İsrail ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada, düzenlediği hava saldırısında üst düzey bir Hizbullah yetkilisini daha öldürdüğünü duyurdu.
Ordu, Hizbullah Merkez Konseyi Başkan Yardımcısı Nebil Kauk'un Cumartesi günü öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah, Kauk'un öldüğünü doğruladı. Kauk, Hizbullah'ın 30 yılı aşkın süredir en üst düzey lideri olan Hasan Nasrallah dahil, 20 Eylül'den bu yana Lübnan’daki militan grubun öldürülen yedinci üst düzey lideri oldu.
Geçmişi 1980'lere kadar uzanan eski bir Hizbullah üyesi olan Kauk, 2006'da İsrail'le yapılan savaş sırasında Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyindeki askeri komutanı olarak görev yapmıştı. Sık sık yerel medyaya çıkarak siyaset ve güvenlikle ilgili gelişmeler hakkında yorumlar yapan Kauk, üst düzey militanların cenazelerinde de konuşmalar yapıyordu. ABD, 2020 yılında Kauk'a yaptırım uygulandığını açıklamıştı.
İsrail ordusu, Pazar günü, hava kuvvetlerinin roket rampaları ve silah depoları dahil onlarca hedefi vurduğunu duyurdu. İsrail donanması da Lübnan yönünden gelen 8 ve Kızıldeniz'den gelen bir roketi durdurduğunu açıkladı. Gece ve Pazar günü boyunca Beyrut'un her yerinde insansız hava araçlarının uçtuğu duyuldu.
Öte yandan Reuters'a konuşan iki güvenlik kaynağı, İsrail'in Pazar günü Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne düzenlediği saldırıda Sünni grup Cemaat-i İslami’nin üst düzey isimlerinden Muhammed Dahrouj'un öldürüldüğünü söyledi.
Grup, geçen yıl İsrail'e roket atmış ve İsrail daha önce de grubun diğer önde gelen isimlerini hedef alan saldırılar düzenlemişti.
Yerlerinden olan Lübnanlılar geceyi sokaklarda geçirdi
Lübnan Sağlık Bakanlığı son iki hafta içinde İsrail’in saldırılarında 1000'den fazla kişinin öldüğünü ve 6000'den fazlasının da yaralandığını açıkladı. Ölenlerin kaçının sivil olduğu belirtilmedi. Hükümet, nüfusun beşte biri olan 1 milyon kişinin evlerini terk ettiğini bildirdi.
Lübnan Çevre Bakanı Nasser Yassin, Associated Press'e yaptığı açıklamada, hükümetin tahminlerine göre yaklaşık 250 bin kişinin barınaklarda olduğunu, bunun 3 ila 4 katının da arkadaşlarının ya da akrabalarının yanında kaldığını veya sokaklarda kamp kurduğunu belirtti.
Başkent Beyrut'ta yerinden edilen bazı aileler geceyi sahildeki bir dizi restoran ve kafenin bulunduğu Zeytun Koyu'nda bulunan banklarda geçirdi. Pazar sabahı, yanlarındaki çantalarda sadece giysileri olan aileler yerlere hasır sererek kahvaltı yaptı.
Bölgede koşu yapan Beyrutlu Françoise Azori, “Bizi yok edemeyeceksiniz. Ne yaparsanız yapın, ne kadar bombalarsanız bombalayın, insanları ne kadar yerlerinden ederseniz edin, biz burada kalacağız. Buradan ayrılmayacağız. Burası bizim ülkemiz ve burada kalacağız” dedi.
Öte yandan BM Dünya Gıda Programı, çatışmalardan etkilenenlere gıda sağlamak üzere acil bir operasyon başlattığını açıkladı.
Nasrallah'ın öldürüldüğü bölgede hala dumanlar yükseliyor
İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğü büyük hava saldırısının üzerinden iki günden fazla bir süre geçmesine rağmen yanan enkazdan hala dumanlar yükseliyor.
İsrail, Cuma gecesi düzenlenen saldırının Hizbullah'ın yeraltındaki bir yerleşkesinde yapılan toplantıyı hedef aldığını açıklamıştı. Patlamalar, Dahiye olarak bilinen ve ağırlıklı olarak Şiiler'in yaşadığı güney banliyösünde çok sayıda yüksek katlı apartmanı yerle bir etti.
Associated Press muhabirleri, Pazar günü bazıları evlerinden geriye kalanları görmek, bazıları dua etmek, bazıları da sadece yıkımı görmek için bölgeye insanların akın ettiği enkazın üzerinden hala dumanların yükseldiğini bildirdi.
İsrail, kullanılan bombaların türü ya da sayısı hakkında açıklama yapmadı. ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Havacılık Alt Komitesi Başkanı Senatör Mark Kelly ise NBC televizyonuna verdiği mülakatta İsrail'in Nasrallah'ı öldürmek için kullandığı bombanın Amerikan yapımı 900 kg'lık güdümlü bir silah olduğunu söyledi.
Pazar günü bölgeye gelenler, bükülmüş metal yığınları ve enkazla çevrili büyük beton levhaların üzerine tırmandı. Bazıları 30 metre derinliğe ulaşan çok sayıda çukur bulunması dikkati çekti.
Birkaç Hizbullah mensubu işçi, buldozerle çukurlardan birinin etrafında kazı yaptı. Bu çukurlardan bazılarının kurtarma ekipleri tarafından hayatını kaybedenlere ulaşmak için kazıldığı belirtildi. Devlete ait güvenlik ve soruşturma görevlilerinin bölgede olmadığı görüldü.
Şu ana kadar olay yerinde 6 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı teyit edildi. Pazar günü olay yerinde bulunan bazı kişiler yakınlarının hala kayıp olduğunu söyledi.
Hizbullah, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze'den başlattığı saldırının ardından İsrail'in kuzeyine roket, füze ve insansız hava araçları fırlatmaya başlamıştı. Hizbullah ve Hamas, kendilerini İsrail'e karşı İran destekli “Direniş Ekseni”nin bir parçası olarak görüyor.
İsrail hükümeti, yaklaşık bir yıl önce boşaltılan kuzeydeki bölgelere 60 bin kadar vatandaşını geri göndermeye kararlı olduğunu ifade ediyor. Hizbullah ise roket atışlarını ancak Gazze'de ateşkes sağlanması halinde durduracağını söylüyor. Ancak ateşkes, İsrail ile Hamas arasında ABD, Katar ve Mısır öncülüğünde aylardır süren dolaylı görüşmelere rağmen bir türlü sağlanamadı.
Forum