Avrupa Birliği Savunma Bakanları'nın, Ukrayna birlikleri için ortak bir askeri eğitim misyonu oluşturulmasına karar vermesi bekleniyor.
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da dün başlayan ve bugün sona erecek olan AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesi konuyla ilgili açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, güçlü bir eğitim misyonunun Ukrayna ordusuna yardım edebileceğini söyledi.
Madrid’de geçen hafta açıklanan öneriyle ilgili Borrell, "Neden Mozambik ordusuna eğitim misyonu gönderiyoruz da, Ukrayna ordusuna göndermiyoruz anlamıyorum" dedi.
Borrell, AB'nin Çad, Nijer ve yakın zamana kadar Mali gibi ülkelerde toplam 17 misyonu olduğunu söyledi.
Birçok AB ülkesi Ukrayna birliklerini eğitiyor ve özellikle de Batılı ülkelerin Rusya'nın işgaline karşı mücadelesine yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya teslim ettiği silahları kullanabilmelerini sağlıyor.
Borrell'in bugün AB Savunma Bakanları toplantısı sonrası konuya ilişkin açıklama yapması bekleniyor.
Almanya ve Fransa’dan vize itirazı
Diğer yandan bugün yine Prag’da AB Dışişleri Bakanları toplantısı yapılıyor.
Reuters haber ajansı, AB ülkelerinin Rusya’ya uygulamak istediği vize yasağının Almanya ve Fransa’nın engeline takıldığını bildirdi.
İki ülke, Ruslar'a yönelik turist vizesi yasağı önerisine karşı ortak bir uyarı yayınlayarak, böyle bir adımın ters etki yaratacağını kaydetti.
Reuters tarafından görülen Fransa ve Almanya ortak notunda, “AB’nin çıkarları için rejim temsilcileri ve yetkilileriyle temasları kısıtlamanın önemli olduğu” belirtilerek, "Ancak Batı’dan tamamen kopmamış Rus nüfusunun ‘kalpleri ve zihinleri’ için stratejik olarak mücadele etmeliyiz. Demokratik sistemlerde yaşamı ilk elden deneyimlemenin, özellikle de gelecek nesiller için dönüştürücü gücünü hafife almamalıyız” denildi.
"Rus erkekler plajda, Ukraynalı erkekler savaşta"
Bloğun önde gelen iki ülkesi, vize başvurularının güvenlik riskleri açısından yakından incelenmesi gerektiğini savunuyor, ancak vizelerin yine de verilmesi gerektiğine inanıyor.
Aralarında Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinin bulunduğu diğer üyelerse vize yasağını savunuyor.
Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Güney Avrupa'daki plajlarda Rus erkekleri görürken aynı zamanda 18-60 yaş arası Ukraynalı erkeklerin ülkelerini terk edemeyip özgürlükleri için savaşmak zorunda kalmaları beni çok sinirlendiriyor. Avrupa olarak hep birlikte Rusya'dan gelen turistleri sınırlamamızın doğru olduğunu ve bunun Putin'e açık bir mesaj göndereceğini düşünüyoruz" demişti.