ABD Başkanlık seçimine yaklaşık bir hafta kaldı: Trump New York’ta, Harris Philadelphia’da miting düzenledi

ABD'de 5 Kasım başkanlık seçimine yaklaşık bir hafta kaldı. Donald Trump dün New York'ta, Kamala Harris ise Philadelphia'a miting düzenledi.

ABD’de başkanlık seçime yaklaşık bir hafta kalırken, Demokratlar’ın başkan adayı Kamala Harris Philadelphia’da, Cumhuriyetçiler’in başkan adayı Donald Trump ise New York’ta dün miting düzenledi.

Knicks basketbol maçları ve verilen konserle bilinen New York’taki Madison Square Garden’da düzenlediği mitingde Trump kalabalığa seslenerek, “Çok basit bir soru sorarak başlamak istiyorum. Şu anda dört yıl öncesine göre daha iyi durumda mısınız?” diye sordu, ve kalabalık “hayır” diyerek yanıt verdi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Trump, New York'taki Madison Square Garden'da miting düzenledi.

En son 1984’te Cumhuriyetçi bir başkan adayını destekleyen New York’ta yaptığı konuşmada Trump, 5 Kasım seçimini kazanması halinde “ülkeye gelen suçlu istilasını durduracağı” sözü verdi ve Harris'i “çok düşük zekalı bir birey” olarak nitelendirdi.

New York’taki mitingde Trump’ın yanısıra sahneye onu destekleyen eski profesyonel güreşçi Hulk Hogan, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, komedyen Tony Hinchcliffe ve Trump'ın oğulları Eric ve Don Jr da çıktı.

Trump'a seçim kampanyasında destek verenler arasında güreşçi Hulk Hogan da bulunuyor.

Konuşmacılar arasında, muazzam serveti ve yasal açıdan soru işaretlerine neden olan mali desteğiyle Trump'ın yeniden seçilme teklifini destekleyen milyarder iş insanı Elon Musk da vardı.

Göçmen tartışması

Bir dönem New York belediye başkanlığı yapan ve Trump'ın eski avukatı olan Rudy Giuliani, “Harris'in İsrail-Filistin çatışmasında teröristlerin tarafında olduğunu ve Filistinliler’i ABD'ye getirmek istediğini” iddia etti.

Amerikalı komedyen Tony Hinchcliffe ise, “Latinler’in bebek yapmayı sevdiği” şakasını yaparken kaba bir dil kullandı ve Karayipler'deki ABD toprağı Porto Riko'yu “yüzen çöp adası” olarak nitelendirdi.

Komedyen Tony Hinchcliffe konuşmasında Latinler'in “bebek yapmayı sevdiği” şakasını yaparken kaba bir dil kullandı.

Porto Rikolu şarkıcı Ricky Martin bunun üzerine Instagram hesabından, yapılan açıklamalardan bir bölüm paylaşarak, İspanyolca “Bizim hakkımızda böyle düşünüyorlar” diye yazdı.

Demokrat Parti’nin başkan adayı Kamla Harris ise dün “Demokratlar’ın kalesi” olarak bilinen Pennsylvania'nın en büyük şehri Philadelphia’daki mitinginden önce bir Porto Riko restoranına gitti. Harris sosyal medyadan bir video paylaşarak, “başkan olarak Porto Riko'nun geleceğine yatırım yapma” sözü verdi.

Porto Rikolular ABD vatandaşı ancak adada yaşayanlar ABD seçimlerinde oy kullanamıyor. ABD’de yaşayan milyonlarca Porto Rikolu ise seçimlere katılabiliyor ve birçoğu Pennsylvania eyaletinde yaşıyor.

Harris'in kampanyası gönderdiği bir e-postada, Trump’ın Madison Square Garden mitinginin “aynı tehlikeli bölücü ve aşağılayıcı mesajı yansıttığını” söyledi.

