Ukrayna savaşının birinci yıldönümünde Biden yönetimi yeni yaptırımlar ve ticaret kısıtlamalarıyla Rusya’yı hedef aldı. ABD Maliye Bakanlığı 22 Rus vatandaşı ve 83 kuruluşa, Dışişleri Bakanlığı da 60’tan fazla üst düzey Rus yetkiliye yaptırım getirdi. Ticaret Bakanlığı da Rusya, İran, Çin ve Belarus’a yeni kısıtlamalar açıkladı
ABD Maliye Bakanlığı, Rus bankalarına bugün yeni yaptırımlar açıkladı ve ülkenin madencilik ve metal sektörünü hedef aldı. Bakanlık, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı ikinci yılına giren savaşını finanse etmesine yardımcı oldukları gerekçesiyle İsviçre, Almanya ve diğer ülkelerden 30'dan fazla kişi ve şirketin peşine düştü.
Your browser doesn’t support HTML5
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın işgalinin birinci yıldönümünde açıklanan yeni yaptırımların, 22 Rus şahsı ve 83 kuruluşu hedef alarak, Washington'un Rusya'yı küresel ekonomiden daha fazla izole etmeyi çalıştığı kaydedildi
Açıklamada, son yaptırımların Rusya'nın mali hizmetler sektöründeki bankaları, varlık yönetimiyle ilgili firmaları ve bireyleri hedef alarak "Cumhurbaşkanı Vladimir Putin rejiminin savaşı desteklemek için sermaye toplama kabiliyetini engellemeyi" amaçladığı belirtildi.
Söz konusu yaptırım kararları, Rusya'nın binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca Ukraynalı’nın yerinden edilmesine neden olan savaşı finanse etme kabiliyetini daha da azaltmak amacıyla diğer ABD kurumları, ABD müttefikleri ve G-7 ülkeleri ile birlikte alındı.
İlgili Haberler "Rusya Ukrayna’da Asla Zafer Elde Edemeyecek”Bakanlık ayrıca bugünkü yaptırımların Rusya'nın yaptırımlardan kaçınma çabalarıyla bağlantılı, silah kaçakçılığı ve yasadışı finansla ilgili olanlar dahil, 30'dan fazla üçüncü ülke bireyleri ve şirketleri içerdiğini kaydetti.
Açıklamada, “Toplam Rus bankacılık sektörü varlıklarının yüzde 80'inden fazlasını temsil eden Rus bankaları halihazırda ABD ve uluslararası yaptırımlara tabi olsa da OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) bugün, varlık değeri bakımından en büyük ilk on bankadan biri dahil Rusya'daki bir düzineden fazla finans kuruluşunu belirliyor. Rusya uluslararası finans sistemine erişim için yeni yollar ararken, yaptırım uygulanan aktörlerin yaptırımlardan kaçmak amacıyla daha küçük bankalara ve varlık yönetimi şirketlerine yöneldiği biliniyor’’ denildi.
Maliye Bakanı Janet Yellen da yaptığı açıklamada, “Yaptırımlarımızın hem kısa hem de uzun vadeli etkileri oldu ve bu etkiler Rusya'nın silahlarını yenileme mücadelesinde ve izole edilmiş ekonomisinde keskin bir şekilde hissedildi” dedi.
Dışişleri Bakanı Blinken’dan yeni yaptırım açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı da bugün ayrıca bakanlar ve bölgesel liderler dahil 60'tan fazla üst düzey Rus yetkiliye ve ülkenin nükleer silah programını yürüten üç şirkete yaptırım açıkladı.
İlgili Haberler “Daha Geniş Çatışmalar Getirecek Adımlar Atmayacağız”ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yazılı açıklamasında, “Hedefler arasında Rusya'daki hükümetin bakanları, valiler ve üst düzey yetkililerin yanı sıra Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen bölgelerinde faaliyet gösteren, tahıl hırsızlığını kolaylaştıran ve Rusya adına yöneten altı kişi ve üç kuruluş yer alıyor’’ dedi.
Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya'nın gelecekteki enerji üretim ve ihracat kapasitesinin arttırılmasıyla ilgili üç kuruluşu da yaptırım listesine aldığını kaydeden Blinken, “Bu eylemler, piyasa aksaklıklarını en aza indirmek amacıyla mevcut üretimi kısıtlamaktan kaçınacak şekilde düzenlenmiştir’’ ifadelerini kullandı.
