Almanya’da yaz tatili ve izin dönemi yavaş yavaş sona eriyor. Başkent Berlin’de gözler şimdiden, gelecek ay ülkenin doğusunda bulunan üç eyalette yapılacak seçimlere çevrildi.
Kamuoyu araştırmalarında göçmen karşıtı ırkçı AfD Partisi’nin önde olduğu seçimler, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde 1 Eylül, Brandenburg’da ise 22 Eylül’de yapılacak.
Ülkeyi etkileyen ekonomik zorluklar ve göçmenlerle ilgili tartışmalar nedeniyle baskı altında olan SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti için söz konusu seçimler, ölüm kalım mücadelesi olarak tanımlanıyor.
Ana muhalefetteki Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’nun olası başbakan adayı CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, bu yıl en geç Aralık ayında erken genel seçimlere gidileceğinden hareket ediyor.
Alman basınında yer alan haberlere göre Merz, Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde yapılacak seçimlerde hükümet partilerinin büyük ölçüde oy kaybına uğrayarak koalisyonun dağılacağını öngörüyor.
Merz ve Birlik Partileri’nin diğer önde gelen siyasetçileri, AfD’nin zaferine ek olarak SPD’nin de büyük oranda oy kaybetmesi durumunda, Başbakan Olaf Scholz’un güven oyu istemek zorunda kalacağı ve bu oylamayı kaybederek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Federal Meclis’i feshederek erken seçim yolunu açacağını iddia ediyor.
Merz’in, hem partinin genel merkezi hem de eyalet teşkilatlarına, çalışmalarını Noel’den önce genel seçimler yapılacak gibi ara vermeden sürdürmeleri talimatı verdiği ileri sürüldü.
İlgili Haberler Almanlar, Angela Merkel’i özlüyor
Bütçe konusunda derin görüş ayrılığı devam ediyor
Almanya’da erken seçim söylentilerini güçlendiren bir diğer durum, hükumetin içinde bulunduğu bütçe krizi. Koalisyon ortakları arasında derin görüş ayrılıklarına yol açan bu konuda uzlaşma sağlanabilmiş değil. Federal Meclis üyelerinin, bütçe taslağını 14 Ağustos'ta almaları gerekiyor ancak koalisyon ortakları arasında uzlaşma sağlanamadı.
Koalisyon partilerinden liberal FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner, 480 milyar Euro hacimli bütçede oluşan 5 milyar Euro’luk açığı kapatabilmek için revizyona gidilmesini talep ediyor ve yeni borçlanmaya onay vermeyeceğini dile getiriyor.
SPD ise, Lindner konuyla ilgili tartışmaları medya üzerinden yürütmesini “tam sirkteki gibi” sözleri ile eleştirdi.
Başbakan Scholz krize rağmen tatilde
Muhalefet partilerinin “Berlin’de hükümet krizi var, tatiline ara ver, başkente dön” çağrısı yaptığı Başbakan Scholz, konuyla ilgili sessizliğini bozdu.
Scholz, koalisyon olarak uzlaşmaya vardıkları 2025 yılı bütçe tasarısı konusunda FDP ile hemfikir olmadığını vurguladı. Ancak çoğu kez koalisyondaki atmosferin bozulmamasına özen gösterdiği için sessiz kalmayı tercih eden Başbakan Scholz, “2025 bütçesi anlaştığımız şekilde olacak” diyerek tavır koydu.
Berlin’de yapılan yorumlarda, Scholz’un hafta sonunda tatilden döndükten sonra koalisyon ortakları ile bir araya geleceğinden yola çıkılıyor.
Koalisyonun oy oranı muhalefetten az
Anketlerde oy oranı ülke genelinde yüzde 18 çıkan AfD böylelikle ikinci sıradaki yerini korumaya devam ediyor.
Hükümette yer alan SPD yüzde 14, Yeşiller yüzde 11 ve FDP yüzde 5 oy oranında kalırken, ana muhalefetteki CDU/CSU yüzde 31 ile ilk sırada bulunuyor.
İlgili Haberler Almanya’da göçmen karşıtı AfD’nin oy oranı düşüyor