WASHINGTON - ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian E. Nelson’ın 26 Kasım- 1 Aralık tarihleri arasında Umman'ın başkenti Muskat kenti ile Türkiye'de başkent Ankara ve İstanbul’u ziyaret edeceği açıklandı.
ABD'nin Hamas ve diğer terör örgütlerinin fon toplama ve taşıma kabiliyetlerini engellemeye yönelik çabalarını ilerletmek üzere planlanan ziyarette ayrıca, Gazze halkına sürekli meşru insani yardımın kolaylaştırılması konusunun da görüşüleceği kaydedildi.
ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Müsteşar Nelson NATO müttefiki olan Türkiye'de ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa fayda sağlayan ticari ve mali faaliyetlerin önlenmesi, engellenmesi ve soruşturulmasına yönelik çabaları da ele alacak” denildi.
Nelson'ın bu yıl Türkiye'ye ikinci gezisi olacak olan bu ziyaret, ABD ve müttefikleri tarafından savaş için özellikle değerli olarak tanımlanan bazı çift kullanımlı parçaların, başka bir ülkeye gidiyor olarak etiketlenmiş olsalar bile doğrudan Rusya'ya nakledildiğine dair göstergelerin olduğu bir dönemde gerçekleşiyor.
Nelson Şubat ayı başlarında Türkiye’de temaslarda bulunmuştu. Hükümet yetkilileri ve bankacılık sektörü temsilcileriyle biraraya gelen Nelson, yaptırım listesindeki Rus kurumlarla iş yapmaları halinde Türk şirketlerinin ve bankalarının yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısı yapmıştı.
Amerikalı yetkili Türk şirketleri ve bankalarının, Rus askeri endüstriyel kompleks tarafından kullanılabilecek çift kullanımlı teknoloji transferine ilişkin işlemlerden kaçınmak amacıyla daha fazla önlem almaları gerektiğini vurgulamıştı.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı James O’Brien da Dışişlerı Bakanı Antony Blinken’ın Brüksel ziyaretiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında, "Türkiye'nin Rusya'ya askeri bağlantılı mal ihracatının artması ile ilgili" bir soruyu yanıtladı.
ABD, AB, İngiltere ve G7 üyelerinin, kilit ortaklardan hiçbirinin yaptırımların delindiği yerler haline gelmesini istemediğini kaydeden O’Brien, “Türkiye, özellikle ABD'den gelen bazı ürünlerin Türkiye'den transit geçişini zorlaştıran bir dizi reformu hayata geçirdi, ancak tabii ki her zaman yapılacak daha çok şey var. ABD, bu ticarete karışan bir dizi kişi ve kurumu belirledi; bunlardan bazıları şirket kurup savaş alanı elektroniği ve diğer malzemeleri Türkiye üzerinden Rusya'ya taşımaya çalışan Rus vatandaşları” dedi.
“Bu konuda bazı ilerlemeler kaydedildiğini gördük ancak bu asla bitmeyecek bir iş. Ruslar her zaman daha fazla ithalat yapmaya çalışıyor ve bizim Rusya'ya kapıları kapatmaya devam etmemiz önemli. Aksi takdirde bu haftasonu Kiev'de yaşanan büyük saldırı gibi daha fazla olayla karşılaşırız ki bu saldırıları destekleyen malların genellikle Batı'dan ya da G7 ülkelerinden birkaç önemli antrepo ülkesi aracılığıyla ithal edilen mallar olduğunu biliyoruz” diye konuşan O’Brien, tüm bunların mümkün olan en kısa sürede sona ermesini istediklerini kaydetti.
İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü haberinde, Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ve Moskova'nın askeri üretimde kullandığı malların ihracatının 2023 yılında artış göstererek yaptırımların delinmesine ilişkin endişeleri güçlendirdiğini yazmıştı.
Habere göre Türkiye, 2023'ün ilk dokuz ayında Rusya'ya ve Moskova'ya aracılık ettiğinden şüphelenilen beş "eski Sovyet ülkesine" ABD tarafından "yüksek öncelikli" olarak sınıflandırılan mikroçipler gibi 158 milyon dolar değerinde 45 ürün ihraç etti.
Gazetenin analizine göre bu meblağ geçen yılın aynı döneminde kayda geçen meblağın üç katı. 2015 ile 2021 yılları arasındaki ortalama ihracat ise 28 milyon dolardı. Financial Times'ın gümrük veri tabanı Trade Data Monitor'den elde ettiği verilere dayanarak yaptığı analize göre, 2015 ile 21 yılları arasındaki ihracat ortalaması 28 milyon dolardı.
Türkiye'den gelen resmi veriler eski Sovyet ülkeleri Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a yapılan yüksek öncelikli mal ihracat beyanlarında artış olduğunu gösteriyor, ancak bu ülkelerin istatistik kurumları ithalatta eşdeğer bir artış kaydetmedi.
ABD ve AB uzun zamandır Rusya'nın üçüncü taraf ülkeler üzerinden çift kullanımlı mal ithal etmesini engellemeye çalışıyor.
Kazakistan, Sırbistan, Türkiye ve diğer ülkelerdeki şirketler, yaptırım uygulanan ürünleri Rusya'ya yeniden ihraç etmekle ve Ukrayna'nın işgali sırasında Moskova’nın savaş yeteneğini desteklemekle suçlanıyor.