ABD Lübnan vatandaşlarına göçmenlik korumasını genişletiyor

ABD'de 16 Ekim 2024’e kadar sürekli ikamet etmiş, uygun Lübnan vatandaşlarının geçici koruma statüsü için başvurmalarına izin verilecek.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) dün ABD’deki Lübnan vatandaşlarına geçici göçmenlik koruması sunan ve ülkede kalmalarına ve çalışmalarına izin veren yeni kurallar açıkladı.

Bu korumalar, bölgede aylardır tırmanan çatışma ve istikrarsızlığın ardından Ertelenmiş Zorunlu Ayrılma (DED) ve yeni bir Geçici Koruma Statüsü (TPS) tanımlamasını içeriyor.

ABD'de 16 Ekim 2024’e kadar sürekli ikamet etmiş, uygun Lübnan vatandaşlarının geçici koruma statüsü için başvurmalarına izin verilecek.

Ancak ülkeye bu tarihten sonra gelenler kabul edilmeyecek. İç Güvenlik Bakanlığı önümüzdeki haftalarda Federal Sicil'de geçici koruma statüsü ve istihdam izni için başvuru sürecini özetleyen bir duyuru yayınlamayı planlıyor.

Ayrıca, Başkan Joe Biden'ın 26 Temmuz 2024 tarihli direktifi uyarınca Lübnan vatandaşlarına Ertelenmiş Zorunlu Ayrılma hakkı tanınıyor. Bu sayede 25 Ocak 2026'ya kadar geçerli olacak istihdam izni için başvuruda bulunabilecekler.

İlgili Haberler UNICEF: “Lübnan’da son üç haftada 400 binden fazla çocuk yerinden edildi”

Amerikan-Arap Ayrımcılık Karşıtı Komisyonu (ADC), Lübnan vatandaşlarını aktif bir savaş bölgesinden korumak için alınan “önemli tedbirleri” kabul etmekle birlikte, ABD'nin İsrail'e tedarik ettiği ve Lübnan'a yönelik saldırılarda kullanılan silahları göndermemesi çağrısında bulundu.

Komisyonun Ulusal İcra Direktörü Abed Ayoub yaptığı açıklamada, “Bunlar Biden-Harris yönetimi tarafından sağlanan önemli korumalardır ve İsrail'in Lübnan'a yönelik savaşı nedeniyle şu anda ülkede bulunan binlerce Lübnan vatandaşı için memnuniyetle karşılanan bir ertelemedir” dedi.

Ayoub, ABD'deki Lübnan vatandaşlarının tekrar tehlikeye atılmasını önlemenin önemli bir adım olduğunu söyleyerek, “İsrail'in soykırımını Lübnan'a doğru genişletmesi halihazırda binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca Lübnanlı’yı etkileyen bir insani krize yol açtı. Ancak Biden-Harris yönetiminin derhal atabileceği en önemli adım, İsrail'e derhal silah ambargosu uygulanması ve derhal ateşkes ilan edilmesidir” dedi.

ABD Michigan Temsilcisi Debbie Dingell yaptığı açıklamada Michigan'ın, Lübnan'ın artan bölgesel çatışmalarla daha da kötüleşen bir insani krizle karşı karşıya kalması nedeniyle aileleri için korku içinde yaşayan çok sayıda Lübnanlı Amerikalı’ya ev sahipliği yaptığını söyledi.

Dingell, “Felaket ve çatışmalardan korunmak isteyenlere sığınak sağlama sorumluluğumuz var. Korunmaya en çok ihtiyaç duyanlara emniyet ve güvenlik sağlamak üzere Geçici Koruma Statüsü için uzun süredir mücadele ediyorum” dedi.

İç Güvenlik Bakanlığı, İsrail'in Hizbullah ile savaşına yanıt olarak, “ciddi mali sıkıntılar” yaşayan öğrenci vizesi sahibi Lübnanlılar için de bazı kuralları hafifletiyor. Bu öğrenciler artık çalışma izni için başvurabilecek, eğitim öğretim dönemi yılı boyunca daha uzun mesai yapıp, çalışabilecek ve daha hafif bir ders yükü alabilecek.

Her bir vaka ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri tarafından ayrı ayrı inceleniyor.

Birleştirilmiş DED ve TPS eylemlerinden yaklaşık 11 bin Lübnan vatandaşının ve özel yardım tedbirlerinden yararlanmaya uygun yaklaşık bin 740 F-1 (ABD'de lise, üniversite veya dil eğitimi almak isteyen öğrencilerin başvurduğu vize türü) öğrencisinin faydalanması bekleniyor.

İlgili Haberler Lübnan’dan Türkiye’ye ilk tahliye tamamlandı