Erişilebilirlik

“Daha Geniş Çatışmalar Getirecek Adımlar Atmayacağız”


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak Washington'un "gerilimi daha geniş çapta tırmandırabilecek” herhangi bir adım atmak istemediğini söyledi.

Atlantic dergisinin etkinliğinde soruları yanıtlayan Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya yardımın "hayati" olduğunu açıkça belirtmiş olmasına ve Washington'un bu desteği "gerektiği sürece" sunmayı planlamasına rağmen, bu savaşın ölçeğini genişletmek istemediğini kaydetti.

Blinken, Ukrayna savaşında ABD ve müttefiklerinin çok ileri gitmesinden ya da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i geri dönülemeyecek şekilde tahrik etmekten endişeli olup olmadığı sorusunu yanıtladı.

Her yönetimin ne yaptığına, nasıl yardım ettiğine bakarken gerilimin tırmanması ihtimalini de hesaba katmak zorunda olduğunu hatırlatan Blinken, “Başkan Biden başından beri Ukrayna'ya desteğimizin esas olduğunu ve gerektiği sürece yanlarında olduğumuzu, ancak daha geniş çapta bir çatışma yaratacak hiçbir şey yapmak istemediğimizi açıkça ifade etti’’ dedi.

Bazılarının gerilimi tırmandırabileceğinden endişe ettiği kimi adımların öyle olmadığını savunan Blinken, “Bunun güçlü bir nedeni var. Vladimir Putin'in ihtiyaç duyduğu son şey, daha geniş bir savaş ve ittifakı savunmak için NATO’yu devreye sokacak bir savaş. NATO'nun amacı da budur; Rusya'ya saldırmak değil, Rusya'nın saldırgan tutumundan endişe duyan ülkeleri savunmak. Putin NATO'yu devreye sokacak bir şey yaptıysa, bu istediği son şey’’ ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın bu kadar dayanabilmesi hatta karşı saldırıya geçebilmesinin ABD’yi şaşırtıp şaşırtmadığı ile ilgili de konuşan Blinken, işgalden önce aylarca Ukraynalılar’ın ilk saldırıyı püskürtmek için ihtiyaç duyacakları şeylere sahip olduklarından emin olmak için sessizce çalıştıklarını söyledi.

Neyle karşı karşıya olduklarını anlamalarına yardımcı olmak ve organize olmanın ötesinde gerekli hazırlıkları yapmalarını teşvik etmek için Ukrayna ile yakın şekilde çalıştıklarını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, “Onlar da bunu yaptılar. Bunu sessizce yaptılar çünkü Cumhurbaşkanı Zelenski'nin endişelerinden biri, saldırıdan önce saldırı olasılığından ne kadar çok bahsedersek bunun ekonomiyi ve yabancı yatırımları o kadar olumsuz etkileyeceğiydi. İnsanlar korkabilirdi. En azından kamuoyu önünde hazırlıklı olmak ile olmamak arasında bir çizgide yürümeye çalışıyordu. Belki de kısmen bu yüzden insanlar Ukraynalılar’ın başlangıçta ne kadar iyi iş çıkardıklarına şaşırdılar’’ diye konuştu.

Blinken, Ukrayna'nın si̇lahlandırılmasında ABD’nin yeterince hızlı hareket ettiğini da savundu ve “Cumhurbaşkanı Zelenski'nin yerinde olsaydım, ben de onun yaptığını yapardım; yani sadece ABD'yi değil, uluslararası toplumu da sürekli olarak daha hızlı silah vermeye teşvik ederdim’’ şeklinde konuştu.

Mümkün olan en büyük etkiyi yaratmak için aylar öncesinden Ukraynalılar’ın neye ihtiyaçları olduğuna odaklandıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Blinken, “Bunu yaparken bile uzun vadeli savunma duruşunu düşünüyoruz çünkü bir noktada önemli olacak şey, Rusya'nın bu faaliyetleri bir yıl sonra, iki yıl sonra ya da beş yıl sonra tekrarlayamayacağından emin olmak için elimizden gelen her şeyi yapmak. Bu da Ukrayna'nın uzun vadeli caydırıcılığını ve savunma kapasitesini geliştirmek anlamına geliyor” diye konuştu.

Blinken, Zelenski ile ilgili Biden yönetiminin düşüncelerini de paylaştı ve Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı, “doğru yerde ve doğru zamanda, tarihin bu anına karşı koyan doğru adam" olarak tanımladı.

Cümlesinin devamında bir anısını paylaşan Blinken “(2021’in) Ekim ayında Avrupa'da kendisine, ülkesinin önümüzdeki aylarda işgal edilebileceğine inandığımızı söylemem istendi. Elimde onunla paylaştığım istihbarat bilgileri vardı. Zirve toplantısının dışında küçük bir odada tek başımıza oturuyorduk ve aramızda belki iki, üç adım mesafe vardı. Bunu onunla paylaştım ve o da bunu çok ciddiye aldı ve danışmanlarını getirdi, böylece onlarla da görüşebildik. Bence o andan itibaren bunun yaklaşmakta olduğuna dair gerçek bir olasılıkla karşı karşıya kaldı. Hazırlanmak için bir kısmı sessizce ortaya çıkan pek çok çalışma yaptık, ancak o zamandan beri gördük ki ülkesinin yararına olacak şekilde dünya sahnesinde de sıradışı bir figür haline geldi ve ben de onun yerinde olsaydım aynı şeyi yapardım’’ ifadelerini kullandı.

Blinken, Başkan Biden’ın da Zelenski’ye büyük bir hayranlık ve saygı duyduğunu vurguladı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG