Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail’i tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmaya ve tarafları görüşme masasına dönmeye çağırdı.
Moskova’daki toplantıdan sonra yapılan açıklamada İsrail’in Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşa planı kınandı.
Amerika, Rusya, BM ve Avrupa birliğinden oluşan dörtlü, İsrail ve Filistinlerden 24 ay içinde nihai anlaşmaya varma hedefi doğrultusunda çaba göstermelerini de istedi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün akşam Dışişileri Bakanı Hillary Clinton’u telefonla arayarak yerleşim planları konusunda Amerika ile çıkan krizi gidermeye çalıştı.
İsrailli yetkililer, Netanyahu’nun Filistinlilerle barış görüşmelerini başlatmak üzere bir dizi güven arttırıcı önlem önerdiğini bildirdi.
Clinton, telefon görüşmesini “yararlı ve verimli” olarak niteledi ancak İsrail hükümetiyle temasların devam edeceğini açıkladı.
Bu arada Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, Pazar günü bölgeye gidiyor. Mitchell, İsrail’in yeni konut inşa planını açıklamasının ardından bölgeye yapacağı ziyareti ertelemişti.
Uluslararası Orta Doğu Dörtlüsünün Moskova’daki toplantısından yaptığı açıklamayı BM Genel Sekreteri Ban Ki -Moon okudu.
Ban, dörtlünün İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmelerin 24 ay içinde bir anlaşmayla sonuçlanmasını, 1967’den beri süren işgalin sona ermesini ve İsrail ile barış içinde yaşayan bağımsız, demokratik bir Filistin devletin kurulmasını sağlayacağına inandığını söyledi. Dörtlü, herhangi bir uygulama gücü olmamakla birlikte uluslararası topluluğu Filistin Yönetimine acil, somut ve sürekli destek vermeye çağırdı.
Açıklamada İsrail’in Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşa etme planı da kınandı. Dörtlü, İsrail’den bir kez daha tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmasını istedi.
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iki tarafı barış sürecine zarar erecek adımlar atmaktan kaçınmaya çağırdı.
Clinton, dörtlünün hedefinin, tıpkı Amerikan hükümeti gibi dolaylı görüşmelerin yeniden başlatılması olduğunu, iki tarafın da atacağı tekyanlı adımların barış sürecine yardımcı olmayacağını söyledi. Clinton, Amerika’nın Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell’in Pazar günü bölgeye gideceğini, İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşeceğini de açıkladı.
Carnegie Barış Vakfının Moskova şubesinde görevli uzmanlardan Alexey Malashenko, Orta doğu Dörtlüsünün toplantısını aşırı ve kışkırtıcı eylemlerden kaçınma çağrısı olarak değerlendiriyor.
Malashenko, Orta Doğu uyuşmazlığını çözmenin yavaş ve güç olacağı, bir anlaşmaya varılmasının yıllar alacağı görüşünde. Rus uzman, bugün için en önemli konunun, uyuşmazlığı kontrol altında tutmak olduğunu söylüyor. Uzman bu açıdan dörtlünün iyi bir iş yaptığını vurguluyor.
Dörtlü, Gazze‘de yaşam koşullarının giderek kötüleşmesi sorununa, İsrail’in meşru güvenlik kaygılarını da gözönüne alarak bir çözüm bulunması gerektiğini de bildirdi. Kudüs’ün sadece İsrail ve Filistinlier değil tüm Yahudi, Müslüman ve Hristiyanlar için önemini vurgulayan dörtlü, kentin nihai statüsünün iyi niyetli görüşmeler yoluyla çözüleceğini savundu.