Donald Trump'ın 2016 başkanlık seçimlerindeki rakibi Demokrat Hillary Clinton, Trump'ı 1939'da İkinci Dünya Savaşı arifesinde Madison Square Garden'da düzenlenen Nazi yanlısı bir mitingi “yeniden canlandırmakla” suçlamıştı. Trump, ırkçı söylemleri nedeniyle Demokratlar tarafından eleştiriliyor.

Trump’a destek veren güreşçi Hulk Hogan dün New York'taki mitingde yaptığı konuşmada, “Bugün burası Donald Trump'ın evi” dedi ve Trump'ın “faşist” olduğu yönündeki suçlamaları reddederek, “Ben burada hiç Nazi görmüyorum” diye ekledi.

Milyarder iş insanı Elon Musk da mitingde bir konuşma yaptı. Sahneye “Elon” sloganlarıyla çıkan Musk, “Bu Amerika'nın sahip olduğu türden bir pozitif enerjidir” dedi.

Milyarder iş insanı Elon Musk, Trump'ın dün New York'taki mitingine katıldı.

Trump'ın yeni hükümetin verimlilik komisyonuna liderlik etmesi için görevlendireceğini söylediği Musk, federal bütçenin en az 2 trilyon dolar azaltılabileceğini savundu.

Donald Trump, göçmenlere karşı sert söylemi nedeniyle salonda alkış aldı. Başkan adayı ayrıca, “sığınak şehirleri” yasaklayacağına ve sabıka kaydı olan göçmenleri sınır dışı etmek için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvuracağına söz verdi.

İlgili Haberler ABD’de seçimler yaklaşırken adaylar kampanyalarına hız veriyor

Belirleyici eyaletlerde anketler başa baş gidiyor

Anketler, seçim gününe bir haftadan biraz fazla bir süre kala, rakip adayların bir sonraki başkanı belirleyecek eyaletlerde başa baş olduklarını gösteriyor. Erken ve posta yoluyla yapılan oylamalarda şimdiye kadar 38 milyondan fazla oy kullanıldı.

Geçen hafta Atlanta'da Bruce Springsteen ve Houston'da Beyonce ile birlikte miting düzenleyen Harris, yarın Washington'daki National Mall'da yapacağı konuşmayla bir başka yüksek profilli etkinlik düzenleyecek ve burada kendisi ile Trump arasındaki zıtlıkları vurgulayacak.

Harris dün Philadelphia’daki mitingde Trump ile ilgili, “O kin dolu. İntikam ve öç almakla ilgili karanlık bir dille dolu” dedi.

Kamala Harris'in Cuma gecesi Beyonce ile Houston'da yaptığı mitinge yaklaşık 30 bin kişi, Atlanta mitingine ise yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Amerikalı şarkıcı Beyonce, Harris'in Cuma günü Houston'daki mitingine katılarak destek vermişti - 25 Ekim 2024.

Harris, Philadelphia'da gazetecilere seçim tahminlerinin son durumuna ilişkin soruya, “İç anketler benim içgüdülerim. İvme bizden yana” yanıtını verdi.

Demokrat aday Harris, Pazar günkü Philadelphia mitinginin ardından önümüzdeki günlerde Wisconsin eyaletinin Madison kentinde folk rock grubu Mumford & Sons ile bir miting ve Meksikalı pop grubu Mana ile Las Vegas'ta bir etkinlik de dahil olmak üzere tüm çekişmeli eyaletleri ziyaret edecek.

Ünlülerin başkan adaylarının kampanyalarına destek vermesi, mitinglerde kalabalıkların ve bağış toplanmasına katkı sağlıyor. ABD Başkanlık seçimi 5 Kasım Salı günü yapılacak.

Seçmenler 5 Kasım'dan önce posta yoluyla ya da kurulan seçim merkezlerine giderek oy kullanabiliyor. Erken oylar, 5 Kasım’da kullanılan oylarla birlikte, sandıkların kapanmasının ardından sayılacak.

İlgili Haberler Harris çekişmeli eyalet Georgia’da Obama ile sahne alarak, “erken oy kullanın” çağrısı yaptı