ABD’de Ağustos ayında perakende satışlar beklenmedik şekilde arttı. Amerika’da motor araç satışları ve dışarıda yemek yiyenlerin sayısında da artış yaşandı. Benzin fiyatlarının düşmesinin toparlanmada etkisi olduğu belirtiliyor. Öte yandan ülkede işsizlik maaşı başvuruları da geçen hafta da düştü.
ABD Çalışma Bakanlığı tarafından haftalık olarak açıklanan işsizlik maaşı başvurularında dört haftadır süren düşüş, beşinci haftada da devam etti.
İlgili Haberler ABD'de İşe Alımlar YavaşladıABD’de 10 Eylül haftasında işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5 bin kişi daha azaldı ve 231 bin kişi oldu. Beklentiler 227 bin civarında olacağı şeklindeydi. Bu durum ABD’de halen daha güçlü bir istihdam piyasası olduğuna işaret ediyor.
Toplam işsizlik maaşı alanların sayısıysa 1,4 milyon kişi olarak açıklandı. ABD’de işsizlik oranı rekor düzeyde düşük seyrediyor. Hali hazırda 10 milyonda fazla boş pozisyon olduğu ve çalışana ihtiyaç olduğuna dikkat çekiliyor.
İlgili Haberler Türkiye’de İstihdam Artmıyor Ama İşsizlik AzalıyorABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarının istihdam piyasasını olumsuz etkilemesi ve işsizlik oranlarını yükseltmesinden endişe ediliyor.
Perakende satışlarda artış
ABD’de ekonomi resesyona girecek mi endişeleri sürerken, Ağustos ayında perakende harcamaları yükseldi. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Ağustos ayında satışlar yüzde 0,3 oranında arttı.
Ağustos ayında otomobil satışları artarken, otomobil dışı satışlarda da yüzde 0,3’lük bir yükseliş görüldü. Ekonomistlerin beklentisi, bu ay perakende satışlarda yükseliş olmayacağı yönündeydi.
İlgili Haberler ABD'de Perakende Satışlar Temmuz'da Sabit KaldıPerakende satışlardaki artışın benzin fiyatlarındaki gerileme etkisiyle arttığı belirtiliyor. ABD’de benzin fiyatları Haziran ayındaki yükselişin ardından Ağustos ayında galon başına ortalama 3,82 dolara kadar geriledi. Şu anda da ülke genelinde benzinin galon fiyatı ortalama 3,69 dolara düştü.
Sanayi üretimi azaldı
ABD’de artan tüketici harcamalarına karşın sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 0,2 azaldı. Ekonomistlerin beklentisi herhangi bir değişim olmayacağı şeklindeydi.
İlgili Haberler ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldıuna karşın imalat sanayi üretimiyse yüzde 0,1 artış gösterdi. Kapasite kullanım oranı da 80,3’ten yüzde 80’e geriledi.