Amerika'da kısa süre önce iki bölgesel orta ölçekli bankanın iflasının mali piyasalarda yol açtığı çalkantılara rağmen Mart ayında tüketici güveninin beklenmedik şekilde yükseldiği, ancak Amerikalılar'ın önümüzdeki yıla kadar enflasyonun yüksek seyretmesini beklediği kaydedildi.
Araştırma kuruluşu Conference Board'un sonuçlarını bugün açıkladığı tüketici güveni anketi ayrıca önümüzdeki altı ay içinde motorlu araç ve buzdolabı, çamaşır makinası, elektrikli süpürge, televizyon gibi ev eşyaları satın almayı planlayan tüketicilerin sayısının arttığını ortaya koydu.
Ancak tüketicilerin piyango bileti, eğlence parkı, sinema ve restoran gibi keyfi harcamalarını kısma eğilimi gösterdikleri de anket sonucuna yansıdı. Sağlık, ev ve otomobil onarımı ve tamiri, evcil hayvan bakımı ve kişisel bakım gibi alanlardaysa tüketicilerin harcama yapma niyetinde olduğu görüldü.
Anket, güven ve tüketici harcaması arasındaki bağın zayıf olmasına rağmen tüketimin orta seviyede büyümeyi sürdürebileceği ve ekonomiyi genel olarak ayakta tutacağını ortaya koydu.
Conference Board'un Şubat'ta 103,4 olarak kaydedilen tüketici güven endeksi bu ay 104,2'ye yükseldi. Ankete katılım süresi, Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının 10 gün sonrası, yani 20 Mart'tı. Signature Bank ise 12 Mart'ta iflas etti.
İlgili Haberler “Batan Bankanın Yöneticileri Riskleri Yönetemedi”Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, tüketici güven endeksinin 101 olacağı öngörüsünde bulunmuştu.
İstihdam piyasasına önem veren Conference Board anketine göre açık pozisyonların sayısının "bol" olduğunu düşünen tüketicilerin sayısı düşerken bu sayının "bol olmadığını" söyleyenlerin sayısı yükseldi. Ancak iş bulmanın "zor" olduğunu düşünenlerin sayısı 2022 yılı Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
İlgili Haberler FED’den Çeyrek Puanlık Faiz ArtışıTüketicilerin 12 aylık enflasyon beklentisiyse Şubat ayında yüzde 6,2'den bu ay yüzde 6,3'e çıktı. Enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını bir yıldır arttıran ABD Merkez Bankası (FED), geçen haftaki son toplantısında gecelik gösterge faizini 25 baz puan arttırdı, ancak mali piyasalardaki çalkantılar nedeniyle faiz arttırımı uygulamasına ara vereceğine işaret etti.
Ticaret akışında zayıflama
Mart ayında tüketicilerin önümüzdeki altı ay içinde konut satın alma planlarında değişiklik olmadı. FED'in faiz arttırımı karşısında hızla yükselen konut kredisi (mortgage) oranları nedeniyle düşen konut satın alma gücünün, konut fiyatlarının dengelenmeye başlamasıyla iyileştiği gözlendi.
Bugün yayınlanan ve Amerika'daki dokuz nüfus sayımı bölgesinin tamamını kapsayan S&P CoreLogic Case-Shiller ulusal konut fiyatı endeksiyse Ocak ayında yıldan yıla yüde 3,8 arttı.
İlgili Haberler ABD'de İstihdam Canlı Konut Piyasası Dibe Vurmak ÜzereYıllık konut fiyat artışı Amerika'nın güneydoğusunda devam etti. Miami ve Tampa'da kazanımlar, çift haneli rakamlara ulaştı. San Diego, Portland, San Francisco ve Seattle gibi Amerika'nın batı kıyısı kentlerindeyse fiyatlardaki düşüşün sürdüğü gözlendi.
Konut fiyatlarındaki enflasyonun soğumaya başlaması, Federal Konut Finansmanı Dairesi'nin Ocak ayına kadarki 12 aylık süreçte konut fiyatlarının yüzde 5,3 oranında tırmandığına işaret eden raporuyla pekişti. Konut fiyatlarındaki yıldan yıla artış Aralık ayındaysa yüzde 6,7 olarak kaydedilmişti.
New York Merkez Bankası'nın yayınladığı anketse önümüzdeki yıla kadar konut fiyatlarındaki artışın yavaşlayacağı beklentisini ortaya koyuyor.
Mali hizmetler firması CoreLogic'ten başekonomist Selma Hepp, "Konut talebindeki azalma, mortgage oranlarındaki hareketliliğe yanıt veriyor. Ancak mortgage oranlarında devam eden çalkantı ve bankacılık krizi, özellikle de kredi bulmadaki zorlukların mortgage erişimini etkilemesi durumunda, ilkbahar aylarındaki konut satın alma eğilimini sekteye uğratabilir" dedi.
Öte yandan veriler, ticaret akışında zayıflama olduğunu ortaya koyuyor.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı rapor, Şubat ayında ürünlerdeki ticaret açığının binde 6 artarak 91 milyar 600 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Geçen ay ürün ihracatı yüzde 3,8 azalarak 167 milyar 800 milyon dolara geriledi. Motorlu araç ve yedek parça ihracatındaki yüzde 11,9'luk azalma, bu gerilemede en büyük paya sahip.
Ürün ithalatıysa yüzde 2,3 azalarak 259 milyar 500 milyon dolara düştü. Motorlu araç ve yedek parça ithalatı yüzde 7,1, tüketici ürünleri ihracatı da yüzde 5,6 azaldı. İthalattaki genel gerilemeye rağmen şirketler, Şubat ayında sabit hızda stoklarını doldurdu.
Ticaret Bakanlığı ayrıca toptan satış envanterlerinin Şubat ayında binde 2 arttığını bildirdi. Perakende stoklarıysa binde 8 yükseldi. Daha düşük ticaret açığı ve şirketlerin satılmayan ürünlerinin yarattığı birikme, dördüncü çeyrekte ekonominin yıllık yüzde 2,7 büyümesine katkıda bulundu.
Yatırım bankacılığı firması Goldman Sachs, ticarete ilişkin verileri göz önünde bulundurarak, birinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,2'ye düşürdü.
Ekonomik veri analizi firması Oxford Economics'ten ekonomist Matthew Martin, "Ekonomi resesyona doğru ilerlerken yılın ilk yarısında ticaretteki seviyelerin kötüleşmeye devam etmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.