Almanya’da başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenlerin uzun yıllardır mücadele ettiği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran düzenleme yakın zamanda hayata geçirilecek.
Vatandaşlık yasasında kapsamlı bir reforma gitmeyi kararlaştıran Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in oluşturduğu koalisyon hükümeti, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmayı ve çifte vatandaşlık önündeki engeli kaldırmayı hedefliyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Yasa taslağına son şeklinin verildiğini doğrulayan Federal İçişleri Bakanlığı, değişikliğin önümüzdeki ay Federal Meclis’e gönderilmesinin, gelecek yılın ilk aylarında da yaşama geçirilmesinin beklendiğini doğruladı.
Bir sözcü, İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in eyaletlerin içişleri bakanları ile biraraya gelerek, tasarı üzerindeki son düzeltmeleri yaptığını ve imzaya sunduğunu bildirdi.
İlgili Haberler CHP'den "Yurtdışı Türkler Bakanlığı" ÖnerisiVatandaşlık için 8 yıl değil, 5 yıl beklenecek
Yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen sekiz yıl olan vatandaşlığa kabul için bekleme süresinin beş yıla inecek olması.
Almanya'ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan büyük başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvuruları için de bekleme süresinin üç yıl olmasının yeterli olacağı öğrenildi.
Bakanlık sözcüsü, üç yıl uygulamasının Avrupa’da bir ilk olacağına dikkat çekerek, "Almanya ile kalıcı bir bağ hisseden, yasal, ekonomik ve kültürel olarak kendilerini toplumun parçası olarak algılayan, Almanca konuşan insanlar hızlı bir şekilde vatandaşlığa geçebilmeli" dedi.
Planlanan yeni yasanın bir diğer özelliği ise Alman vatandaşlığına geçecek kimseye, geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkması şartı konulmayacak olması.
Çifte vatandaşlığa yeşil ışık
Yasanın içerdiği ve Türk vatandaşları bakımından getireceği en önemli değişikliklerin başında ise çifte vatandaşlık hakkı yer alıyor.
Alman vatandaşlık yasası, şimdiye kadar AB ve İsviçre vatandaşları ile pek çok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık imkanı tanıyor, ama ülkede en büyük göçmen grubu konumundaki Türk vatandaşlarına bu hakkı tanımıyordu.
Almanya‘nın, mevcut yasalar nedeniyle Avrupa'da çifte vatandaşlığın en az olduğu ülkelerden biri olması ve Türk vatandaşlarını doğrudan bu konuda dışlaması, Türkler'i temsil eden örgütler tarafından yıllardır eleştiriliyordu.
Bu düzenlemeyle, Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etmeden Alman vatandaşlığını da alabilecek. Almanya'da 3 milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor. Ancak bunların sadece yüzde 9,8‘i hem Alman hem Türk vatandaşlığına sahip.
İlgili Haberler Almanya’da Yeni Göç Dalgası EndişesiTürkiye kökenli göçmenlerin Alman vatandaşlığını reddetmesinin başlıca sebebinin Türk vatandaşlığından vazgeçmek zorunda olması olarak tanımlanırken, vatandaşlığa geçiş sürecinin basitleştirilmesi ve çifte vatandaşlık hakkı sonrasında bir artışın yaşanabileceği tahmin ediliyor.
Türkiye kökenli göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçişlerinde son yıllarda büyük gerileme görülüyordu. 2000 yılında Alman vatandaşlığına geçen 186 bin 700 kişiden 82 bin 900’ünü Türk vatandaşları oluştururken, 2021 yılında 131 bin 600 kişiden sadece 12 bin 200 Türk vatandaşı Alman vatandaşlığına geçti.
Öte yandan yeni yasaya göre, Almanya'da yabancı anne ve babadan olma çocuklar, ebeveynden birinin 5 yıldır Almanya'da ikamet etmesi halinde doğuştan Alman vatandaşlığını elde edecek.