Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye Yüzyılı” başlığıyla kutuplaşma yerine bütünleşme çağrısı yaptığı toplantı Cumhur İttifakı’nın gelecek seçimlere yönelik ilk kampanya adımı olarak yorumlanıyor.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yerine geniş katılımlı olması amacıyla Ankara Spor Salonu’nda yapılan toplantıda, yirmi yıllık AKP iktidarındaki icraatlarını, övgülerle anlatarak, 2023 yılındaki seçimler sonrasında da sürdürme hedefini vurguladı. “Cumhur İttifakı'nın değerli temsilcileri sizleri Cumhuriyet Bayramı'nın arifesinde böyle bir anlamlı günde Türkiye Yüzyılı'nı kutluyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda ne var? Bunları sizlere açıklayacağım. Karşımda şu anda Kızıl Elma'yı görüyorum. Öbür tarafta Gökbey'i görüyoruz” diyen Erdoğan, salondaki ittifak ortağı liderler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yle işbirliğini vurgulayacak şekilde milliyetçiliği ön plana çıkardı. Erdoğan’ın, konuşması bitiminde sahneye davet ettiği Bahçeli ve Destici’yle birlikte verdiği poz ise salonda “Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayını resmen ilan etmesi” olarak yorumlandı.
Parti kongrelerinde olduğu üzere AKP’nin farklı illerdeki teşkilatlarından yoğun katılım gösterildiği gözlemlenen toplantıda, Türk Bayrağı ön plana çıkarılmasına rağmen parti bayrakları da söz konusuydu. Salon ortasına devasa biçimde Türk bayrağındaki ay-yıldız ile bütünleşmiş şekilde tarihteki 16 Türk devleti simgeleyen 16 yıldızlı Cumhurbaşkanlığı logosu yerleştirilmişti. Parti kongrelerindeki gibi Ankara Spor Salonu dışındaki partililer için dev ekranlar varken, Erdoğan her zamanki gibi salona girişi öncesinde parti otobüsü üzerinden dışarıdakilere seslendi. Konuşması başlangıcında Cumhur İttifakı’nı selamlamasının ardından salonda 81 ilden katılımları sağlanan AKP teşkilatlarına seslendiği gözlemlenen Erdoğan, “Laf değil icraat, icraat. Ve bunun yanında zırhlı taşıyıcıları görüyorum. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda neler yaptık biliyorsunuz. Enerjide nereden nereye geldik biliyorsunuz. Biraz sonra da bundan sonra neler yapacağız onları da kapalı spor salonunda açıklayacağız. Gençlerime inanıyorum. Hanım kardeşlerime inanıyorum. Ana kademeye inanıyorum. Kimse bizi bölemeyecek. Kimse bizim önümüze taş koyamayacak” diye konuştu.
Salonda, “Gözlerimizde gelecek, zihnimizde tarihin getirdikleriyle Türkiye Yüzyılı” pankartı yanı sıra vizyon metninde yer aldığı vurgulanan 16 başlığı içeren bir başka pankart göze çarptı. Bu pankartta, “Barışın, başarının, gücün, değerlerin, haklının, bilimin, dijitalin, verimliliğin, şefkatin, iletişimin, kalkınmanın, üretimin, istikrarın, huzurun yüzyılı başlıyor” yazılıydı. Keza Erdoğan’ın tanıtım konuşması ardından https://turkiyeyuzyili.com/tr/ sitesi erişime açıldı ve sitede “sürdürebilirlik, kalkınma, değerler, güç, başarı, bilim, haklılık, verimlilik, istikrar, şefkat, iletişim, dijitallik, üretim ve istikbal” şeklinde 16 başlığa yer verildi.
İlgili Haberler Erdoğan “Türkiye Vizyonu” ile Herkesi AKP’ye Davet Etti
Erdoğan “birlik, özgürlük, sevgi” dedi ama...
Cumhurbaşkanı AKP Lideri Erdoğan, tanıtım toplantısında, “Türkiye Yüzyılı; kimlik siyaseti yerine birlik siyasetini... Kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini... İnkar siyaseti yerine kucaklama siyasetini… Tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini... Nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikame etmenin adıdır. Türkiye Yüzyılı Hakiki icraatları samimi kabullerle buluşturmanın... İnsani değerleri ideolojik fanatizmin önüne geçirmenin... Hakkı teslim etmeyi bağnazlığa yeğ tutmanın... Gerçeklere sırtını dönenlerin yönünü hakikate çevirmenin... Böylece, hep birlikte daha büyük hedeflere yöneleceğimiz yeni bir başlangıcın adıdır” diye konuştu.
