askeri desteğini etkilemeyeceğini duyurdu.
Alman tanklarının Ukrayna'ya "çok hızlı bir şekilde" teslim edilebilmesi için çalıştıklarını ifade eden Lambrecht, ülkesinin, Putin'in "tehditlerine karşı vereceği cevapların çok tutarlı ve net" olacağını belirterek, "Aldığımız kararlardan hiçbir sapma olmayacak. Cesur mücadelelerinde Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Lambrecht, Putin'in seferberlik kararıyla "binlerce genci savaşta anlamsız bir ölüme gönderdiğini" de kaydetti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kısmi seferberlik emrini "çaresizlik eylemi" olarak nitelendirmişti.
ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'na katılan Scholz, Putin'in alınan son kararla işleri daha da zorlaştırdığını savundu ve "Başından beri durumu, Ukraynalılar'ın direnişini ve direnme iradesini, aynı zamanda Ukrayna'nın dostlarının birliğini ve kararlılığını tamamen hafife aldı" ifadesini kullandı.
Scholz, ilan edilen referandumların dünya toplumu tarafından da asla kabul edilmeyeceğini vurgulayarak, "Bu nedenle Rusya, gerçekte yapmak istediği şey için yani komşusunun topraklarının bir kısmını zorla ele geçirmek için hiçbir gerekçe sunamaz. Bu, asla kabul edilemez. İçinde yaşadığımız dünyada hukuk güçten üstün olmalıdır ve güç hukuktan daha güçlü olamaz" değerlendirmesinde bulundu.
İlgili Haberler Ukrayna’da 4 Bölgede Referandum Yapılıyor