Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Avrupa Birliği çevrelerinde Türkiye'de reform sürecinin yavaşladığı ve 2008'in Türkiye için 'kayıp yıl' olduğu yönünde yapılan değerlendirmelere Ankara'dan sert yanıt verdi. Türkiye'nin tam üyelik hedefinin bir devlet politikası haline geldiğini, hükümetin de reform sürecinde kararlılıkla ilerlediğini belirten Babacan, Avrupa Birliğinin Türkiye’ye verdiği taahhütleri yerine getirmesini istedi.
Dışişleri Bakanı Babacan, AB ülkelerinin ve aday ülkelerin Ankara büyükelçileriyle çalışma yemeğinde biraraya geldi. Babacan, yemekte yaptığı açış konuşmasında Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunda önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı çalışmaları anlatırken, Türkiye'nin AB'den beklentilerine de dikkat çekti. Türkiye konusunda Avrupa'da yapılan tartışmalardan yakınan Babacan, "Türkiye'deki reform süreci kimi zaman hızlı, kimi zaman yavaş işlese de, Türkiye'nin stratejik hedefi olan AB'ye tam üyelik yolunda hükümetimizin kararlılığı tamdır" dedi. Türkiye'de her yeni yılın demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün gelişimi açısından bir önceki yıldan daha iyi olduğunu öne süren Babacan, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde hem AB'nin hem de Türkiye'nin kazandığını belirtti. Babacan, şu anda ekonomik bir güç olan AB'nin gerçek bir global aktör olması gerektiğini anlatırken, bu sürece Türkiye'nin üyeliğinin de katkıda bulunacağını kaydetti.
Tüm dünyada kendini hissettiren ekonomik krize karşı AB'nin kendisine daha çok güvenmesi, savunma politikaları yerine genişleme politikaları üzerinde durması gerektiğini anlatan Babacan, AB içindeki aksi girişimlerin özellikle Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili tartışmaların Türkiye'deki reform iklimini de olumsuz etkilediğinden yakındı. "AB, kimi tartışmalarda, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili mesaj vererek, Türkiye'ye verilen taahhütlerin yerine getirilmeyeceği konusunda şüpheler yaratmamalı" diyen Babacan, Türkiye'nin 'er ya da geç' AB'ye üyelik sürecini tamamlayacağını kaydetti.