ABD: “İsrail'in kuzeyindeki insanları evlerine döndürmenin yolu topyekün savaş değil”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, “Hizbullah ve kesinlikle İran ile birlikte topyekün bir savaşın İsrail'in kuzeydeki vatandaşlarını evlerine geri dönmelerini sağlamasının yolu olmayacağını” söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Hizbullah ya da İran ile topyekün bir savaşa girerek ülkenin kuzeyindeki vatandaşlarını güvenli bir şekilde evlerine geri döndüremeyeceğini söyledi.

İsrail, Pazar günü Lübnan'da yeni hedefleri vurarak İran destekli grubun lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdükten sonra Hizbullah'ı yeni saldırılarla sıkıştırdı. İsrail'in amacı ülkenin kuzey bölgelerini Hizbullah'ın roket ateşinden korumak ve yerinden edilen binlerce vatandaşının evlerine geri dönmesini sağlamak.

İlgili Haberler İsrail’in hava saldırısında Hizbullah'ın bir üst düzey yetkilisi daha öldürüldü

Kirby, CNN televizyonunda yayınlanan “State of the Union” programında yaptığı açıklamada, İsrail’in amacı için, “Hizbullah ve kesinlikle İran ile birlikte topyekün bir savaş, bunu yapmanın yolu değil” dedi.

Kirby, “Eğer bu insanların güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde evlerine geri dönmesini sağlamak istiyorsanız diplomatik bir yolun doğru yol olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

İsrail'in uzun süredir müttefiki ve en büyük silah tedarikçisi olan ABD yönetiminin sözcüsü Kirby, ABD'nin Hizbullah'ın liderlik boşluğunu doldurmak için ne yapacağını izlediğini ve İsrailliler ile bir sonraki doğru adımların ne olduğu konusunda konuşmaya devam ettiğini belirtti.

Kirby, İsrail'in Lübnan'daki hava saldırılarının Hizbullah'ın komuta yapısını “yok ettiğini” söyledi, ancak grubun kendisini yeniden inşa etmek için hızla çalışacağı uyarısında bulundu.

Nasrallah için “Bence insanlar o olmadan daha güvende” diyen Kirby, “Ama toparlanmaya çalışacaklar. Bu liderlik boşluğunu doldurmak için ne yapacaklarını izliyoruz. Zor olacak. Komuta yapılarının büyük bir kısmı artık yok oldu” şeklinde konuştu. Kirby, Biden yönetiminin İsrail'in Hizbullah liderlerini hedef alma biçimine katılıp katılmadığına ilişkin soruları geçiştirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, son iki haftada ülkede 1000'den fazla kişinin öldüğünü ve 6 bin kişinin yaralandığını açıkladı. Hükümet, nüfusun beşte biri olan 1 milyon kişinin evlerini terk ettiğini bildirdi.

Your browser doesn’t support HTML5

Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından İsrail'in Lübnan'a kara operasyonu ihtimali hala tartışılıyor

“Taktiksel uygulamayı sivillerin korunması açısından onlarla aynı şekilde görmediğimiz gerçeğini dile getirdik” diyen Kirby, ABD'nin İsrail'in güvenliğine verdiği desteğin sarsılmaz olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada ulusal ve güvenlik çıkarlarını savunacağını söyleyen ancak ayrıntı vermeyen İran, İsrail'in eylemleri üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Kirby, “Tahran'dan gelen söylemleri gördük. Ne yapacaklarını izleyip göreceğiz” dedi.

Beyaz Saray, İsrail ve Hizbullah'a, dünya liderlerinin BM Genel Kurulu için toplandığı geçen hafta ABD, Fransa ve diğer ülkeler tarafından gündeme getirilen 21 günlük geçici ateşkesi kabul etmeleri çağrısında bulunmaya devam ediyor.