Erdoğan’ın “bütünleştirme siyaseti” iddiası itibariyla AKP Genel Merkezi’nin organize ettiği tanıtım toplantısı için 11 siyasi parti ile parti ve Cumhurbaşkanlığı olarak daha önce akreditasyon engeli uyguladığı medya kuruluşlarından gazetecilere davet yapılması ise, gün boyu tartışılmaya devam etti. “Türkiye Yüzyılı” vizyon belgesi tanıtım toplantısına AKP’nin “Cumhur İttifakı” ortakları MHP ile Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) yanı sıra muhalefet cephesindeki altılı masadan CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’ye davet gönderilmişti. Ancak toplantı için AKP’den ayrılanlarca kuruluşu gerçekleştirilen Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’ne ise davet yapılmamıştı. Yine Cumhur İtitfakı’nca terörizmle bağdaştırılan ve özellikle MHP Lideri Bahçeli’nin sıkça kapatılması çağrısında bulunduğu HDP’ye de davet gönderilmedi.
Muhalefet cephesinden bugün sadece İyi Parti, Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ile toplantıya katılım gösterdi. Diğer siyasi partiler ve liderleri, seçim kampanyası toplantısı olacağı ve Cumhurbaşkanlığı’nın değil siyasi parti hedefleri söz konusu olacağı davete katılım göstermeyeceklerini açıklamıştı.
Bugüne kadar iktidara eleştirel veya mesafeli tutum içindeki medya kuruluşlarına ve gazetecilere yapılan davet ise, gündemdeki dezenformasyon gerekçeli sansür yasası ve gazetecilik ile iktidar ilişkisi bağlamında epeyce tartışma yarattı. Bu noktada davet edilenlerden gazeteci Fatih Portakal, salonda toplantıyı takip etti ve “Eleştirel bakış açısına sahip gazeteci kimliğiyle burada neler olduğunu anlatabilmek önemli” dedi. VOA Türkçe’ye neden toplantıya katıldığını açıklayan Portakal, ancak AKP’nin eleştirel seslere yönelik bugünkü davetinin “sadece bir günlük” olduğunu düşündüğünü de söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
VOA Türkçe ekibi ise, Cumhurbaşkanlığı ile AKP Genel Merkezi’ne uzun yıllardır yapılan başvurulara rağmen akredite edilmiyordu ancak bu toplantıya akredite edildi ve toplantı bu şekilde izlendi.
İlk filmde “ABD” faktörü dikkat çekti
Bu arada Erdoğan, 26 Ekim’de saat 20.23’te sosyal medya hesabı aracılığıyla “Türkiye Yüzyılı” başlığıyla Türk savunma sanayisi özel girişimcilerden birisi olan Şakir Zümre'nin hikayesinin anlatıldığı bir filmi paylaşmıştı. Bu filmin “Türkiye Yüzyılı” başlığıyla paylaşılacak filmlerden ilki olduğu belirtilmişti. Erdoğan, “Ülkemizin ve medeniyetimizin kazanımları üzerinde yükselteceğimiz Türkiye Yüzyılı vizyonu ile asırlık hamleler hayata geçecek, hayallerimiz inşallah bir bir gerçek olacak” mesajını vermişti.
Bu ilk filmde, Mustafa Kemal Atatürk’ün Şakir Zümre'den Türkiye'nin yerli ve milli silah sanayisinin kurulmasına öncelik etmesini istediği belirtiliyor. Böylece Şakir Zümre’nin Türk Sanayii Harbiye ve Madeniye Fabrikası’nı kurduğu ve burada uçak bombaları, denizaltı bombaları gibi pek çok önemli savunma sistemi üretimine imza attığını anlatılıyor. Ancak Atatürk'ün vefatından sonra İkinci Dünya Savaşı döneminde “ABD’nin yardımı” gerekçesiyle Şakir Zümre’ye baskı yapıldığı ve Zümre'nin ise fabrikasını soba fabrikasına çevirmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.
Türkiye Yüzyılı’na ilişkin ikinci film ise, toplantı öncesinde bugün saat 14.00’te paylaşıldı. Bu filmde, Cumhurbaşkanlığı’ndaki makas koleksiyonu ön plana çıkartılarak, AKP iktidarı dönemindeki icraatlar anlatıldı. Filmde, genç bir çiftin nişan törenindeki sahnede, çiftin yüzüklerini birbirine bağlayan kırmızı kurdeleyi kesecek kişi tarafından ancak cebine para konulduğunda makasla kurdeleyi kesmesi de dikkat çekti.