Erişilebilirlik

UNICEF: “Lübnan’da son üç haftada 400 binden fazla çocuk yerinden edildi”


İsrail'in güneydeki hava saldırılarından kaçan yerinden edilmiş bir aile, Beyrut sahilinde çadırlarının yanında oturuyor- 14 Ekim 2024.
İsrail'in güneydeki hava saldırılarından kaçan yerinden edilmiş bir aile, Beyrut sahilinde çadırlarının yanında oturuyor- 14 Ekim 2024.

BM Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF), İsrail’in saldırıları dolayısıyla Lübnan’da son üç haftada 400 binden fazla çocuğun yerinden edildiğini belirterek, “kayıp nesil” uyarısında bulundu.

UNICEF'in insani yardım faaliyetlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Ted Chaiban, yerinden edilmiş aileleri barındırmak üzere barınaklara dönüştürülen okulları ziyaret etti.

Chaiban Beyrut'ta Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, “Beni etkileyen şey, üç haftadır süren bu savaşta bu kadar çok çocuğun etkilenmiş olması” dedi.

UNICEF yetkilisi, yerlerinden edilmiş çocukların eğitimden mahrum kaldığını ve ortada kayıp bir nesil riski olduğunu belirtti.

Lübnan'daki bazı özel okullar hala faaliyette olsa da, Filistinli ve Suriyeli mülteci çocukların da gittiği okullar da dahil, devlet okulları savaştan olumsuz etkilendi. Chaiban, “Endişelendiğim şey, yüz binlerce Lübnanlı, Suriyeli ve Filistinli çocuğun eğitimden mahrum kalma riski altında olması” dedi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Sebline kasabasında yerinden edilmiş insanlar- 4 Ekim 2024.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Sebline kasabasında yerinden edilmiş insanlar- 4 Ekim 2024.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre ülkede 2 bin 300'den fazla kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti ve bunların yaklaşık yüzde 75'i geçtiğimiz ay içinde gerçekleşti. Chaiban, son üç haftada 100'den fazla çocuğun öldüğünü ve 800'den fazlasının da yaralandığını söyledi.

Chaiban yerlerinden edilenlerin üç ya da dört aile birlikte plastik bir örtü ile ayrılmış bir sınıfta yaşayabildiği ve bin kişinin 12 tuvaleti paylaşabildiği aşırı kalabalık barınaklarda kaldığını kaydetti.

Yerlerinden edilmiş pek çok aile yol kenarlarına ya da halk plajlarına çadır kuruyor.

Chaiban, yerinden edilen çocukların çoğunun, bombardımana veya silah seslerine maruz kaldığını ve herhangi bir yüksek sesten korktuklarını söyledi. UNICEF yetkilisi, “Bir de tahliye emirleri üzerine tahliye emirleri var. Daha işin başındayız ve şimdiden derin bir etki yaratmış durumdayız” dedi.

Rus Kültür Merkezi gönüllüsü, İsrail'in güneydeki hava saldırılarından kaçarak başkent Beyrut'ta bir okula sığınan çocukları eğlendiriyor- 3 Ekim 2024.
Rus Kültür Merkezi gönüllüsü, İsrail'in güneydeki hava saldırılarından kaçarak başkent Beyrut'ta bir okula sığınan çocukları eğlendiriyor- 3 Ekim 2024.

Lübnan’daki çatışmalar nedeniyle 100'den fazla sağlık tesisi hizmet dışı kalırken, 12 hastane de ya hiç çalışmıyor ya da kısmen çalışıyor.

Su altyapısı da saldırılardan olumsuz etkilendi. Chaiban, son üç hafta içinde yaklaşık 350 bin kişiye su sağlayan 26 su istasyonunun hasar gördüğünü söyledi. UNICEF bu istasyonların onarımı için yerel yetkililerle birlikte çalışıyor.

Chaiban sivil altyapının korunması çağrısında bulunarak, çatışmanın askeri yollarla çözülemeyeceğinin farkına varılması gerektiğini söyledi.

BM: “Lübnan'ın yüzde 25'i İsrail'in tahliye emri altında”

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de bugün yaptığı açıklamada, İran destekli militan grup Hizbullah ile savaşmak için iki hafta önce güney Lübnan'a baskınlara başlayan İsrail'in askeri tahliye emrinin, Lübnan'ın dörtte birinden fazlasını kapsadığını bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu Direktörü Rema Jamous Imseis, Cenevre'de düzenlediği basın brifinginde, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki 20 köye yönelik yeni tahliye emirlerinin ülkenin dörtte birinden fazlasını etkilediğini söyledi ve “İnsanlar bu tahliye çağrılarına kulak veriyor ve neredeyse yanlarında hiçbir şeyleri olmadan kaçıyorlar” dedi.

Lübnan hükümeti de İsrail saldırılarının son bir yıl içinde en az 2309 kişinin ölümüne neden olduğunu ve 1,2 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini bildirdi.

Bu kişilerin çoğunluğu, İsrail'in askeri harekatını genişlettiği Eylül ayının sonundan bu yana öldürüldü. Ölü sayısı verileri siviller ve savaşçılar arasında ayrım gözetmiyor.

İsrail'e göre, hem asker hem de sivil olmak üzere yaklaşık 50 İsrailli öldürüldü.

İsrail, Lübnan'daki operasyonunun, Hizbullah saldırıları nedeniyle kuzey İsrail'deki evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce vatandaşının yaşadıkları yerlere geri dönmesini sağlamayı amaçladığını kaydediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG