Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin ölümüyle ilgili ikinci rapor Genel Sekreter Kofi Annan’a sunuldu.
Başsavcı Detlev Mehlis’in raporunda, Suriye'nin Şubat ayındaki suikasta karıştığı ya da suikast hakkında önceden bilgi sahibi olduğu yönündeki kanıtların arttığı belirtiliyor.
Alman hukukçu, bugün rapor hakkında Güvenlik Konseyi üyelerine bilgi verecek.
Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesini soruşturan Birleşmiş Milletler komisyonu, Ekim ayında hazırladığı ilk raporda bu cinayette Suriye ve Suriye yanlısı Lübnanlı yetkililerin parmağı olduğunu ortaya koymuştu. Komisyonun başındaki savcı Detlev Mehlis, Şam yönetimini soruşturmada işbirliğinde bulunmamakla suçlarken, BM Genel Sekreter Kofi Annan’dan bazı noktaları aydınlığa kavuşturmak için zaman istemişti.
Detlev Mehlis, Ekim ayından bugüne kadar geçen bir buçuk aylık zaman içinde birçok Suriyeli yetkiliyi sorguladı ve hazırladığı ikinci raporda da Hariri suikastinde yine oklar Suriye'yi gösterdi. Mehlis, Suriye'nin kendileriyle işbirliğinde yavaş davrandığını ve Şam yönetiminin suikaste karıştığı ya da ya da suikast hakkında önceden bilgi sahibi olduğu yönünde kanıtlarin arttığını vurguladı.
İçeriği henüz tam olarak kamuoyuna açıklanmayan raporda, BM komisyonunun, Şam yönetiminden suikastta parmağı oldugunu öne sürdüğü kişileri tutuklaması istediği kulislerde konuşuluyor. Bunların, Mehlis’in Viyana'da sorguladığı beş Suriyeli yetkili dahil olmak üzere toplam 19 kişi olduğu belirtiliyor.
Raporda ayrıca, komisyonun görev süresinin altı ay daha uzatılmasının tavsiye edildiği bildiriliyor.
6 ay önce başlayan Hariri soruşturmasını yürüten savcı Detlev Mehlis ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi’ne Ekim ayında sundukları ilk raporda vardıkları sonuçların hiçbirinin ikinci raporda değistirilmeye ihtiyaç duyulmadığına da vurgu yaptı. Savcı Mehlis’in bugün BM Güvenlik Konseyi’ne rapor hakkında detaylı bilgi vermesi bekleniyor.
Mehlis’in, önümüzdeki altı aylık sürede Suriye'den daha fazla tanığın Viyana'da BM müfettişleri tarafından sorgulanmasını istediği ve bunu Güvenlik Konseyi’nden talep edeceği tahmin ediliyor. Ancak Başsavcı Detlev Mehlis, 15 Aralık’ta görevini bir başka isime devredecek.
Birleşmiş Milletler daha önce, işbirligi göstermemesi durumunda, Şam'ın yaptırım ile karşılacabileceği uyarısında bulunmuştu.
Şam yönetimiyse suikastle bir ilgisinin bulunmadığını savunurken, Devlet Başkanı Besar Esad, Suriye’ye uygulanacak bir yaptırımın tüm bölgenin istikrarını bozacağını belirtirken, olaya karıştığı kanıtlanan bir Suriye vatandaşı olursa, cezalandırılacağını söyledi.
Öte taraftansa Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Güvenlik Konseyi’nden, ülkede geçen 14 ay içinde Suriye karşıtı isimleri hedef alan suikastların da BM tarafından soruşturulmasını isteyeceklerini açıkladı.