BERLİN - CHP, yurtdışında yaşayan Türkiye kökenlilerin Almanya ve Türkiye'deki sorunlarını tek elden çözmeleri ya da işlerini görmeleri için bir "Yurtdışı Türkler Bakanlığı" kurulması fikrini ortaya attı.
Bu önerinin fikir babalarından biri olan CHP Berlin Örgütü Başkanı Kenan Kolat, VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 2010 yılında kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurtdışında yaşayan ve yıllardır sorunlarına ve girişimlerine cevap verecek ve onlara yardımcı olacak bir kurum bulamayanların ihtiyaçlarına yeteri kadar cevap veremediğini savunarak, doğrudan bir bakanlık kurulmasını önerdi.
Kolat, "Yurtdışı Türkler Bakanlığı, Türkiye’nin dışında yaşayan, Türk vatandaşı, çifte vatandaş ve bulunduğu ülkenin vatandaşlığını almış soydaşları kapsayacak, onların sorunlarını Türkiye gündemine taşıyacak ve sorunları çözebilecek bir bakanlık olacak. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, bir bürokratik kurum, ancak siyasi bir makam değil. Buna karşılık önerdiğimiz bakanlığın siyasi bir ağırlığı ve etkisi olacak. Bakanlar Kurulu’nda yer alacak bir bakanın, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın müdüründen daha etkili olacağı apaçık" dedi.
"Türkiye'deki göçmenlerin meseleleriyle de ilgilenilebilir"
Kenan Kolat, Türkiye’nin çok büyük oranda göç alan bir ülke olduğunu, bu göçmenlerin temsili konusunda da sorun ve eksiklik yaşandığını kaydederek, kurulmasını önerdiği bakanlığın Türkiye’deki göçmenlerin meseleleri ile de ilgilenebileceğini belirtti.
Kolat, "Hem yurtdışında yaşayan Türkler'in hem de Türkiye’deki göçmenlerinin sorunlarının çözümü sadece siyaset üzerinden olabilir. Teknik konular ise teknik düzeyde yapılır. Bu anlamda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye’deki Göç İdaresi Başkanlığı, bakanlığın çatısı altında değerlendirilebilir. Ayrıca diğer bakanlıklarda bulunan, konularla ilgili daire başkanlıkları da bu bakanlık çerçevesinde faaliyet gösterebilir. Böyle bir bakanlık, sonuçta bir koordinatör işlevini üstlenecektir" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3 buçuk milyon kayıtlı seçmen
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları, gelecek yıl en geç 18 Haziran veya daha erken bir tarihte düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde beşinci kez oy kullanacak.
Türkiye tarihinde 2014 Ağustos ayında yapılan cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına ilk kez giden yurtdışı seçmen niteliğine sahip Türk vatandaşları, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri, 1 Kasım 2015 Milletvekili Erken Genel Seçimleri ve son olarak 24 Haziran 2018 seçimlerinde sandık başına gitmişti.
2018 verilerine göre, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmen bulunduğu, bunlardan yaklaşık 1,3 milyonunun oy kullandığı saptanmıştı.
Karamollaoğlu: "Yurtdışı ayrı bir seçim bölgesi olsun"
Diğer yandan, seçimler öncesinde partiler ve liderler yurtdışında yaşayan seçmenlerin beklentilerini karşılayacak çeşitli açıklamalar yapıyor.
Almanya'nın Duisburg kentinde düzenlenen "Seçime Hazırlık; Avrupa Hamle" adlı toplantıya katılan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, önümüzdeki seçimde yurtdışında yaşayanları temsil edecek milletvekilleri seçilmesini ve bu bağlamda bu grup için ayrı bir seçim bölgesi oluşturulmasını önerdi.
Avrupa'da yaşayan Türkler'in kendilerine özgü ihtiyaçları ve problemleri olduğunu ifade eden Karamollaoğlu, bu insanların TBMM’de temsil edilmemesini eleştirerek, yurtdışı Türklerinin sorunlarını dile getirecek, çözüm önerecek bir milletvekili grubu oluşmasını istedi.
Saadet Partisi Başkanı Karamollaoğlu, "Bu sorun da böylece çözülür, Avrupa'daki Türkler'in çözülemeyen sorunları da Meclis'in gündemine böylece sürekli gelir. Ayrıca atılması gereken adımlar varsa da ayrıca atılır" diye konuştu.