Blinken’ın yazılı açıklamasına göre Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın nükleer silahlarını geliştiren ve işleten üç kilit kuruluşun yanısıra Rosatom organizasyon yapısı altındaki üç Rus sivil nükleer kuruluşunu da listeye aldı. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Tesisi üzerindeki gayrimeşru kontroluna müdahil olanlar da listeye dahil edildi.
Bu isimler arasında Putin'in üst düzey yardımcılarından devlet televizyonunun önde gelen propagancılarından Olga Skabeyeva ve Rusya'nın 24 Şubat 2022'deki işgalinde Zaporijya’yı denetlemekle görevlendirilen Oleg Romanenko da yer aldı.
Rusya'nın ileri teknoloji sektöründeki dört kişi ve 22 kuruluşun da yaptırım altına alındığını kaydeden Blinken, ‘‘Bakanlık, özellikle Operasyonel Arama Tedbirleri Sistemi aracılığıyla Rusya'nın istihbarat toplama yetenekleri için donanım ve yazılım üreticilerini ve geliştiricilerini hedef alıyor’’ dedi.
Bakanlık ayrıca 1200'den fazla Rus ordu mensubuna vize kısıtlaması getirdi.
Açıklamada, Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ya da siyasi bağımsızlığını tehdit ya da ihlal eden eylemleri nedeniyle subaylar dahil Rus ordusunun 1219 mensubuna vize kısıtlaması getirilmesine yönelik adımlar duyuruldu.
Açıklamada, “Rus askeri yetkililer Artyom Igoreviç Gorodilov, Aleksey Sergeyeviç Bulgakov ve Aleksandr Aleksandroviç Vasilyev, Ukraynalı sivillere ve savaş esirlerine karşı işlenen ağır insan hakları ihlallerine karıştıkları için Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın ilgili bölümü kapsamında belirlendi. Bu yetki kapsamında Gorodilov, Bulgakov ve Vasilyev ile birinci dereceden aile üyeleri ABD’ye giremez’’ denildi.
Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat kısıtlamaları
ABD Ticaret Bakanlığı da Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırılarına cevaben bugün Rusya, Belarus ve İran'ın yanısıra üçüncü ülkelerdeki kuruluşlara ek ihracat kısıtlamaları getiren dört düzenleme yayınladı.
İlk düzenleme, Rusya'nın askeri yeteneklerini mümkün kılan kalemlere ve bu yetenekleri destekleyebilecek gelir kaynaklarına erişimi daha da sınırlandırarak Rusya'ya yönelik çok taraflı yaptırımların etkinliğini arttırmayı amaçlıyor.
İkinci düzenleme, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşında İran insansız hava araçları kullanmasını ele almak üzere İran, Rusya ve Belarus'a yeni ihracat kontrol tedbirleri getiriyor.
Üçüncü ve dördüncü düzenlemeler de, Rusya'nın ordusunu veya Rusya'nın Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerine sızma operasyonlarını destekleyen Rusya'daki kuruluşların yanısıra, Rusya'nın askeri veya savunma sanayisine katkıda bulunan Çin dahil üçüncü ülkelerdeki kuruluşlar ticari kısıtlamalar listesine eklendi.
Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın savunma sektörünü desteklemek amacıyla yaptırımlardan kaçındıkları gerekçesiyle aralarında Çin'in de bulunduğu yaklaşık 90 Rus ve üçüncü ülke şirketine ihracat kontrolu uygulayacak ve bu şirketlerin yarı iletkenler gibi ürünleri satın almalarını yasaklayacak.
Beyaz Saray, Ticaret Bakanlığı’nın ayrıca G7 müttefikleriyle birlikte hareket ederek endüstriyel makineler, lüks mallar ve diğer ürünlere yönelik tedbirleri uyumlu hale getireceğini kaydetti.
Başkan Biden da bugün, Rusya'dan gelen çeşitli mallara yönelik ek gümrük vergisi artışlarını açıkladı. Biden, çoğu metal ve metal ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini yüzde 70'e yükseltti.
Biden ayrıca ilave Rus ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini de yüzde 35'e yükseltti. Bu tedbirler, ABD'nin Rusya'ya olan bağımlılığını azaltırken Kremlin'e gelir sağlayan önemli Rus ürünlerini hedef almak üzere tasarlandı.