Almanya, Türk vatandaşlarının reddedilen vizeye itiraz hakkını bir yıl daha donduruyor

Son yıllarda Türk vatandaşları Alman başkonsolosluklarının Schengen vizesi başvurularına ret vermesinden şikâyetçi.

Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Schengen vizesi verme sürecinde giderek daha katılaşıyor. Son yıllarda sayısız Türk vatandaşı Alman başkonsolosluklarının vize başvurularına ret vermesinden şikâyetçi.

Son olarak Almanya'nın, vizeleri reddedilenlerin itiraz haklarını askıya almasıyla birlikte, vize süreçleri daha da uzayacak ve neredeyse durma noktasına gelecek.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Haziran 2023’te bir açıklama yaparak, bir pilot proje kapsamında Türkiye, Çin ve Fas'ta vize retlerine itirazların değerlendirilmesinin askıya alındığını duyurmuştu.

Bakanlık uygulamanın bir yıl süreyle uzatılması kararı alındığını, ret başvurularının 30 Haziran 2025 tarihine kadar otomatik şekilde askıya alınacağını ve vizeleri reddedilenlerin itirazlarına cevap vermeyeceğini duyurdu.

Almanya'nın bu hamlesinden sonra başvurusuna gerekçesiz olarak “ret” cevabı alanlar bu süre içinde itiraz edemeyecek.

İlgili Haberler AB Komisyonu’ndan yeniden göç yasası

2022 yılında Türk vatandaşlarının Almanya temsilciliklerine toplam 120 bin 876 vize başvurusunda bulunduğu ve bu başvuruların yüzde 40'ının reddedildiği açıklanmıştı.

Schengen ile ilgili istatistikleri analiz eden "SchengenVisaInfo.com" verilerine göre, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vize serbestisi müzakerelerinin başladığı 2013 yılından bu yana, vize başvuruları reddedilen Türk vatandaşlarının oranı üç kat arttı.

Üyelik müzakereleri dondurulmuş olsa da, halen AB’ye aday ülke olan ve Gümrük Birliği içinde yer alan Türkiye vatandaşlarının vize başvurularının onaylanma oranı, geçen yıl Çin ve Hindistan gibi ülkelerin, hatta AB’nin yaptırım uyguladığı Rusya’nın da gerisinde kaldı.

Alman yetkililer, yetersiz belgelerin, mali durumların yetersizliğinin, seyahat amacının belirsizliği gibi nedenlerin çoğunlukla vize başvurularının reddedilmesine yol açtığını ifade etse de, yorumlarda Almanya’nın göçmen sayısının artması endişesiyle vize koşullarını daha da zorlaştırdığı vurgulanıyor.

Almanya’nın vizeyi zorlaştırarak, Türkiye’den çok sayıda kişinin Almanya'ya gelmesini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor. Bütün belgelerinin tam olduğunu söyleyenlere bile seyahat gerekçesi inandırıcı olmadığı veya Türkiye'ye geri döneceğinden şüphelenildiği gerekçesiyle ret verildiği bildiriliyor.

Sadece turizm amaçlı gelmek isteyenlere yönelik "keyfî" uygulamaların da seyahat özgürlüğünün ihlali anlamına gelmesi eleştiriliyor.

İlgili Haberler Almanya sınırlarında kontroller başlıyor

Sınırlardaki kontroller başarılı

Almanya, düzensiz göçü kontrol altına almak ve ülkede güvenliği artırmak amacıyla sınırlardaki kontrolleri sıkılaştırma kararı almıştı.

16 Eylül'den itibaren altı ay boyunca süreceği açıklanan kararla, Almanya’ya kara yolu üzerinden yapılan giriş ve çıkışlarda kontroller başladı.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya'nın kara sınırlarındaki kontrollerin Fransa, Lüksemburg, Belçika, Danimarka ve Hollanda sınırlarını da kapsayacak şekilde genişletildiği açıklamıştı. Daha önce Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre ile olan sınırlarda Ekim 2023 ortasından bu yana, Avusturya ile olan sınırlarda ise 2015'ten bu yana aynı durum söz konusuydu.

Bir bakanlık sözcüsü, uygulamanın ilk bilançosunun çok olumlu olduğunu duyurarak, Ekim 2023 ortası ile 20 Ekim 2024 tarihleri arasında bu dört sınırdan yaklaşık 57 bin izinsiz giriş tespit edildiğini bildirdi. Buna göre bu sürede 33 bin kişi geri çevrildi ve yaklaşık 1 bin 400 insan kaçakçısı yakalandı.

İlgili Haberler Almanya kara sınırlarında kontrolleri geçici olarak yeniden başlatıyor